Зупинка серця та смерть, яку неможливо забути: історії хмельницьких лікарів “швидкої”

Зупинка серця та смерть, яку неможливо забути: історії хмельницьких лікарів “швидкої”
  • Ножові поранення, п’яні на дорозі та реанімація тривалістю в 40 хвилин.
  • Все це щоденні виклики лікарів швидкої допомоги.
  • Трапляються випадки, які медики пам’ятають все життя.
  • Про найбільш вражаючі, працівники екстреної медичної допомоги розповіли журналістам vsim.ua.

Здоров’я - головна цінність для кожної людини. Якщо його немає - всі суспільні блага: кар’єра, гроші, розваги - відходять на задній план. Часто ми самі винні у своїх проблемах. Небажання витрачати час на похід до лікаря, черга в медичному закладі, боязнь білих халатів чи банальна лінь, призводять до тяжких наслідків. Коли вже терпіти несила, пацієнти набирають номер 103 і на допомогу мчить найближча “швидка”.  

У Хмельницькому один екіпаж в середньому приймає до 20 викликів за день. Про це розповідає начальник підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги Юрій Донюк. Медик говорить, що робота “каторжна”. Часто доводиться боротися за життя пацієнта прямо в кареті швидкої, реанімувати, а іноді втрачати хворого по дорозі до медичного закладу. Робота не для слабкодухих, тому брак кадрів тут не дивина. Та є й ті, хто в жодному разі не змінить свою “божевільну” роботу. Адже для них адреналін в крові - звична справа, без нього вони не уявляють свого життя .

Лікарі швидкої. Хто вони? Які випадки з професійної діяльності не забудуть ніколи та з чим доводилося стикатися на викликах, читайте у нашому матеріалі.

Відео дня

Алла Власова, лікар швидкої допомоги

Алла Власова працює лікарем екстреної медичної допомоги 27 років. Жінка говорить, що за роки роботи довелося побувати в різних ситуаціях. Була і небезпека для власного життя, і втрати у кареті швидкої, і складні реанімації.

Зупиняла і запускала пацієнту серце

Довгий час Алла Власова працювала в кардіологічній бригаді екстреної швидкої допомоги. Тому інфаркти, інсульти, та інші серцево-судинні захворювання - її спеціалізації. Здавалося звичні випадки, проте бувають серед них і нестандартні ситуації.

  • Був дуже цікавий випадок порушення ритму серця. Норма в межах 60 ударів за хвилину. А тут приїжджаємо, а у пацієнта 200 лупить. В нас є такий препарат "АТФ” - його потрібно вводити у вену і тоді він на 2-3 секунди зупиняє серце. Дуже цікаво спостерігати за процесом, коли було 200, а тут повний нуль. А на кардіограмі в цей час показує рівну лінію. А потім поступово запускається і тоді ритм уже стабільно 60, - розповідає Алла Власова. 

В медицині важливу роль грає випадок

Трапляється, що лікарям швидкої допомоги доводиться рятувати людей після масштабних бійок чи розбірок “кримінальних авторитетів”. Тоді головне завдання - опанувати себе. Тому медики говорять, що чутливим натурам у швидкій не місце.

  • Я вже не пам’ятаю точно коли, але був у мене виклик на “розборки”, щось із казино пов’язане. Там хлопцю нанесли ножову колоту рану в район шиї. Рана не глибока, з такою б можна було жити. Але попали саме у вузол коронарних судин. Я думала, що в хлопця була рубашка темного кольору, а вона була білою. Він просто стік кров’ю, - розповідає лікар швидкої допомоги Алла Власова.

“Тяжко переносити втрату дітей”

Серед пацієнтів швидкої допомоги значна частина дітей. Трапляються різні випадки: від застуди до менінгіту, опіків та задухи. У практиці Алли Власової була тяжка втрата, яку жінка пам’ятає довгі роки.

  • Був у мене випадок, який я не можу забути вже не один рік. Надійшов виклик на диспетчерську службу, що немовля задихається, ми оперативно виїхали, а там дитинка 8 місяців. Звичайна квартира, я б не сказала, що родина неблагополучна. Але вразила мама. Ми до дитини, а вона не дихає, поруч кіт сидить. Мама говорить, що вийшла ненадовго, а дитину залишила в квартирі, що сталося не знає. Почали реанімувати, але безуспішно. Мама навіть сльози не проронила. Це єдиний випадок у мене за всю практику, коли трапилося таке маля і не вдалося врятувати - це дуже страшно, - розповідає лікар швидкої допомоги Алла Власова.

Зараз вже задумуюся про власну безпеку

Лікар розповідає, що в перші роки роботи на кожен виклик летіла стрімголов. Було не важливо чи на розбій викликали чи на побутову сварку з ножовими пораненням. З віком почала думати про власну безпеку.

