Як правильно пити коньяк: поради бармена (новини компаній)

Як правильно пити коньяк: поради бармена (новини компаній)

Якісний коньяк — це напій, який п'ють вдумливо, не поспішаючи, максимально насолоджуючись смаком та ароматом відомого міцного алкоголю. Тому коньяк заведено подавати як дижестив, тобто наприкінці ситного обіду чи вечері. У цій статті ми розповімо, як правильно пити французький коньяк чи виноградний бренді, щоб отримати максимум задоволення від цього процесу.

Умови подачі

Температура подачі хорошого коньяку — кімнатна, тобто +20-25 градусів за Цельсієм. Під час вживання можна гріти келих теплом долонь, що дозволяє краще розкритися багатому букету ароматів.

Відповідні келихи — сніфтер або тюльпан. Завдяки особливій ​​формі цих місткостей аромат міцного алкогольного напою довше не випаровується, але важливо наповнювати келих не більше ніж на третину. Бажано, щоб сніфтери або тюльпани були з гладкого скла, оскільки через нього легше оцінити колір і ступінь прозорості напою, що важливо під час повноцінної дегустації продукту.

Пити коньяк слід дрібними ковтками, затримуючи напій у роті на кілька секунд і даючи йому розтектися язиком. Ця затримка дає можливість відчути тонкі нюанси смаку та м'якого посмаку — зазвичай трохи солодкуватого.

З чим пити коньяк

Якщо йдеться про якісний напій з терміном витримки щонайменше 6 років, рекомендується вживати його тільки в чистому вигляді. Якісні коньяки, наприклад, торгової марки Азнаурі, легко п'ються без будь-якого супроводу, оскільки мають м'який приємний смак, в якому практично не відчувається спиртуозність. Якщо вміст алкоголю здається занадто високим, можна додати в келих пару крапель чистої води кімнатної температури.

Також допускається пити трохи води між порціями коньяку, щоб очистити смакові рецептори, але запивати алкоголь не рекомендується, оскільки це негативно впливає на сприйняття посмаку.

Якщо ж планується розпиття молодого коньяку, який був витриманий менше ніж 5 років, його можна розбавляти водою, кока-колою, соком, а також додавати в каву або чай. Ці способи дозволяють трохи пом'якшити різкий смак молодого алкогольного напою і зробити його дегустацією приємнішою. Також можна додати у келих 3-5 кубиків льоду.

Під час вибору соку краще віддавати перевагу вишневому, апельсиновому, яблучному, гранатовому, виноградному.

Ідеальні пропорції алкоголю та соку, який можна придбати на сайті Maudau, — 1:3 або 1:4. Найзручніше подавати такий «коктейль» у хайболах.

Що стосується кави, є кілька варіантів:

  1. зварити каву, злегка остудити, а потім додати до неї коньяк та молоко у пропорціях 8:1:1;
  2. випити чашку чорної кави без цукру, а потім — келих з алкоголем.

Чорний чай можна приготувати за таким же принципом, додавши у чашку з гарячим напоєм трохи коньяку.

Гастрономічний супровід

Підкреслити смак хорошого коньяку допомагають не надто солодкі фрукти (сливи, вишні, груші, яблука, виноград), морепродукти, м'які сири з пліснявою, нежирне м'ясо, чорний шоколад, горіхи.

keyboard_arrow_up