Значення правильного харчування у період лактації (новини компаній)

Значення правильного харчування у період лактації (новини компаній)

Материнське молоко є цінним продуктом харчування, саме тому рекомендується виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя малюка. Правильне харчування в період лактації дуже важливе, адже воно впливає на здоров'я та правильний розвиток дитини. 

В цій статті розглянемо, як повинен виглядати раціон годуючої матері: що можна їсти при ГВ, щоб стимулювати лактацію, і яких продуктів слід уникати при грудному вигодовуванні.

Що варто знати молодим матусям?

Повернення форми до вагітності та правильний розвиток дитини тісно пов'язані з харчуванням матері-годувальниці. Збалансоване харчування має бути різноманітним, смачним і забезпечувати гарне самопочуття вам і вашій дитині.

Склад і кількість молока змінюється під час лактації і варіюється від жінки до жінки. Певною мірою це залежить і від стану вашого харчування під час грудного вигодовування.

Згідно з сучасними знаннями, навіть якщо ваш раціон не є ідеальним, ви здатні виробляти потрібну кількість молока. Лише в умовах екстремального недоїдання (значне падіння рівня білка в крові матері) відбувається значне виснаження складу молока і зменшення рясності лактації.

Поради експертів

  1.  Дотримання дієти з низьким вмістом поживних речовин під час вагітності та грудного вигодовування може призвести до дефіциту поживних речовин і виснаження корисних ресурсів організму, зокрема вітамінів і мінералів. Ось чому так важливо накопичувати достатні жирові запаси під час вагітності та підтримувати бажані морфологічні результати.
  2. Ідеальна дієта. Особливо на ранніх стадіях лактації багато жінок намагаються скласти свій раціон блюд таким чином, щоб якнайкраще подбати про здоров'я дитини. Іноді мами дотримуються елімінаційної дієти, тобто відмовляються від вживання певних продуктів (методом проб і помилок), які викликають побічні реакції у дитини. Така дієта повинна бути узгоджена з лікарем.
  3. Схуднення. Втрата ваги повинна бути поступовою і повільною. Якщо ви годуєте грудьми і втрачаєте вагу занадто швидко, це може бути сигналом того, що ви їсте занадто мало, тобто забезпечуєте свій організм занадто малою кількістю енергії по відношенню до його потреб.
  4. Важливі поживні речовини. Особливо цінними для новонародженого є довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти, які підтримують розвиток нервової системи. Важливу роль в раціоні матері-годувальниці відіграє докозагексаєнова кислота (ДГК), джерелом якої є жирна морська риба. Якщо у вашому раціоні її недостатньо, вам слід додатково вживати ДГК за рекомендацією лікаря.

Падіння рівня білка в крові може статися через елімінаційні дієти або неадекватне харчування навіть у жінок з нормальною або надмірною вагою. Тому під час лактації відмовтеся від дієт для схуднення без консультації з лікарем.

Література

1. Allen LH. Maternal nutrient metabolism and requirements in pregnancy and lactation. [in] Erdman et al. (ed.) Present knowledge in nutrition. 10th Edition. Wiley-Blackwell, 2012;

2. Järvinen K. M. i wsp. Role of Materna elimination diets and human milk IgA in the development of cow’s milk allergy in the infants. Clin Exp Allergy, 2014, 44, 1, s. 69-78;

3. Дец, Н. О. (2017). Сучасні підходи до створення продуктів для харчування жінок в період вагітності та лактації.

keyboard_arrow_up