90-річний пенсіонер з Хмельницького району розповів секрет своєї бадьорості й довголіття

90-річний пенсіонер з Хмельницького району розповів секрет своєї бадьорості й довголіття
  • 90-річний Анатолій Петичинський десятки років працював в галузі освіти.
  • Пенсіонер має багато хобі й навіть бере участь в місцевих змаганнях.
  • Дізнавайтеся його секрет бадьорості й довголіття.

Вранці, 7 вересня, в парку Франка зібралося чимало людей. Більшість з них - пенсіонери, які проживають в будинках-інтернатах чи психоневрологічних інтернатах на Хмельниччині. Також були представники обласної організації ветеранів. Всі присутні - учасники змагань, які сьогодні відбулися в Хмельницькому. Найстаршому - 90 років. Це Анатолій Петичинський з Хмельницького району.

“Секрет моєї бадьорості в тому, що…”

Анатолій Петичинський дуже любить грати в шахи. Це його хобі. Саме тому він вже неодноразово бере участь в змаганнях. Тому й цього разу пропустити їх не міг. Чоловік входить до обласної організації ветеранів.

Окрім гри, пенсіонер займається бджільництвом, любить рибалку й захоплюється садівництвом. Розповідаючи про це, в чоловіка наче сяють очі. Все через те, що він у свої 90 залишається дуже активною людиною. Секрет свого довголіття та бадьорості пояснює так: 

Відео дня

- Все своє життя я провів у хорошому відношенні до людей. Секрет моєї бадьорості в тому, що я нікому й ніколи не зробив поганого. Не заздрив. Робив тільки добро і продовжую це робити, - розповідає Анатолій Петичинський.

За розмовою пенсіонер пригадує своє дитинство. Каже - малим жив у селі, бо почалася війна. Подорослішавши, чоловік був призваний в армію. Понад 5 років він служив. Був моряком. 

Пенсіонер розповідає, що його завжди вабила література. Тож пізніше він вступив до університету в Одесі на філологічний факультет. Згодом понад 45 років Анатолій Петичинський пропрацював в галузі освіти в Хмельницькому районі. Був вчителем, а пізніше директором навчального закладу.

- Я пропрацював вчителем більше як 45 років. Також був директором Грушковецької вечірньої школи (село в Летичівській громаді, - прим. автора). За цей час не було жодної скарги ні від учнів, ні від батьків, ні від вчителів, - говорить пенсіонер. 

90-річний чоловік каже: у його сім’ї всі завжди розмовляли українською мовою. Сьогоднішні події в країні приводять його в жах. Він каже: “Я не можу уявити, що у 21 столітті таке може статися. Вони ще нас називали братами. Як можна таке допустити? Навіть татаро-монголи були набагато толерантніші. Це щось страшне, що відбувається”.

Попри важкий для країни час, пенсіонер намагається залишатися на позитиві. Саме тому підтримує такі заходи, як змагання. Адже вони додають оптимізму, якого часто бракує літнім людям.

“У людей світилися очі, коли їм сказали про змагання”

Окрім Анатолія Петичинського в парку Франка зібралося ще 135 учасників змагань. Це жителі та пацієнти таких закладів на Хмельниччині:

Усі брали участь в змаганнях з різних видів спорту - волейболу, мініфутболу, настільного хокею, армреслінгу. Найбільше людей долучилися саме до гри в шахи. 

Такі змагання створили з ініціативи Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОВА. Його директор Ірина Ковальчук каже: головною метою було розважити мешканців інтернатів. Надати їм віру в завтрашній день та мотивацію. 

- У людей світилися очі, коли їм сказали про змагання. Адже вони дізналися, що в них якась життєва мотивація з’явилася. Тут є люди присутні з психоневрологічних інтернатів. Одна людина, яка лежала в лікарні раніше, на кожному обході нагадувала лікареві, що її треба виписати, бо має бути турнір. Вони цього дуже чекали, - каже Ірина Ковальчук. 

Хто став переможцем на змаганнях, стане відомо згодом. Щойно це станеться - матеріал буде оновлено. 

За участь усім учасникам на заході подякував заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв. 

Читайте також: Вивчення смартфона, спів та італійська. Пенсіонерів кличуть на навчання в університет

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тина Чук

    Так, які ж це Ветерани? Це браві козаки!!!
  • Es fero

    я думаю один із секретів довголіття - бути щирим і не робити зла... бог подарує життя і зцілення. але реально, серцем. а бумерарнг прийде кожному. ми всі віддамо кошти за лікування саме ті, які взяли нечесним шляхом. а візьмемо роки- за роки правдивого життя.

keyboard_arrow_up