Її вага 540 грамів, а вона вже “борець”: у хмельницькому пологовому народилося недоношене немовля

Її вага 540 грамів, а вона вже “борець”: у хмельницькому пологовому народилося недоношене немовля
  • 10 лютого у міському перинатальному центрі з’явилася крихітна дівчинка.
  • Її вага 540 грамів, а зріст - 27 сантиметрів.
  • Немовля знаходиться у реанімації на штучній вентиляції легень.

Народження дитини - неймовірно хвилюючий та довгоочікуваний момент для майбутніх батьків. Проте трапляється, що немовля з’являється на світ передчасно. Тоді лікарі та рідні змушені докласти якнайбільше зусиль, щоб така дитина отримала шанс на життя. Коли крихітка поміщається на долоні, вона потребує особливого догляду та піклування. І зачасту лише злагоджена робота медиків та присутність найрідніших людей - батьків - примножують шанси немовляти.

Буквально на днях у Хмельницькому міському перинатальному центрі з’явилася крихітна дівчинка. Її вага 540 грамів, а зріст - 27 сантиметрів. Немовля знаходиться у відділенні інтенсивної терапії в кювезі на штучній вентиляції легень. Як доглядають за малям, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Дитя відвідують родичі

Відділення інтенсивної терапії новонароджених ХМПЦ розраховане на 6 ліжок. Наразі майже всі палати вільні. Дітки успішно пройшли першу реанімаційну допомогу та були переведені до Хмельницької міської дитячої лікарні.

Відео дня

Наразі зайнятий лише один кювез. В ньому знаходиться новонароджена дівчинка вагою 540 грамів. Немовля побачило світ 10 лютого на терміні 30 тижнів. Передчасні пологи пройшли за допомогою кесаревого розтину. Мама дитини ще не може самостійно рухатися, тому маля навідують родичі.

- Для таких діток дуже важливо піклування близьких. Звісно, медикаменти, новітня апаратура роблять своє, але це не замінить материнської теплоти. Ми говоримо мамам, щоб вони розмовляли з дитиною, показуємо як самостійно піклуватися про таке маля. Дозволяємо годувати та одягати, -  розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Вікторія Терещук.

Маля рухливе та просить їсти

Наразі новонароджена дівчинка знаходиться в кювезі - це своєрідний інкубатор для виходжування недоношених дітей. Він створює атмосферу матки. Дитині там комфортно, вона відчуває себе, як у лоні матері.

- Кювез - це слідкуюча апаратура, він має серво-контроль. Там є датчик, який прикріплюється до тіла дитини та вимірює її температуру, і відповідно до отриманих даних, створює комфортні температурні умови навколишнього середовища. Також він задає необхідну вологість, яка імітує середовище матки, - пояснює Вікторія Терещук.

Поки що дівчинка на штучній вентиляції легень. Вона самостійно не дихає. Проте активно рухає ручками та ніжками. Медперсонал зазначає, що немовля має гарний апетит.

- Наші медсестри говорять, що дівчинка активна. Вона намагається самостійно рухатися, сподіваємося, що скоро почне дихати без допомоги апарату. Також проблем з харчуванням у неї немає. Їсти просить стабільно. І це дуже добре, тому що найперше вона має набирати масу, - каже розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Для того, щоб дівчинка могла самостійно рухатися і в неї не було пролежнів, медперсонал робить спеціальні укладки у вигляді валика.

- Вона ще не має сили самостійно повертатися, тому це маємо робити за неї ми. Треба створити дитині комфортні фізіологічні умови, щоб вона розвивала ручки та ніжки, - стверджує неонатолог.

Дівчинка чутлива до навколишнього середовища

Наразі немовля практично поміщається на долоню. Тому виникає проблема з одягом. Сам памперс вдвічі більший за дівчинку. Крім цього, дитина дуже чутлива до світла та інших подразників. Біля неї не можна голосно розмовляти. Лікарі зазначають, що поки що потрібно мінімізувати контакт дівчинки з навколишнім середовищем.

- Всі необхідні маніпуляції медперсонал намагається робити дуже швидко, кювез тримає стабільну температуру, яка пристосовується до температури тіла дитини. Тому, будь-яке втручання, а щоб погодувати чи переодягнути треба її забрати з кювезу, має бути мінімальним. Щоб дитина не відчула перепад температури, адже це стрес для неї. Ми звісно знеболюємо її під час маніпуляцій, але в кювезі їй комфортніше, - зазначає Вікторія Терещук.

В ХМПЦ реанімували сотні недоношених малят

З 2008 року у Хмельницькому міському перинатальному центрі запрацювало відділення інтенсивної терапії новонароджених. Тут лікарі борються за життя немовлят, які з’явилися на світ передчасно та мають критичну масу тіла. За час роботи відділення лікарям вдалося виходити сотні немовлят, були серед них і новонароджені з масою тіла менше ніж 500 грамів. У холі відділення висить стенд із фотографіями врятованих дітей в різному віці.

