У скільки років народжують жінки на Хмельниччині: дані за 26 років (ІНФОГРАФІКА)

У скільки років народжують жінки на Хмельниччині: дані за 26 років (ІНФОГРАФІКА)
  • За 26 років на Хмельниччині змінився вік материнства.
  • Коли найчастіше народжують?
  • Підготували інфографіку. 

В Україні стали народжувати дітей пізніше, ніж в 90-х роках. Фахівці називають це “демографічним трендом”. Мовляв, наразі українці перейшли на сучасну модель сім’ї, коли одружуватися й народжувати дітей почали в більш зрілому віці. Про це Громадському радіо розповіла провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи НАН Лідія Ткаченко. 

На думку науковців, дітей народжують пізніше, бо віддають перевагу навчанню, професійному зросту, матеріальному забезпеченню та фінансовій незалежності. Так, частка народжень, які припадають на вік жінок 30-40 років, за період незалежності України зросла майже вдвічі. 

Відео дня

- За даними Організації економічного співробітництва й розвитку, 2015 року пересічний вік жінок, які народжують уперше, становив 29 років. У країнах Європи раніше за цей вік народжують у Болгарії, Румунії, Латвії, Естонії та Польщі. Пізніше - в Італії, Іспанії, Швейцарії, Люксембурзі й Греції (у 30-31 рік), - пише видання Гендер в деталях. 

Акушер-гінеколог і лікар-репродуктолог Хмельницького перинатального центру Олеся Кудла раніше розповідала: найкращим для вагітності є вік до 35 років. Згодом яйцеклітина починає “старіти”. І в результаті, жінки стикаються із проблемою завагітніти. 

- Найкращий період для вагітності - до 35 років. Молодь завжди думає, що в них ще є час і вони завагітніють. Але, як показує практика, найбільша кількість наших пацієнтів (відділення допоміжних репродуктивних технологій, - прим. автора) - люди після 40 років. Тому я завжди говорю пацієнтам: не втрачайте час, - каже лікар.

Тож в якому віці народжують жінки на Хмельниччині? Журналістка vsim.ua проаналізувала дані за 1995-2021 роки, що надані Головним управлінням статистики в Хмельницькій області. 

Так, у 1995 році найчастіше народжували у віці 20-24 роки. Станом на 2021 рік показник зріс до 25-29-річного віку жінки. Детальніше з даними знайомтеся в інфографіці. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up