Жіноче здоров’я. 10 питань про секс до гінеколога з Хмельницького

Жіноче здоров’я. 10 питань про секс до гінеколога з Хмельницького
  • Науково доведено, що секс є профілактикою раку грудей. 
  • А його відсутність у житті жінки негативно впливає на імунітет й відбивається на психоемоційному стані.
  • Скільки й кому треба сексу і на що впливають пристрасні ночі?
  • Дізнавайтеся в інтерв’ю із хмельницьким гінекологом.
Гінеколог - саме той лікар, без якого не може обійтися жодна жінка. Він обстежує, перевіряє, радить і діагностує. Та найголовніше - допомагає зберегти жіноче здоров’я, що, безумовно, важливо для кожної. Ми розпочинаємо новий проєкт спільно з медичним центром “Oxford Medical”, в якому відповімо на питання, що хвилюють пацієнток найбільше. 

Поставили 10 питань про секс гінекологу Тетяні Фєдосєєвій. Дізналися, скільки й кому потрібно інтиму на тиждень. Запитали про наслідки нерегулярного сексу та його позитивний вплив на жіноче здоров’я. Отож, що слід знати про пристрасні ночі, читайте в нашому спільно з “Oxford Medical” матеріалі. 

1. Яку роль відіграє секс в житті жінки?

— Секс відіграє надзвичайно важливу роль у житті жінки. Це невід’ємна складова частина життя. Головна жіноча реалізація – це продовження роду, репродуктивна функція, - каже медик. - Секс для жінки – це також психоемоційне задоволення. Це й соціальна реалізація жінки, якщо сексуально задоволена зазвичай має активну життєву соціальну позицію. Фізіологічна функція сексу – це вплив сексуальних стосунків на всі життєво важливі органи та системи. Можна говорити про сприятливий вплив сексу на імунітет, серцево-судинну систему, стан шкіри й навіть розумові здібності. Агресивну і незадоволену життям жінку одразу ж починають звинувачувати в сексуальній не задоволеності й залякувати страшними хворобами.

2. Чи має бути секс регулярним?

— Так. Регулярний секс – це запорука жіночого здоров.я, тому що він впливає на фізіологічне здоров.я та покращує психічне здоров’я. Регулярне статеве життя – це в середньому 1-3 рази на тиждень. Сексуальну активність можна вважати нормальною, якщо вона задовольняє обох партнерів. Так, у всіх різноманітні потреби. Це те, що необхідно обговорювати з партнером, щоб врівноважити сексуальні стосунки. В парі має бути гармонія. Якщо вона є, отже партнери можуть домовитися озвучувати те, що їм не подобається

3. Чим можна визначити, кому і скільки потрібно сексу на тижня? 

— Існує три типи статевої конституції: слабкий, середній та сильний. Саме за ними й визначається потреба в сексі. Фізіологічна і психологічна потреба в сексі буде вища у жінок із сильною статевою конституцією. Для них – повноцінне статеве життя – необхідність. Причому, якщо статеві акти не закінчуються оргазмом, то це може негативно  позначитися на їхньому емоційному стані. Натомість жінки зі слабким типом відсутність статевого життя переносять спокійно. Додам, що більшість жінок в нас час володіють середнім типом статевої конституції. Таким достатньо займатися коханням  2-3 рази в тиждень.

4. Відсутність статевого життя може відбиватися на здоров'ї? 

— Якщо статева  стриманість або нерегулярне статеве життя  не приносять жінці фізіологічного та психологічного дискомфорту, то особливих проблем в плані репродуктивного здоров’я в неї не буде. Проте, якщо потреба в сексі в жінки велика і не має можливості її задовольнити – може виникати застій крові та лімфи в органах малого таза. Це провокує больові відчуття  та підвищує ризик загострення хронічних захворювань, наприклад, геморою, циститу, запальних захворювань жіночих статевих органів, - пояснює гінеколог. Бувають ситуації, коли припинення статевого життя приводить до збою у звичайному менструальному циклі, і як тільки інтимна сфера  налагоджується, цикл відразу відновлюється.

— Також при відсутності інтимного життя в організмі жінки може виникати гормональний дисбаланс, що веде до порушення обмінних процесів, наслідком чого виникають мігрені, важче проходять менструації. 

