Не фортецею єдиною: 9 мальовничих локацій Меджибізької ОТГ

Не фортецею єдиною: 9 мальовничих локацій Меджибізької ОТГ
Фото, відео та карти в матеріалі Сергія Толстіхіна
  • Меджибіж відомий на всю Україну своєю славнозвісною фортецею.
  • Щороку його також відвідують тисячі хасидів, адже там знаходиться єврейський некрополь. 
  • Та поруч із цими пам’ятками є ще багато цікавого та незнаного. 
  • Хмельницький веломандрівник Сергій толстіхін розповів, що слід відвідати.

Хмельниччина багата на унікальні місця, географічні цікавинки, старовинні маєтки, замки, церкви та фортеці. Одна з перлин історичної давнини розташувалася неподалік від Хмельницького. Всього за 25 кілометрів на схід видніє славнозвісний Меджибіж. Переважно в це місце туристів приваблює фортеця "Білий лебідь" та відомий на весь світ єврейський некрополь. Однак і в навколишніх селах Меджибізької громади також є чимало цікавих об'єктів. Про них знають одиниці. Виправити цю ситуація взялися  керівник туристичного напрямку Меджибізької ОТГ Сергій Щур та хмельницький веломандрівник Сергій Толстіхін.

Для цього два Сергії розробили інтерактивну карту мальовничими місцями громади.

  • Відео дня
    /li>

На маршруті, який створили велоактивісти дійсно є на що подивитися. Крім фортеці - ще 9 цікавих локацій: 

  • Церква в Западинцях 
  • Ярославсько- Митківське “море” 
  • Криниці журавлі в Лисогірці
  • Колони-каплиці в Требухівцях
  • Маштарка у Волосівцях
  • Свято-Преображенський жіночий монастир в Головчинцях
  • Цілющі джерела в Головчинцях
  • Могила полковника Купченка в Шрубкові
  • Єврейський некрополь в Меджибожі

Церква в Западинцях 

Михайлівська церква збудована в 1733 році. Вона є пам’яткою архітектури національного значення. Храм - один з кращих зразків волинської школи дерев’яної монументальної народної архітектури. До речі, по дорозі в Западинці веломаршрутом, який розробили мандрівники, є мальовничий тунель кохання. Не гірший ніж славнозвісний на Рівненщині. 

Колони-каплиці в Требухівцях

На протилежному березі Південного Бугу, напроти костелу, збереглася біля приватної господи турецька меморіальна колонна-каплиця з XVII ст. Ще одна стоїть у верхній частині Старого міста. Обидві колони походять з часів, коли у Меджибожі стояв турецький гарнізон. Колись колони стояли над могилами турецьких воєначальників. А пізніше, коли османи пішли з Поділля, слугували міщанам як каплиці.

Маштарка у Волосівцях

Маштарка – це "комірчина для збруї". Місце в конюшні де зберігали предмети для запрягання або сідлання коней і фураж. За часів Російської імперії тут розводили породистих арабських скакунів. Навколо були конюшні, відкриті загорожі для коней. В часи існування колгоспу в підвалі маштарки влітку охолоджували молоко з ферми.

Криниці журавлі в Лисогірці

Оспівані в народних піснях криниці-журавлі раніше були в багатьох селах. В  Лисогірці збереглося дві такі криниці. Вони цікавлять туристів, які обожнюють відвідувати надбання української матеріальної культури. 

Могила полковника Купченка в Шрубкові

Могила Омеляна Купченка - полковника часів Богдана Хмельницького, знаходиться на північній околиці Шрубкова. Є також легенда, що неподалік знаходилася ще одна могила козацького ватажка - Максима Кривоноса.

Ярославсько- Митківське “море” 

Між селами Ярославка і Митківці знаходиться велике водосховище «Анаставці Верхні». Гарне місце для відпочинку на природі. До речі, там дозволене любительське рибальство навіть в нерестовий період.

Свято-Преображенський жіночий монастир

Місце, яке має давню історію. Вона бере свій початок ще з доби Середньовіччя до 1540 року. Спочатку обитель була чоловічою, а в ХІХ столітті її перетворили на жіночу. З історії монастиря відомо, що до революції тут бував навіть російський імператор Олександр ІІІ. Кажуть, що під час відвідин в одній з келій він побачив людський череп, який захотів забрати з собою, а замість нього поклав 100 рублів.

Протягом півтисячі років монастир пережив усяке: і розквіт, і запустіння. Кілька разів його знищували пожежі, але найбільшої руйнації він зазнав за часів радянської влади. Нині там служать близько двадцяти монахинь та послушниць.

Цілющі джерела Головчинців

Неподалік Спасо-Преображенського монастиря знаходиться джерело Онуфрія, яке відоме цілющими властивостями. На протилежній околиці села, неподалік від надзвичайно популярного в купальний сезон Головчинецького кар’єру, знаходиться джерело з якого розливається вода "Ольгерд". 

Єврейський некрополь в Меджибожі

Меджибіж – хасидська Мекка. Старовинний юдейський некрополь в Меджибожі почали досліджувати лише в 1990-х роках. До того багато старих мацев (надгробків) зберігалося у дворі замку, де планувалося влаштувати лапідарій. Вважається, що перше поховання на меджибізькому окопиську датоване 1585 роком.  Паломники зі всього світу, а надто з Ізраїлю та США, приїздять сюди на могилу засновника цього релігійного іудейського руху Ісраеля Баал-Шем-Това. Екскурсійна програма передбачає відвідування купальні у Требухівцях. Хасиди планують збудувати у Меджибожі перший у світі музей хасидизму.

Меджибізька фортеця

Це пам’ятка фортифікаційної архітектури XIV - ХІХ століть на мисі біля злиття річок Бог та Божок. Перші давньоруські укріплення на місці нинішньої фортеці були зведені ще до монгольського нашестя, проте в середині ХІІІ століття вони були знищені за наказом монголів. В XIV столітті Меджибіж стає королівським замком, який передавався у володіння прикордонним старостам, що повинні були стримувати наскоки татар. І вже у 1516 році у Меджибожі був мурований замок. Зараз у замку-фортеці діє ДІКЗ «Межибіж». Фортецю активно реставрують, тож вона має дещо інший вигляд ніж минулоріч.

  

З місцевими велоактивістами Сергій Толстіхін планує організовувати велотури громадою. Також незабаром на гостей Меджибожа чекає ще один сюрприз. Наразі краєзнавці працюють над проектом під назвою “Меджибіж полікультурний”. Для туристів покажуть славнозвісну місцину з трьох різних боків: українського, єврейського та польського. 

Детальніше про проект “Край Бога і Божка” та про всі новинки у сфері туризму Меджибізької ОТГ, дізнавайтеся ТУТ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Пантелеймонов

    Історія України має своє глибоке коріння з прадавніх часів!!!
  • Elena Dostavka

    Очень интересная и полезная информация, спасибо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up