  • У нашій роботі трапляється всяке. Буває, що викликають на побутову сварку з ножовими пораненнями. Раніше мчала не чекаючи поліції, зараз трохи думаю, бо був випадок, коли приїхали, сусіди говорять, що вже все спокійно, заходимо ,а там чоловік з ножем кидається в наш бік. Він уже встиг поранити свою маму, нас випадково минуло від такої ж участі. Тепер без поліції не іду. Хто його знає, що там у кого в голові, - зазначає Алла Власова.

Медик говорить, що найважче спілкуватися з заможними клієнтами у стані алкогольного сп’яніння.

  • Був випадок, коли приїхали у приватний будинок, дуже заможний. Чоловік випив і в нього дуже піднявся тиск. Ми до нього, а він кричить, лається і не підпускає до себе. Почав ногами меблі перекидати, родичі кричать робіть йому щось, а ми підійти не можемо, він з кулаками кидається. Викликали поліцію, ті трохи заспокоїли, потім ще і вибачався перед нами, - розповідає Алла Власова.

“Безпритульних мені шкода найбільше”

Досить рідко надходять виклики на швидку для допомоги безпритульним. Лікарі говорять, що на них просто не звертають уваги, тому смертність серед “БОМЖів” досить висока.

  • Безпритульних мені шкода найбільше. У мене був випадок, коли викликали до БОМЖа в Гречани на станцію ЖД-вокзалу. Там така маленька халупка є. Приїжджаємо, а виявляється він там вже третій день сидить і на нього ніхто не звертає уваги. В чоловіка вже відтік по всьому тілу, жахлива серцева недостатність. А до нього всім байдуже, - говорить Алла Власова

У лікарні є спеціальні палати для людей, які не мають визначеного місця проживання, їм там надають допомогу та годують за кошт держави. Проте щастить не багатьом.

  • В основному, це люди, які вже лікувалися у нас, але після виписки знову вулиця і все лікування насмарку, - пояснює медик.

Валентина Брояк, лікар швидкої допомоги

“В лікаря є якась чуйка”

Валентина Брояк, лікар екстреної медичної допомоги вже понад 21 рік. На підстанції говорять, що вона рекордсмен по успішним реанімаціям. Медику доводилося проводити реанімаційні дії у карету швидкої, просто на підлозі квартири та на вулиці.

  • У мене є пацієнтка, яка спілкується зі мною вже роками. І я Валентина, і вона - Валентина. Вона вітає мене з усіма святами, це дуже приємно. Ми приїхали на інфаркт, надали першу допомогу і вже везли жінку в лікарню. Тут мабуть спрацювала інтуїція. В лікаря, мабуть, є якась природна чуйка. Щось мені стукнуло в голову подивитися на катетер. А вона чи руку зігнула, чи що, і він зрушився. Ми її моментально на підлогу і реанімували за 4 хвилини. Вона взяла мене за руку і подякувала, щойно була мертва, а вже жива. Сказала, що  подарували їй друге народження, - згадує лікар швидкої допомоги Валентина Брояк.

Тендітна з вигляду, але сильна духом. Валентина Брояк ніколи не втрачає віру у пацієнтів. Реанімаційні дії проводить навіть, коли вже, здавалося б, надії на порятунок немає. Найдовша успішна реанімація, яку провела Валентина затягнулася на 40 хвилин. Наразі, говорить медик, пацієнт почуває себе прекрасно і не перестає дякувати.

  • Була реанімація у 27 хвилин, і навіть у 40. Чоловік працював у підвалі, проводив якісь будівельні роботи і стало погано. Ми просто на місці надавали допомогу. Серце вдалося завести на 40-й хвилині. Я тішилася як дитина, - згадує Валентина Брояк.

Доводилося жінці і карету швидкої із снігового замету серед ночі визволяти. Власноруч штовхала важке авто.

  • Цієї зими була ситуація: їхали вже з виклику десь опівночі. І застрягли в сніговому заметі на Озерній. Ніч, навколо нікого, довелося власними силами. Водій за кермом, я штовхаю. Поки вибралися, я вже рук не відчувала. Але, що робити, коли попереду вся ніч і ще може бути десяток викликів, - розповідає Валентина Брояк.

Хто відповідає за екстрену допомогу у Хмельницькому

За екстрену допомогу відповідає Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Під своїм дахом він об’єднує 3 станції: Шепетівська, Кам’янець-Подільська і Хмельницька. Кожна з них у свою чергу складається із підстанцій. У самому обласному центрі їх 5: центральна (в районі речового ринку), в Раковому, на Озерній, міська лікарня та в мікрорайоні Гречани. Кожна бригада має певний перелік бригад, які виїжджають на виклики. У Гречанах визначили постійне місце дислокації для однієї бригади, на міській лікарні, в Раковому і на Озерній - по 3 бригади швидкої допомоги. Ще 8 знаходяться на базі головної підстанції (в районі речового ринку).

Скільки бригад є у хмельницькому та як вони працюють

Загалом у місті Хмельницькому є 18 бригад швидкої допомоги. Поділяються вони на лікарські та фельдшерські. До складу лікарської входить: лікар, фельдшер і водій. До фельдшерської: фельдшер, медсестра та водій. Крім цього на виклики виїжджають спеціалізовані бригади: кардіологічна, психіатрична, реанімаційна.