Як розповідає Вікторія Терещук, з 2008 року таких знімків назбиралося мінімум на два стенди. Тому планують розширятися.

Яких дітей вважають недоношеними?

Недоношена дитина - це маля, яке народилося раніше 37-38 тижнів вагітності незалежно від маси тіла та зросту при народженні.

Наразі у відділенні інтенсивної терапії новонароджених ХМПЦ виходжують діток, які народилися від 22 тижня вагітності та мають мінімальну вагу близько 500 грамів. За 2018 рік в перинатальному центрі на світ з’явилося 66 недоношених немовлят. Одне немовля було з вагою менше ніж 500 грамів, ще одне - з вагою менше 1 кілограма. 40 дітей народилося з масою тіла до 1500 кілограма. 24 дитини були вагою до 2-х кілограмів.

- Раніше ми намагалися допомогти дітям з будь-якою масою тіла, проте реєстрували після народження лише тих, яких доносили до 32 тижня із масою від 1,5 кілограма. Дітки, які народилися раніше вважалися плодом, їх реєстрували лише після 7 днів життя. Зараз ми реєструємо діток з 22 тижня, відповідно до європейських стандартів, - розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Вікторія Терещук.

Проблеми, які виникають в процесі реанімації

Виходити недоношених немовлят важко, але цілком реально, - говорять неонатологи. На сьогодні у відділенні інтенсивної терапії є для цього все необхідне обладнання. Якщо ще років 10 тому у немовляти з вагою до 1 кілограма практично не було шансів, то наразі рятують 70% таких малюків.

1. Діти самостійно не дихають

У більшості випадків передчасно народжене немовля не може самостійно дихати. Існує ризик легеневої дисплазії. В цьому випадку допомагає апарат штучної вентиляції легень.

- Цей апарат дозволяє вентилювати дітей з 500 грамів, навіть в окремих випадках і з 300 грамів. Не кожен апарат на таке здатен, у нас, на щастя, такий є. Він також вимірює рівень артеріального тиску та насиченість крові киснем, - додає лікар.

2. Погано засвоюють їжу

Одна з головних проблем, яка притаманна практично для всіх недоношених діток - це погане харчування. Дитина недостатньо їсть та засвоює мало поживних речовин. Тому, в цьому випадку на допомогу приходить материнське молоко.

- Дитині необхідний величезний потік калорій. Ми маємо забезпечити їй основний обмін речовин і ріст. На сьогодні є суміші, призначені саме для недоношених діток, але вони значно програють материнському молокові. Ми стараємося стимулювати лактацію всіма можливими способами: пиття, масажі, а головне - емоційний зв’язок з дитиною. Мама іноді годинами сидить біля кювезу, дивиться на немовля і це сприяє притоку молока, - розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Вікторія Терещук.

3. Мають незрілі внутрішні органи

Якщо дитина народжується передчасно, в неї всі органи ще недорозвинені. Погано функціонують нирки, можуть бути проблеми із серцем. Незрілість судин головного мозку може призвести до крововиливу.

- Незрілість - це та проблема, яку ми не можемо вилікувати. Для цього потрібен час. Тому іноді запобігти крововиливам неможливо, навіть якщо все зроблено ідеально, - пояснює лікар.

4. Впливають внутрішньоутробні проблеми

Недоношена дитина при народженні отримує весь “букет” хвороб, які були у неї ще в лоні матері.

- На постнатальний етап дуже впливають хвороби, які були у дитини в лоні матері. Вони з народженням нікуди не зникають. Якщо це інфекція, то дитина отримує додаткову дозу медикаментів, і це значно ускладнює процес, - зазнача Вікторія Терещук.

Причини передчасного народження малюків:

  • вірусні інфекції;

  • дисбаланс гормонів в організмі мами;

  • психологічний аспект (стрес);

  • фізичне навантаження;

  • звичне невиношування;

  • антифосфоліпідний синдром;

  • генетичні хвороби;

  • шкідливі звички;

  • статеві інфекції;

  • вроджені вади розвитку;

  • професійні шкідливості.

Як уникнути передчасних пологів

Лікарі пояснюють, що від передчасних пологів ніхто не застрахований, проте знизити ризик їх виникнення можна.

- Щоб хоч якось уберегтися, вагітність треба планувати. Це має бути генетичне допологове консультування. Також треба знати, що ти сама собою уявляєш. Необхідно дізнатися, які є проблеми зі здоров’ям і ліквідувати їх, - рекомендує завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Вікторія Терещук.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up