“Бандитський і брудний, але все ж прекрасний”: пригоди хмельничанина в Неаполі

“Бандитський і брудний, але все ж прекрасний”: пригоди хмельничанина в Неаполі
  • Сергій Толстіхін підкорив 20 європейських країн на велосипеді.
  • Зараз мандрівник розширює горизонти та пробує нові туристичні маршрути.
  • Сьогодні ми розповімо вам про першу подорож хмельницького мандрівника літаком до італійського міста Неаполь.

Сергій Толстіхін - тревел-блогер, який підкорив 20 європейських країн на велосипеді. Мандрівник прагне розширювати горизонти та зважився на першу в своєму житті подорож літаком.

Про свої враження від авіаперельоту, місцевого колориту славнозвісного Неаполя та про визначні місця, в яких побував, мандрівник розповів журналістам vsim.ua.

Чому саме Неаполь?

Сергій Толстіхін - мандрівник зі стажем. Проте одна справа - велосипед, де він почуває себе у своїй стихії, інша - літак, тим паче, коли це твоя перша подорож. Сергій розповідає, що мандрівки велосипедом - це сезонна справа, а жага до подорожей є постійно. Тому вирішив спробувати для себе новий та економний спосіб подорожувати.

Відео дня
  • Це і враження абсолютно нові, і у мене з’явилася ідея дізнатися, як подорожувати економно, а потім розповісти про це іншим. Проте все якось відкладали: чи часу не було, чи може не було якогось поштовху, а тут можливість випала сама, - говорить Сергій Толстіхін.

Ідея відвідати Неаполь з’явилась в Сергія та його подруги Юлії восени 2018 року. У пари гостювала їхня спільна подруга Oльга. Дівчина запросила друзів у гості в це місто, оскільки там мешкав її коханий, корінний неаполець Лука Спінелло.

  • Ну а ми що? Ми на підйом легкі, запрошення прийняли і взялись шукати можливість дістатися туди відносно недорого і з комфортом. Думка відразу спала на дешеві авіалінії, всі про них говорять, от і ми вирішили спробувати, - каже Сергій.

Пара активно взялася за пошук дешевих квитків. Почали ще з грудня, щоб напевно. З України летіти було дорого, тому вибрали варіант з пересадкою.

  • З України летіти виходило досить дорого, а от з Вроцлава до Неаполя квиток був лише 700 гривень в 1 сторону. До Вроцлава вирішили дістатися теж літаком з Києва. Квиток обійшовся лише 400 гривень. І як бонус у нас був ще цілий день на відвідини цього міста, що теж само по собі є цікавою туристичною пригодою, - розповідає Сергій.

Через три місяці пара зібрала речі і вирушила в довгоочікувану першу авіаподорож.

“Переліт виявився ще тим атракціоном”

Сергій розповідає, що перед польотом дуже хвилювався, адже це все ж таки була перша подорож літаком. Проте в небі чоловік просто закохався у авіаперельоти.

  • Переліт виявився для нас ще тим атракціоном, в хорошому сенсі цього слова. Я зрозумів, що закохався в авіаперельоти. Особливо, коли гарна погода, є хороший фотоапарат з хорошим зумом і можна вдосталь фотографувати, дивитися на землю, хмари і на авіатрафік. Були моменти, коли в небі, крім нас, бачив ще одночасно 3 літаки. Просто неймовірне видовище, - згадує Сергій.

Пара приземлилася у Вроцлаві та цілий день гуляла містом. Ночували у давніх друзів. А на ранок знову літаком вже до Неаполя. В аеропорту на Сергія та Юлію чекали друзі.

  • В аеропорту нас з табличкою вже чекали - чудесні Оля і Лука. Ми сіли в авто Луки і відразу рушили в місто. Оля нас ще до поїздки попереджала, що Неаполь - специфічне місто. Він відрізняється від решти Італії, він трохи бандитський та брудний. Не без цього, скажу я вам, але все ж Неаполь прекрасний, незважаючи на те, що дійсно, там є і мафія, і бруд, - розповідає Сергій.

“Перше враження про Неаполь  - це тонни сміття”

Сергій говорить, що в Неаполі перше, що потрапляє в очі - це абсолютно інша атмосфера міста. Італійська архітектура кардинально відрізняється, наприклад, від львівської чи краківської.

  • Це зовсім інша атмосфера, вона насичена, досить щільна, і цей бруд - він не шокує, а навпаки - доповнює загальну картинку. Тонни сміття на вулицях вражають лише перші години, потім ти звикаєш і воно перестає “напрягати”.  Очі починають помічати, що місто має в собі глибоку філософію, історію та колорит, - говорить Сергій.

Крім бруду в Неаполі процвітає бандитизм. Сергій розповідає, що друзі відразу попередили їх з Юлею та наголосили на обачності. Адже вирвана сумка чи поцуплений гаманець - тут звична справа. Також в Неаполі часто “обчищають” автомобілі та крадуть їх з усім вмістом.

  • З аеропорту ми поїхали в центр гуляти містом. Лука відразу попередив, що з машини краще забрати свої рюкзаки, бо в місті досить часто грабують і викрадають автомобілі, - згадує Сергій.

“7 цікавинок Неаполя”

Неаполь справив на пару неймовірне враження. Проте з усього переліку визначних місць, цікавих скульптур та неординарних людей Сергій Толстіхін виділяє - “7 цікавинок”.

1. Собор святого Януарія

Собор Святого Януарія - це катедральний собор Неаполя, освячений на честь небесного покровителя міста – святого Януарія. Розташований в історичному центрі міста.