  • В майбутньому планують змінити цю систему. Тоді будуть працювати 2 парамедики. А замість водія буде - екстрений медичний технік. Він пройде спеціальні курси, де його підготують для допомоги парамедикам. Це буде допомога в плані перенести, транспортувати, мобілізувати, - розповідає заступник головного лікаря з медичної частини Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Донюк.

Бригади працюють за змінним графіком.

  • День працює - доба відпочиває. Ніч на роботі - 2 доби відпочинку. Буває, що деякі працівники хочуть працювати добами. Профспілка їм це дозволяє, тоді працюють доба - 3 доби вдома. Якщо працівник хоче працювати більше, він пише заяву і ми ставимо його в більш щільний графік, - говорить Юрій Донюк.

Як лікарі потрапляють на роботу до швидкої допомоги

Наразі бригади комплектують за старою Радянською моделлю. Лікарі закінчують медичний заклад, а потім можуть обрати напрямок інтернатури з медицини невідкладних станів. Тоді 1.5 роки вони практично вчаться всім азам роботи лікаря швидкої і по завершенню цього терміну стають до роботи.

  • Є ще один варіант, якщо лікар уже має стаж роботи в лікарні за фахом, наприклад, гінеколог чи хірург, і щось в житті так сталося, що він відмовився від цієї професії, він може пройти 3-місячну спеціалізацію в будь-якому навчальному медичному закладі України. Тоді він отримує фах по медицині невідкладних станів, і приступає до роботи, - пояснює Юрій Донюк.

Охочих стати лікарем швидкої допомоги мало. У Хмельницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф розповідають, що проблема з кадрами є завжди.

  • Не знаю чому, але до цього часу роботу лікаря швидкої не вважають престижною. Хоча після праці у екстреній допомозі лікаря беруть будь-де з відкритими обіймами. Він знає, як діяти при будь-яких невідкладних станах, як не опустити руки та зібратися в екстреній ситуації. Лікар швидкої - це покликання, стан душі, це вже як екстазі для наркомана. У нас працюють лікарі, які просто залежні від цього щоденного адреналіну. Навіть є медики, які працюють на швидкій 50 років поспіль, - говорить Юрій Донюк.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Елена Самойленко

    Низкий уклон врачам скорой помощи за их работу и бессонные ночи.Так хочется чтобы зарплаты у бригад скорой помощи были достойные их тяжелому труду!!!
  • Оля Ленкова

    У меня был случай, когда к ребёнку вызывали, так врач со скорой, мужичек такой лет за 55, говорит я ничем не могу вам помочь, я ничего уже не помню по детской педиатрии, я её лет 20 назад в институте проходил, это был капец, добирались своим ходом в больницу добиться, вот так вот

    Александр Кораблев reply Оля Ленкова

    Оля Ленкова нерозумію для чого таких пеньків тримають їм на пенсію пора.Раз викликав швидку так приїзали 2 безгамотних і одна медсестра стара вагою понад 100 з лишнім кіло вона ледь рухаеться яку невідкладну допомогу чи реанімацію може надати ця людина? Дуже мало залишилось грамотних і толкових лікарів що щось тямлять.Одні хапуги в кабінетах заходиш а в очах написано ДАЙ і широкий карман.ОСЬ ТАКІ ВНАС ЛІКАРІ.З ЯКИХ ЛІКАРІ ОДИНИЦІ!
  • Галя Цимбалюк

    Зупиняє серце на 3 хв???? Ви що? Ви про що??????
    Лариса Борисівна, поясніть мені!!!!!

    Лариса Чубенко reply Галя Цимбалюк

    Це зовсім різні речі!!!

    Лариса Чубенко reply Галя Цимбалюк

    Новини Хмельницького на vsim.ua ліки АТФ!!!!!!!! Вибачте!!!!

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Галя Цимбалюк

    Лариса Чубенко, факт про зупинку серця та медикаменти, які для цього потрібно ввести, записані зі слів лікаря. Відповідно вони виділені, як пряма мова. Це не вигадка журналіста.

    Галя Цимбалюк reply Галя Цимбалюк

    Фу, слава Богу, а то я подумала, що ти спочатку « зупиняєш» , а потім на 40 хв «запускаєш»))))

    Лариса Чубенко reply Галя Цимбалюк

    Галя Цимбалюк  сама в шоці!!!)) Лариса Борисівна тут ???? Ні при чому))!!!! Поїхала на декілька днів ???? !!!! І медикаментозна зупинка серця на 3 хв!!!! Думаю що людина яка це писала просто не медик!!!! Бо і медикаментів таких також ми не використовуєм!!!! І це прикро що пишуть речі люди які не медики!!!!))
  • Каленюк Толік

    Незрозуміла стаття, причому знаючи керівників  я просто в шоці!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up