У центрі Хмельницького відбувся пікет: що просять люди

У центрі Хмельницького відбувся пікет: що просять люди
Фото: дружина військовослужбовця.
  • Частина хмельничан поїхали підтримати акцію до столиці.
  • Учасники пропонують внести зміни до закону.

Сьогодні, 3 березня, у середмісті Хмельницького відбувся мирний пікет за право на демобілізацію військовослужбовців після 18 місяців служби. Частина рідних військових доєдналися до такої акції в Києві.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла дружина військовослужбовця Юлія.

Цього разу ініціативна група “Хмельницький демобілізація” взяла участь в акції одразу на двох локаціях. Частина людей зібралася у центрі Хмельницького, інші – поїхали до столиці.

Відео дня

За словами дружини військовослужбовця Юлії, учасники акції вимагали від Верховної Ради України внести зміни в законопроєкт №10449 від 30.01.2024. Згідно з яким, однією з підстав для звільнення з військової служби військовослужбовців є безперервна служба під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

"Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача. Проте, згідно з пропозицією даного законопроєкту, ці терміни написані розмито та трактуються неоднозначно. А саме не зрозуміло, скільки ж все ж таки людині доведеться нести військову службу, бо прописано протягом 36 місяців, а не через 36 місяців. Вже зараз зрозуміло, що строки демобілізації не чіткі та залежатимуть виключно від рішення Ставки", — розповіла Юлія.

З її слів, учасники акції вважають за необхідне переглянути норми законопроєкту, чітко визначити терміни, без можливості подвійного трактування, а також розділити термін служби військовослужбовця для звільнення з військової служби в зоні бойових дій та в тилу.

"Пропонуємо, як один із варіантів, для визначення терміну служби, після якого військовослужбовець матиме право на звільнення, зарахування один день служби за два дні, для військовослужбовців, які проходять службу в зоні бойових дій. Інший варіант, це знизити термін служби для військовослужбовців, які проходять службу в зоні бойових дій, до 18 або 24 місяців", — каже Юлія.

Читайте також:

На Хмельниччині дівчина, поранена через російську атаку, два місяці перебуває на реабілітації

Коментарі (14)
  • Читач47

    Кожен за своє. Але буде так як потрібно владі. Є сумніви?

    Ivan Petrov reply Читач47

    Янукович теж так думав, пам'ятаєш що було?
  • Ivan Petrov

    Шкода їх, один з варіантів відправити замість них, поліціянтів, які згідно довідок є фізично здоровими і вміють поводитися зі зброєю, але таке у нас не пройде.

    Читач47 reply Ivan Petrov

    А поліціянти не люди? В них немає рідних? За них не будуть переживати батьки, діти? Поліціянти щодня ризикують, маючи справу зі злочинцями. А ти включило воєнкома і починаєш розказувати кому йти воювати, кому ні. Розумію, що не повіріте, але не працюю в поліції і не маю родичів з поліції.

    Ivan Petrov reply Читач47

    а ти порівняй бухгалтера 50 років з цукровим діабетом і поліціянта у 45 який здоровий, вже на пенсії, але має "недоторканність"

    від кого в армії буде користь, а від кого зайва морока!

    Tereshenko reply Ivan Petrov

    Нещодавно виступав якійсь головний поліціянт з цього приводу (фамілію нажаль не запам'ятав). Він сказав що поки що поліцію не відправлятимуть, бо для неї в тилу роботи багато: зараз підскочила злочинність, а ще якщо де не дай бог влучання - то поліцію туди направляють, а ще на розчищення завалів (можуть перекидати з області в область).

    Читач47 reply Tereshenko

    Поліція також має багато роботи і небезпечної достатньо. А ці тупі диванні воєнкоми готові будь-кого на фронт відправити, окрім себе і своїх рідних.
  • Tereshenko

    Сирський сказав що провів ревізію військових. В нас 900 тис. військових, з яких тільки 300 тис. на передньому фланзі, а 600 тис. ще не були на нулі. Зараз я так зрозумів має бути ротація, і тих хто не був на нулі відправлять туди. А про демобілізацію не було мови. Але якщо людей, які вже два роки на передньому фланзі, переведуть в тил служити, то це вже можна сказати що вимогу пікету задовольнили хоча б для початку так.

    смешной кипишной reply Tereshenko

    Військових дармоїдів дуже багато,а на фронті в основному цивільні,поки професійні військові зі стажем в тилу і в ТЦК сраки гріють

    Читач47 reply смешной кипишной

    Черговий диванний воєнком. Коли таке пишеш, то згадай про своїх рідних, як вони відреагують коли тебе мобілізіють на фронт. То так само реагують чужі рідні, коли їхніх дітей мобілізують на фронт. Але ж тобі байдуже. То не сумнівайся, що і іншим байдуже чи тебе відправлять на фронт. Але вони хоча б коментарі такі як ти не пишуть.

    Tereshenko reply Читач47

    Справа в тому що професійні військові (офіцери запаса) пішли в  45 років на пенсію і їм же ж держава не просто так ту пенсію виплачувала, а я так розумію що ось саме на такий випадок, що якщо війна то вони військовозобов'язані. А тут вийшло що забирають цивільних людей, а військові роками отримують військову пенсію (і не маленьку) за те що сидять вдома.

    Лесовой К. reply Tereshenko

    Вони в запасі до граничного віку, але це резерв не першої черги. Здорових там не багато. Війна для молодих. А пенсія - вона за минуле, це не аванси... І друге - там від майора і вище, це не те, чого не вистачає.

    Tereshenko reply Лесовой К.

    Ну якщо вже військові не зобов'язані воювати, то тоді який може бути спрос з цивільних...

    Tereshenko reply смешной кипишной

    Згоден з вами.

keyboard_arrow_up