Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо

Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо
  • Під час повітряної тривоги пацієнтки Хмельницького перинатального центру спускаються в укриття.
  • Показуємо і розповідаємо, що там є.

Близько 70 пацієнток Хмельницького перинатального центру щодня спускаються в укриття. І не одноразово. Адже повітряна тривога за день може лунати по декілька разів. Тривалість сирен різна. Коли вона затягується, деякі мусять народжувати у підвалі. Першою, хто вже має такий досвід, стала 24-річна хмельничанка Олександра. Про неї та її новонароджену донечку читайте в матеріалі Хмельничанка Олександра народила в підвалі. Як почувається і що розповідає.

Лікарі перинатального центру кажуть: в укритті є все необхідне, щоб прийняти в жінки пологи. Журналістка vsim.ua побувала у так званому бомбосховищі. Дізналася, як воно виглядає і що там є.

“Сховище”, - зазначено перед входом. Сходи ведуть вниз, а далі довгий коридор. Всюди медичні кушетки. На одній з витріщеними очима сидить кіт. “Він у нас любить вагітних”, - говорить медичний директор закладу Ірина Королюк. 

Відео дня

Тут же, в коридорі, вздовж стін розміщені стільці. На них можуть чекати відбою тривоги як вагітні, так і їхні чоловіки. Поряд є полиці з пляшками води. По різні боки - повно кімнат. А в деяких є ще одні кімнати. Нагадує все це лабіринт. Словом, заблукати там на раз два. Саме тому організація евакуації жінок діє за чіткими правилами.

Перше - всі спускаються у підвал лише у супроводі конкретного медпрацівника. За кожним лікарем закріплена пацієнтка. Так, у вигляді колони всі й прямують до безпечного місця. Спустившись вниз, всіх розподіляють за відділенням. Тобто, де перебувала жінка нагорі, туди вона й потрапляє в укритті. Саме тому підвал перинатального центру нагадує мінілікарню на 0 поверсі. 

В кожній з таких палат в укритті є десятки ліжок. Всі застелені постільною білизною. А на деяких є спеціальні подушки для вагітних. 

Нет описания.

Є в укритті передпологова палата та родзал. В останньому стоїть спеціальна кушетка і медичне дитяче ліжечко. 

У підвалі є запасний вихід. Також функціонує вантажний ліфт. Ним користуються жінки, які не можуть самостійно пересуватися сходами. Тож під час тривоги ліфтери миттєво підіймаються нагору й забирають таких пацієнток. 

Наразі ніхто не рахував, скільки разів жінки спускалися до підвалу під час війни. Натомість за цей період в міському перинатальному центрі відбулося 108 пологів й з’явилися на світ 110 дітей. Майже всі народили нагорі, а не в укритті. Винятком стала лише Олександра, про яку йшлося на початку матеріалу. 

Ірина Королюк розповіла, що під час російського вторгнення деякі хмельничанки народжували у підвалах своїх будинків. Вже із дитиною на руках вони прибували в медзаклад для повного обстеження. На щастя, під час таких історій ніхто не постраждав.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Оксана Мостіпан

    А ті,хто поширює- ще тупіші
  • Людмила Головань

    Боже,спаси и сохрани
  • Eska Dm

    Видаліть статтю
  • Ирина Жарук

    ‼️Звернення командування Збройних Сил України
    Командування Збройних Сил України звертається до медіаспільноти з проханням максимально обмежити:
    ❌ висвітлення персональних даних, світлин, що містять обличчя офіцерського складу (командирів підрозділів);
    ❌геолокаційної, візуальної, адресної прив’язки до місць виконання ними завдань.
    Необхідно виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ (місць укриття цивільного населення), з метою ускладнення отримання противником поточної інформації з відкритих джерел для завдання ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі
    Разом переможемо!
    Слава Україні!🇺🇦

keyboard_arrow_up