“Вона така одна”: в Ботанічному саду ХНУ розквітла унікальна сакура

“Вона така одна”: в Ботанічному саду ХНУ розквітла унікальна сакура
  • Карантин для людей, а не для природи. 
  • У Хмельницькому все розквітає та буяє ароматами. 
  • Неймовірна краса зараз у Ботанічному саду. 
  • Гортайте фото та поринайте в яскраву і пізнавальну екскурсію разом із vsim.ua.

Весні жоден карантин не завада. За вікном розквітають вишні та абрикоси. Біля цвітіння вправно трудяться бджоли. З квіток вони збирають перший весняний нектар. Все навколо буяє і розпускається. А легкий вітерець розносить приємні аромати вулицями Хмельницького. 

Неймовірна краса зараз і в Ботанічному саду Хмельницького національного університету. На його території  росте понад 1500 різноманітних таксонів (видів, форм, сортів) рослин. 101 з них – занесені до Червоних книг і переліків різного рангу (міжнародного, національного, регіонального). Сад – прекрасний в будь-яку пору року. Проте навесні від нього просто не можна відірвати погляд. Саме зараз квітнуть ранньоквітучі магнолії – магнолія Лебнера і магнолія кобус. Наповну вже буяє форзиція та, єдина на теренах міста, справжня перлина ботанічного саду вишня курильська, відома усім, як сакура. 

Щоб хмельничани в умовах карантину не пропусти всю цю красу, територією Ботанічного саду прогулялися журналісти vsim.ua. Детальну та цікаву екскурсію нам провела керуюча садом Людмила Казімірова

Відео дня

Квітучі кущі та дерева

Екскурсію ми розпочали від центрального входу до університету ХНУ, навпроти 4 корпусу. За кілька кроків ліворуч тут розташовані неймовірної краси кущі та дерева. Вони вже квітнуть і зібрали біля себе цілу плеяду бджіл та джмелів. 

Форзиція Європейська 

У колекції Ботанічного саду є 7 видів форзицій. Це рослина, яка прикрашає не лише територію ХНУ, а й усе місто. Дерево невибагливе до грунтів та пристосовується до різних умов, тому побачити форзицію можна в будь-якому куточку міста.

Трохи далі розташувалася унікальна рослина. У Хмельницькому така одна. 

Вишня курильська 

Пройти повз цю красуню неможливо. Її видно віддалік від університету. Це саме та сакура, яка росте у природній флорі островів Хокайдо, Хонсю, на Курилах і Сахаліні. 

  • Наша сакура є саме однією з родоначальниць сакур сучасного декоративного садівництва. Зазначу, що ставлення до сакур в Японії особливе. У цій країні вважають, що самураї за духом споглядають і милуються видами та сортами сакур з дрібними простими квітками, а ось махрові сорти там вважаються для обивателя, - зазначає Людмила Казімірова.

Вниз до схилу розташувалася алея магнолій. Всього у саду їх 19. Наразі квітне біла магнолія. Щороку вона зацвітає першою. 

Біла магнолія 

А через кілька тижнів в саду очікують цвітіння перлини колекції - магнолії Кобус.

А ці яскраво-жовті кущі в рядок влаштувалися неподалік містка. Вони також лише починають розпускати свої квіти.  

Магонія падуболиста або орегонський виноград 

Свою назву магонія отримала завдяки садівникові з Америки Маку Магону.

Ледь-ледь відкриває свої квіти айва японська.

Айва японська 

Перлини колекції

В колекції рослин ботанічного саду є унікальні квіти, які рідко зустрічаються на теренах України. Серед них - сон великий.

Сон великий 

Латинська назва означає «штовхати», це пов’язано з тим, що від найменшого вітру рослина починає качати головками, немов її хтось штовхає. 

  • З назвою рослини пов’язано багато легенд, які тільки підкреслюють красу і самобутність квітки. Помічено, що квіти у вітряну погоду та вночі закривають свої пелюстки і низько схиляються, ніби засинаючи, - розповідає Людмила Казімірова.

Півники 

Особливе місце в колекції саду Людмила Казімірова відводить півникам. Її улюблені - карликові або низькорослі. Вони мають висоту 10-15 сантиметрів та ростуть маленькими кущами. 

Наразі в ботанічному саду розквітла велика кількість нарцисів та гіацинтів. Їх різнобарв'я привертає увагу віддалік. 

Помилуватися цими рослинами ви зможете на відео та на світлинах в кінці нашого матеріалу, а поки остання зупинка - схил з “лісовими мешканцями”. 

“Лісові мешканці”

На схилі саду наразі відцвітають первоцвіти. Ті, що заховалися у тіні дерев ще радують очі. На камеру нам вдалося спіймати кілька кадрів цих унікальних рослин. Серед них квіти - занесені до Червоної книги України та заморські гості, які були завезені до нас із далеких 

Барвінок

Латинська назва означає “обвивати”, “обплітати”. Барвінок - рослина, яка в Україні оповитами різноманітними прикметами та віруваннями. Раніше ним обсаджували кринички-джерела. Рослина невибаглива, тому проростає навіть між камінням.

Печіночниця звичайна 

Кольорова гама цих квіток різноманітна. В ботанічному саду є різні відтінки: сині, білі, блакитні та фіолетові. 

 Зірочки жовті або гусяча цибулька

Це найменша рослина в родині лілейних: гіганти серед них ледь досягають висоти 40 сантиметрів.

  • Назву «жовта гусяча цибуля» рослина дістала за те, що її дуже люблять гуси. Також вживають назви: жовтий пролісок, жовтоцвіт, жовтий підсніжник, жовтий пролісок, гадюча цибуля, гусятник, пташина цибуля. Всі вони – ранньовесняні ефемероїди (рослини, які після цвітіння ховаються під землею до наступної весни), - розповідає Людмила Казімірова.

 Чемерник зелений 

Назва походить з давньогрецької мови і означає “Отруйна їжа” або“божевілля”. 

  • Отруйність Чемерників пов’язана із наявністю у них потужних токсинів – алкалоїдів гелеборину та гелебореїну, які за своєю дією нагадують отруєння вератрином – алкалоїдом Чемериці. Чемерник може викликати легке запаморочення, а може спричинити і смерть. У історичних літописах Давньої Греції описується застосування Чемерника як зброї масового ураження, - розповідає еколог.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Євгенія Прокопишина

    Яка краса, дякуємо!
  • Анонім

    Дякуємо кафедрі Екології ХНУ за їх нелегку, кропітку працю. Скоро можна буде пускати в парк за гроші.
  • Наталья Каневская

    Навіть не знала,що в нас є такий сад,це чудово.
  • Галина Бальбуза

    Так приємно такою красою помилуватись:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up