На Хмельниччині дівчина, поранена через російську атаку, два місяці перебуває на реабілітації

На Хмельниччині дівчина, поранена через російську атаку, два місяці перебуває на реабілітації
  • 31 грудня дівчина травмувалась через російську атаку на Хмельниччині.

  • Як вона почувається, читайте далі.

Дівчина, яка 31 грудня 2023 року була поранена через російську атаку на Хмельниччині, майже два місяці перебуває на реабілітації. Вона лікується у приватному центрі у Волинській області. Зараз дівчина вже може сидіти, але для цього їй потрібна чиясь допомога.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла  мама дівчини Ірина.

Нагадаємо, у Новорічну ніч окупанти запустили по Україні 90 «шахедів». З них 6 збили над Хмельниччиною. Тієї ночі внаслідок збиття ворожого дрона 17-річна мешканка Старокостянтинова отримала травми. Під час повітряної тривоги та роботи ППО вона стояла біля вікна. Про це ми розповідали у матеріалі “Спливала кров'ю і задихалася”: під час тривоги постраждала 17-річна студентка

Відео дня

"Донька поки на ноги не може встати, вони у неї не слухняні. Лікарі не роблять ніяких прогнозів. Під наглядом може пересісти з ліжка на візочок і навпаки. Якщо раніше вона тільки лежала, то зараз вже може сидіти. Самостійно їй важко все робити, тому ми завжди їй допомагаємо. У неї дуже часто спастика, через що випрямляються ноги і їх важко зігнути, тому вона інколи падає. Коли спастики немає, то пробує самостійно керувати візком. Через рану і поламані ребра може лежати тільки на животі й боку", — пояснила мама студентки.

За її словами, у реабілітаційному центрі дівчині роблять масаж й інші необхідні процедури для покращення її стану.

"Під час масажу їй розтирають шийно-плечовий відділ, щоб краще функціонували судини, був приток крові до головного і спинного мозку. Через поранення травна, сечова, серцево-судинна системи організму погано працюють. Пульс дуже пришвидшений, при нормі 70-80 ударів за хвилину, у неї може бути — 160. Ходимо на різні заняття, навчили її вмиватись, чистити зуби, зачісувати волосся. Тепер вона трохи сама за собою може доглядати й одягатись", — розповіла Ірина.

За її словами, наразі з донькою, крім медиків, працює психолог.

"Вона молода, активна дівчина, завжди лідер у всіх справах. Була старостою гуртожитку, знала, як все правильно організувати. Усі плани рухнули в одну секунду. Попереду невідомість. Всі вправи, навантаження виконує через сльози й страждання. Не завжди вдається заспокоїти, але ми знаходимо слова підтримки. Вона дуже боїться будь-яких звуків, коли, наприклад, є шум за вікном чи хтось двері десь сильніше зачинить. Ми не здаємось. Будемо їздити від центру до центру, щоб нам допомогли. Я надіюсь на результат", — каже Ірина.

Що відомо про стан пораненої на Хмельниччині дівчини

  • 31 грудня 2023 року дівчина отримала поранення внаслідок атаки "шахедів" на Хмельниччині.
  • 1 січня 2024 року дівчину прооперували.
  • 2 січня у лікарні вперше прокоментували стан дівчини: операція пройшла успішно, втім вона не відчувала кінцівок.
  • 5 січня у лікарні зазначили, що у дівчини з'явилась чутливість кінцівок.
  • 29 січня дівчина пройшла тритижневу гостру реабілітацію.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up