  • Собор виглядає дійсно велично. Проте найцікавіше починається всередині. Це церква XIII століття, складається із численних капел. Всі вони прикрашені фресками відомих майстрів. В залах багато коштовностей, а в крипті собору зберігається основна реліквія часів середньовіччя – посудина із кров'ю святого Януарія. Нам розповіли, що коли реліквію двічі в рік демонструють вірним, кров неймовірним чином закипає, займаючи собою всю посудину. Цей секрет ще не розгадали до цього часу, - зазначає Сергій.

2. Віа Сан-Грегоріо-Армено - вулиця вертепів

У центрі Неаполя є вузенька вуличка названа на честь жіночого бенедиктинського монастиря святого Григорія Просвітителя і відома вона своїми нескінченними майстернями, в яких виготовляють фігурки і декорації, за якими з’їжджаються з усього світу.

  • Собори є в кожному визначному місці. Там дійсно гарно, але порівняно із вулицею вертепів - це ніщо. Це вузенька вулиця, де зібрані фамільні вертепи зі всього Неаполя. Щороку фігурки дбайливо чистять і натирають оливковою олією для блиску. Там зібрані якісь хитромудрі механізми, які то все приводять в рух і вигляд просто приголомшливий, - згадує мандрівник.

3. Піцерія Gino Sorbiilo - тут народилася піца

Величезна піцерія Gino Sorbiilo в центрі міста. Саме тут народилася славнозвісна піца “Маргарита”. Двері цієї піцерії відчиняються не раніше 19-ї години і щодня черга до неї складає не менше 100 осіб.

  • Ну піцерія, і що. Ми спочатку не зрозуміли, від чого такий ажіотаж. Проте Лука пояснив нам легендарність цього місця. Ми чекали десь 30 хвилин, нас практично на руках вніс натовп у цю піцерію. Місця і столиків в ній багато. Ми обрали собі столик, замовили піцу “Маргарита” і пиво. Чекали менше 10 хвилин, а на смак піца просто супер, а ціна всього 4 євро. В Україні піца - це колекція овочів, якими щедро посипають піцу, а в Італії - це корж, соус, сир і базилік - і все. Але дуже смачно, - розповідає Сергій.

4. Площа Пьяцца дель Плебишито

Найбільша площа Неаполя - Пьяцца дель Плебишито. За словами неапольців - це душа і серце міста. На площі розташовані Королівський палац, церква Святого Франциска Паоланського, палаци Салерно і делла Префеттура. Також тут знаходяться пам'ятники Карлу III і Фердинанду I.

  • Пьяцца дель Плебишито - це центр міського життя, тут проходить безліч культурних заходів. Нас зустріли неймовірно шумно. Тут фестивалять і вдень, і вночі. А ще тут реально є на що подивитися. Архітектура просто неймовірна, - розповідає Сергій.

5. Пагорб Вомеро і монастир Чертоза ді Сан-Мартино

На пагорбі Вомеро знаходиться Картезіанський монастир. Він відомий своєю великою  колекцію художніх скарбів. Там є оглядовий майданчик з видом на Неаполітанську затоку.

  • Сам монастир - це типове неаполітанське бароко. Усередині монастиря сьогодні розташовується Національний музей Сан-Мартино. Якщо чесно, то там заблукати можна. В ньому 90 залів. У кожному зберігаються величезні колекції статуеток і неаполітанських різдвяних фігурок, - говорить Сергій.

6. Замок Кастель-дель-Ово

Середньовічний замок на території півострова Мегарида. Дослівно перекладається як “Яєчний замок”. Свою назву він отримав із легенди про римського поета Вергілія, який у середньовічні часи мав репутацію чаклуна та провісника майбутнього. За легендою Вергілій помістив магічне яйце в основу укріплень, і якщо це яйце розіб’ється, то замок буде зруйновано, а Неаполь спіткає катастрофа

  • Півострів Мегарида раніше був маленьким островом. Потім його з’єднали з Неаполем вузькою дамбою. Із цим місцем пов’язано багато легенд та вірувань неапольців. В самому замку дуже гарно, хача трішки химерно. Це такий собі замок із привидами, які часто показують у фільмах, - говорить Сергій.

7. Кава в родині корінних неапольців - батьків Луки

Протягом трьох днів Сергій Толстіхін і Юлія Мазур жили у Ольги та Луки. Відвідували туристичні місця, фотографувалися біля замків, музеїв та визначних пам’яток.  Неймовірне враження на мандрівників справили батьки Луки.

  • Краєвиди і пам’ятки - це звісно добре, але у нас було неймовірне бажання ознайомитися з місцевим колоритом та поспілкуватись з місцевими жителями. Тому Лука повіз нас в оселю своїх батьків: сіньйоре  Раффаеле і сіньйора Марія. Вони живуть в передмісті Неаполя - містечку Портічі, що знаходиться прямо на початку схилу вулкану Везувій. Це дуже неймовірні люди. А житло у них виглядає досить незвично. В домі взуття ніхто не знімає, бо підлога кам’яна і досить холодна, а сама квартира нагадує міні-музей. Тому для себе я виділив це як сьому “цікавинку” Неаполя, - пояснив мандрівник.

Останній день в Неаполі пара провела в “одній великій захоплюючій пригоді”. Сергій та Юлія відвідали страшний і, водночас, вражаючий вулкан Везувій. Також побували на руїнах славнозвісної Помпеї.

Про враження хмельничанина від величного вулкану Везувій та пригоди в Помпеї, читайте у наступному матеріалі. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та не пропустіть “Неймовірні пригоди хмельничан у Неаполі”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergii Koval

    Коли звичайна поїздка до товарищів, не буде дивиною?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up