Жіноче здоров’я. У якому віці та для чого вести доньку до дитячого гінеколога

Жіноче здоров’я. У якому віці та для чого вести доньку до дитячого гінеколога
  • Візити до дитячого гінеколога вкрай важливі, тому й обов’язкові - так кажуть фахівці.

  • Коли вести доньку на огляд та як до цього її підготувати?

  • Про це та більше розповіла дитячий гінеколог медичного центру “Oxford Medical” Людмила Болібрух.

Гінеколог - саме той лікар, без якого не може обійтися жодна жінка. Він обстежує, перевіряє, радить і діагностує. Та найголовніше - допомагає зберегти жіноче здоров’я, що, безумовно, важливо для кожної. Ми продовжуємо проєкт спільно з медичним центром “Oxford Medical”, в якому відповімо на питання, що хвилюють пацієнток найбільше. 

З якими проблемами найчастіше приводять дітей до гінеколога

Людмила Болібрух - дитячий гінеколог із досвідом роботи понад 20 років. До медика на прийом приводять дівчат від 0 до 18 років. Змалку у дітей можуть виявити різні захворювання чи патології. Саме тому важливо вчасно їх діагностувати й призначити лікування. “Дівчатка - це майбутні мами. Тому за їх репродуктивною системою потрібно слідкувати з народження”, - говорить медик.

Фахівець розповідає: дитяча гінекологія - галузь, що набула свого розвитку не так вже й давно. А деякі дорослі й досі не знали, що вона існує. До слова, медик цієї спеціальності може виявити гінекологічні хвороби та призначити ефективне лікування як маленьким дітям, так і підліткам.

Найпопулярніше запитання серед дорослих, які мають доньку - коли час звертатися до гінеколога. Людмила Болібрух каже: є ряд симптомів, які свідчать, що пора на консультацію. Серед них - зрощення статевих губ, що зустрічається у дівчаток до 5 років, виділення із різким запахом, запалення статевих органів внаслідок інфекційних хвороб. А також свербіж і почервоніння, порушення менструального циклу, затяжні, рясні чи надто болючі місячні, біль при сечовипусканні чи відсутність менструації до 15 років. 

Крім того, огляди в дитячого гінеколога є обов’язковими в певному віці дитини. Привести на консультацію доньку необхідно перед тим, як вона почне відвідувати дитячий садок. Наступний візит - у 10 років. Згодом в 14 та 16 років. 

“У 14 років більшість вже ведуть статеве життя”

Як проходить огляд у дитячого гінеколога - ще одне поширене питання серед батьків. Медик говорить, що все може відбуватися як в присутності когось із рідних дитини, так і навпаки. Обов’язковою умовою при цьому є відсутність страху пацієнта перед лікарем. Цьому якраз таки має сприяти розмова дорослих із донькою, про що було написано вище. 

Людмила Болібрух розповідає, що маленьких дітей вона може оглядати на руках у батьків. Старших - на гінекологічному кріслі. Перед цим, фахівець цікавиться у підлітків, чи ведуть вони статеве життя. Оскільки відповідь на це питання впливатиме на спосіб огляду дівчини. 

За словами лікарки, у дівчат, які вже мали секс, беруть мазки для виявлення захворювань, що передаються статевим шляхом. Адже є ймовірність виявлення трихомоніазу, хламідіозу або молочниці. Крім того, у дівчат підліткового віку часто діагностують цистит, що може виникати як внаслідок переохолодження організму, так і недостатньої інтимної гігієни. Стосовно останнього, то Людмила Болібрух запевняє: змалку дівчат варто привчати до догляду за статевими органами. Медик радить познайомити дитину із жіночим здоров’ям за допомогою відвертого діалогу або додаткової літератури.

keyboard_arrow_up