Жінки на військовому обліку. Дізналися думку хмельничанок, які служать

Жінки на військовому обліку. Дізналися думку хмельничанок, які служать
  • Протягом наступного року жінки певних професій мають стати на військовий облік.
  • Чимало людей обурилися цьому факту. 
  • А що про це кажуть жінки, які є військовослужбовцями?
  • Розповідаємо про все детальніше. 

Жінкам від 18 до 60 років багатьох професій та спеціальностей потрібно буде стати на військовий облік. Раніше такий обов’язок був передбачений тільки для окремих фахівців. Тепер же наказом Міністерства оборони цей перелік був розширений. У ньому понад 100 цивільних спеціальностей та професій, які охоплюють усі сфери. Відповідний наказ набрав чинності 17 грудня. 

Розповідаємо, хто, коли і як має стати на військовий облік. А також думку про це хмельничанок, які служать. 

“Захищати країну - обов’язок як чоловіків, так і жінок”

Військова служба і жінки - ця тема зібрала чимало обурень. На сайті ВСІМ хмельничани стали висловлювати свої невдоволення у вигляді коментарів. Наказом Міноборони незадоволені як жінки, так і чоловіки. “Срамота, мячня”, “Ганьба нашій державі”, “Зовсім з дуба рухнули”, - ось як прокоментували наказ деякі містяни. 

Відео дня

А що про це кажуть хмельничанки, які є військовослужбовцями? Журналістка vsim.ua поспілкувалася із капітаном, сержантом і курсанткою. Вони розповіли про свою військову службу й складнощі в ній. Також поділилися думкою про взяття на облік жінок різних спеціальностей. 

Христина Мороз, курсантка третього курсу факультету правоохоронної діяльності прикордонної академії

Лілія Черноусова, головний сержант,  відповідальний виконавець відділу організаційно-мобілізаційної роботи Національної академії

Ніна Муфтахова, капітан, начальник центру культури та дозвілля Національної академії Держприкордонслужби України

Які професії у переліку та як стати на облік

На військовий облік можуть бути взяті жінки, спеціальність та професія яких відповідає військово-обліковим, які мають відповідний вік (18-60 років) та стан здоров’я. Жінки можуть бути призвані на військову службу чи для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. 

Серед найбільш поширених професій у переліку - водії, працівники пошти, секретарі, фотографи, кухарі, медики, фармацевти, ветеринари, тренери, адвокати, правоохоронці, прокурори, судді, юристи, касири, бібліотекарі, музейні та архівні працівники, психологи, соціальні працівники, митці. Повний перелік можна переглянути за посиланням.

Стати на облік необхідно до кінця 2022 року. Ухилення від цього передбачає адміністративну відповідальність — штраф на суму від 850 до 1 700 гривень. Якщо жінка, яка підлягає обліку, є найманим працівником, її взяття на облік має контролювати роботодавець. Останній може приймати на роботу лише за умови взяття на облік. За порушення законодавства роботодавцю загрожує штраф — 5 100 до 8 500 гривень. Контроль військового обліку не стосується людей, який наймають ФОПи, а також людей, які працюють за цивільноправовими договорами.

Видання Армія.Inform повідомляє, що потрібно для того, аби стати на облік:

Для взяття на військовий облік необхідно зібрати такі документи:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Olexii Tomilov

    На самом деле такую армию не победить !
  • Милая Скандалистка

    Особливо цікаво буде коли почнуть викликати на військові учбові збори
  • Олег Кайдалов

    Пускай Зеленский отправляет туда свою скумбрию по 8 гривень.
  • Людмила Гариевская

    Что общего между женщинами ,которые добровольно выбрали службу в армии и женщинами других профессий ? Зачем сравнивать ? Каждый должен заниматься своим делом , а как быть матерям ?

    Inessa Ihnatova reply Людмила Гариевская

    Людмила Гариевская  ну, тоді вам взагалі немає  чого хвилюватися, якщо  маєте  військовий то ви  і так військовозабов'язана)) і стоїте на тому обліку)))))
    Ми -  ті,  які добровільно пішли служити!

    Людмила Гариевская reply Людмила Гариевская

    Инесса Игнатова Кто ,,мы ,, ? В свое время я тоже была военнообязанной, у меня еще военный билет сохранился. Так как в институте была военная кафедра ( хотя я не медик ) В течении 5 лет нам читали лекции, проводили занятия.В случае чего , мы могли бы быть полезными , а если просто ставить на учет всех подряд - какая в этом польза ?

    Inessa Ihnatova reply Людмила Гариевская

    Людмила Гариевская   а ми що  не такі  ж  жінки як ви?))) Чи можливо дітей  не маємо, сімей...!??))
    Облік  це ж не  призов...  медики   стають   усі на  обліку, і жінки теж, одразу  по закінченню  навчання.  Запитайте,  як  часто  вони на навчання їздять😆  і чи  змінилось в них життя  після того, як вони на облік стали!?)))

    Елена Золотарёва reply Людмила Гариевская

    Людмила Гариевская объясняли. Нужно было просто почитать чуть дальше СМИ и постов в мамских группах.

    Людмила Гариевская reply Людмила Гариевская

    Елена Золотарёва С какой целью встать на учет ? Вот Вы как себе это представляете ? Значит надо проводить какие то сборы , чему то обучать, а иначе какой в этом смысл ? Каждая женщина имеет работу ,детей - как с этим быть? А в селе кто будет корову доить , кур кормить пока хозяйка в военкомате ? Ничего не продумали и не объяснили.

    Елена Золотарёва reply Людмила Гариевская

    Людмила Гариевская что общего между женщинами в армии и женщинами, которым просто нужно встать на военный учёт

keyboard_arrow_up