5. Як стосовно позитивного впливу на здоров'я? 

— За час статевого акту жінка  разом зі спермою  отримує чоловічі гормони та певні біологічні активні речовини, що покращують її гормональний фон. Це позитивно впливає на жіноче здоров.я. Регулярне статеве життя є профілактикою захворювань молочної залози. Це практично медикаментозне лікування мастопатії у жінок. Також секс сприяє стероїдних гормонів, необхідних для зміцнення імунітету. Під час статевого акту збільшується активність деяких ділянок мозку, що позитивно впливає  на довгострокову пам’ять.

6. Чи важливо для жінки отримувати оргазм? 

— Якість статевого життя наших жінок  здебільшого низька.  Коли жінка живе статевим життям і не отримує задоволення – це породжує  ще більше комплексів. Вона себе почуває неповноцінною, шукає причину безпосередньо в собі. Або може бути приниження зі сторони партнера, який переконує, що з нею щось не так, тому їй потрібно лікуватися. Жінка має розуміти себе, знати, що їй потрібно, що їй подобається, самостійно або з партнером вивчати ерогенні зони. Якщо жінка довго живе з чоловіком і не отримує від нього задоволення. вона може шукати іншого, який їй це дасть. Якщо брехати чоловікові про задоволення – то жінка дуритиме сама себе і в результаті  не отримає втіхи та користі, яка мала б бути від сексу.

7. Чому може понижуватися лібідо?

— Лібідо – це сексуальний потяг, бажання бути сексуально активною. Для цього жінка має перед усім бути здоровою, щоб не було проблем, які б заважали отримувати від процесу задоволення. А це можуть бути гормональні порушення, інфекції, що передаються статевим шляхом. На жаль, останніх абсолютно не меншає.

— Якщо статевий акт не захищений, може причепитися безліч інфекцій, що передаються статевим шляхом, у тому числі вірус – папіломи людини, вірус герпесу, ВІЛ, вірусний гепатит. З часом, коли виникає довіра, може йти мова про обстеження на інфекцію, - розповідає гінеколог. - Зниження сексуального потягу може бути обумовлене менопаузою, коли слизова піхви втрачає природню вологість і під час  сексу виникають неприємні відчуття сухості й болю. Важливо, щоб жінка в цей період вчасно звернулась за допомогою до гінеколога. Часто причиною сексуальних проблем є неврози, тривога, стрес, перевтома. На тлі стресу розвивається дефіцит магнію – мікроелементів, що впливають на рівень сексуального потягу, - додає Тетяна Фєдоссєва. Ще один ворог лібідо – цукор, його надмірне споживання  негативно впливає на ендокринну систему. Важливо дотримуватися здорового способу життя та здорово балансу в усьому – це забезпечить і статевий потяг.

8. Існує думка, що відсутність регулярного сексу впливає на передчасне старіння? 

— Я думаю, що ця думка перебільшення. Не можна переоцінити сприятливий вплив сексу на фізіологічний та психологічний стан жінки, в тому числі покращення гормонального фону, високий рівень самооцінки. Коли жінка відчуває себе бажаною і сексуальною – це відображується на стані шкіри, легкості ходи жінки, в неї блищать очі – все це робить жінку молодшою та здоровішою. Впевнена, що гармонія в парі й взаєморозуміння і в сексуальних стосунках, подовжують вік.

9. Для кого секс може бути протипоказанням?

— Під час статевого акту жінка може відчувати біль. Болючі відчуття можуть відкидати жінку від самої думки про статеві акти, вона його не хоче. Причин болю та дискомфорту може бути безліч, у тому числі анатомічні особливості. Якщо вони є, тоді партнерам необхідно шукати зручні пози, які підходять обом. Якщо є захворювання, то їх потрібно лікувати, - каже гінеколог. - Під час вагітності навіть корисно займатися сексом. Якщо в майбутньої мами немає протипоказів. Під час вагітності в багатьох жінок підвищується лібідо і чуттєвість. Але  якщо цього не сталось – теж все гаразд. Головне – взаємна активна згода і потрібно бути особливо уважним з інфекціями, що передаються статевим шляхом.

10. Як уникнути проблем зі здоров'ям. якщо в жінки немає постійного партнера для сексу?

keyboard_arrow_up