Готуємось до весільного сезону. Коли можна вінчатися та скільки коштує реєстрація в РАЦСі

Готуємось до весільного сезону.  Коли можна вінчатися та скільки коштує реєстрація в РАЦСі
Фото з архіву редакції
  • Щоб укласти духовний шлюб потрібно ретельно готуватися. А от у РАЦСі можна просто розписатися за п’ять хвилин.
  • Журналісти vsim.ua склали календар вінчань на 2018 та дізналися скільки коштує реєстрація шлюбу в Хмельницькому.

8 квітня закінчується Великий піст. Традиційно він триває 48 днів. В цей час заборонені гучні гуляння, розваги та веселощі. Вінчати молодят під час посту в церквах, переважно, відмовляються. Тому не дивно, що бум вінчальної обрядовості спостерігається саме після пасхальних свят.

Обряд  вінчання – це священне таїнство до якого потрібно ретельно готуватися. Як обрати вдалу дату для церковного шлюбу, журналісти vsim.ua запитали у священнослужителів різних конфесій.

“Звертатися з приводу вінчання хоча б за три місяці”

Іван Данкевич, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви

Відео дня

- Бажано вінчатися у час, коли немає посту. Щодо церковних свят категоричної заборони немає. Проте є застереження, що краще в ці дні віддавати шану тому, чий день святкується. Ми просимо наречених звертатися з приводу вінчання до нас хоча б за три місяці. Для того, щоб провести передшлюбну катехизацію. Це спілкування зі священником, де він пояснює обов’язки до та під час вінчання. Адже це зовсім інший стан до якого потрібно готуватися. Не важливо в який день вінчається подружжя. Таїнство вінчання – це запрошення Бога в свою сімʾю.

Греко-католики досить ліберальні до вибору вінчальних дат. Якщо майбутнє подружжя хоче жити у священному таїнстві, вони можуть обрати будь-який час для вінчання. Проте, священнослужителі говорять, що краще віддавати перевагу дням, які не стосуються посту.

Пости 2018:

  • Великий піст: 19 лютого – 7 квітня;
  • Петрівка: 4 червня – 11 липня;
  • Спасівка: 14 серпня – 27 серпня;
  • Пилипівка: 28 листопада – 30 грудня.

Строгі пости 2018:

  • Надвечірʾя Різдва Христового: 6 січня;
  • Надвечірʾя Богоявління: 18 січня;
  • Перший день Великого посту: 19 лютого;
  • Велика Пʾятниця: 6 квітня;
  • Усікновення Голови Св. Івана Хрестителя: 11 вересня;
  • Воздвиження Чесного Хреста: 27 вересня.

"Таїнство вінчання – не залежить від дат"

C:\Users\Користувач\Desktop\o-Anatoliy.jpgАнатолій Білоус, настоятель костелу Христа Царя Всесвіту

- Таїнство вінчання ми можемо проводити в будь-який час. Єдине, що заборонено робити гучні забави. А весілля безпосередньо пов’язане з гучними забавами, тому воно переноситься на будь-який день, окрім посту. Приготування до вінчання вимагає пів року, це крок на все життя, тому потрібно ставитися до нього відповідально.

 

У римо-католиків також немає категоричних заборон щодо вінчання під час церковних свят або постів. Є лише рекомендації. Якщо пара планує тиху сімейну церемонію, то повінчати можуть і під час посту. Головне щире бажання наречених та їх готовність до праведного подружнього життя.

"Готуватися до вінчання потрібно внутрішньо"

Антоній Махота, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський, УПЦ КП

- Готуватися до вінчання потрібно, насамперед, внутрішньо. Не для церкви, а для самих себе. Перш за все, молоді люди мають для себе зрозуміти: хочуть чи не хочуть вони жити спільно, і чи хочуть вони це засвідчити перед Богом. В ідеалі, як раніше велося, підготовка до вінчання триває рік.

Православні мають перелік заборон. У них чітко прописані дні календаря, в які наречених не вінчають. Список табу на вінчальні церемонії не обмежується лише постами. У православних храмах не повінчають також у церковні свята та кожного вівторка, четверга та суботи протягом усього року.

Не відправляється вінчання

  • напередодні середи і п’ятниці впродовж усього року (вівторок, четвер);
  • недільних днів (субота),
  • дванадесятих (12 найважливіших після Великодня свят, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці);
  • храмових і великих свят;
  • упродовж Великого, Петрового, Успенського і Різдвяного постів;
  • упродовж святок з 25 грудня (7 січня) по 7 (20 січня);
  • упродовж сиропусної седмиці, розпочинаючи з неділі мясопусної і в неділю сиропусну;
  • упродовж Пасхальної  (світлої) седмиці;
  • в дні і напередодні Усікновення голови Іоана Предтечі – 29 серпня (11 вересня);
  • Воздвиження Христа Господнього 14 (27) вересня.

Урочиста церемонія подорожчала

У державних органах реєстрації актів цивільного стану у весняний період також ажіотаж. Якщо бажання повінчатися виявляють не усі молодята, то традиційної реєстрації в органах РАЦС – не обійтися. Сама процедура укладання шлюбу в Україні – безкоштовна. Сплатити доведеться лише державне мито за видачу свідоцтва про шлюб – 85 копійок. Проте, якщо схема «прийшли-поставили підпис-пішли» не влаштовує, можна замовити урочисту церемонію з різними елементами урочистостей.

Скільки коштує таке задоволення у Хмельницькому журналісти vsim.ua дізнавалися безпосередньо у начальника міського відділу РАЦС Марини Зубової.

- Цього року прайс на весільні церемонії був змінений, згідно наказу територіального управління юстиції в Хмельницькій області «Про встановлення та затвердження розмірів оплати за надання працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану Хмельницької області платних послуг», - пояснює Марина Євгенівна.

Шлюбний обряд відноситься до категорії платних послуг. Тому, щоб одружитися під марш Мендельсона та почути урочисте привітання від реєстратора, доведеться викласти трохи більшу саму ніж минулого року.

На вартість церемонії, перш за все, впливає дата реєстрації, - пояснюють в міському відділі РАЦС. Одруження у вихідні дні (неділя, понеділок) та у свята – коштуватиме дорожче. Різняться ціни і за повний та скорочений обряд.

Виїзні церемонії у міському відділі РАЦСу не практикують. У приміщенні є два чудових зали для реєстрації, тому, зазвичай, молодята обирають саме їх. Послугою реєстрації актів цивільного стану за межами відділу державної установи користуються переважно учасники програми «Шлюб за добу, - пояснюють працівники  РАЦСу.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up