Безкоштовна фотосесія в обмін на ваш акаунт: як діє нова шахрайська схема

Безкоштовна фотосесія в обмін на ваш акаунт: як діє нова шахрайська схема
  • У соцмережах з’явилася нова шахрайська схема. 

  • Вона пов’язана із пропозицією безкоштовної фотосесії.

  • Аферисти надсилають фішингове посилання й зламують ваш акаунт. 

  • Розповідаємо деталі.

Гроші за перегляд відео у соцмережах, сайти оголошень, прохання проголосувати і чи не найпоширеніша – матеріальна допомога від ЄС постраждалим від війни українцям. Шахраї вигадують все новіші та підступніші схеми виманювання коштів або ж викрадення особистих даних. Зокрема використовують і месенджери, такі як телеграм. Одна з останніх створених афер – безкоштовна фотосесія. 

Як це працює 

Про цю, ймовірну, шахрайську схему розповів фотограф із Києва Олександр Назар. Виглядає це наступним чином: вам пише якийсь фотограф. Пропонує безкоштовну фотосесію. Побачити приклади робіт ви не можете – бо ж його сторінка закрита. Ознайомитися із роботами автора ви можете перейшовши за посиланням на телеграм-канал, який вам надсилає співрозмовник. Клікнувши на нього вас просять заново ввести свої дані для входу в месенджер. 

Як дізнатися, що це фішингове посилання  

Перевірити посилання можна за допомогою різних онлайн сервісів. Наприклад, ми спробували проаналізувати це ймовірне шахрайське посилання, яке наведено у відео автора. Нам пропонують відсканувати QR-код – тобто повністю заново увійти в месенджер, ввівши свій логін та пароль. 

Відео дня

На противагу здійснили всі ці кроки вже з іншим посиланням – і нам одразу показало телеграм-канал, який зареєстрований за цією веб-адресою. Це ж стосується і особистої сторінки – програма одразу показує користувача. І ніяких додатковий дій, таких як повторне введення свого логіну та паролю, не потрібно. 

Що кажуть в кіберполіції 

Старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Руслан Данилюк каже – це і є фішингове посилання. Відсканувавши QR-код зловмисник отримає доступ до вашого акаунту в телеграмі й, відповідно, особистих даних. Правоохоронець розповів: кожне 10-те звернення до Нацполіції Хмельниччини щодо шахрайств стосується фішингу. Серед найпоширеніших: 

– Чому шахрай хоче переманити вас у відповідний месенджер? Тому, що алгоритми торгівельного майданчику і листування в них розпізнають фішингові посилання і цей майданчик оголошень блокує їх. Тому шахраю необхідно вас перевести в сторонній месенджер: телеграм, вайбер або ватсап. Тоді може надіслати вам фішингове посилання, щоб ви могли перейти за ним, – розповів Руслан Данилюк. 

Як не потрапити «на крючок» 

Якщо ви сумніваєтеся в достовірності якогось посилання, його можна перевірити на спеціальних веб-ресурсах. Також в кіберполіції наголосили: варто звертати увагу на саму веб-адресу: якщо там є зайві крапки, коми чи знаки - краще не клікати на це посилання.  

– Варто використовувати двофакторну аунтифікацію в облікових записах. Чому? Навіть якщо станеться така ситуація, що ви втратили доступ до облікового запису – то шахрай за авторизаційними даними не зможе зайти в даний обліковий запис, наприклад, до вашого мобільного телефону. Що стосовно фейкового посилання: звертайте увагу на зайві крапки, символи, цифри, перевіряємо автентичність цього посилання в Google. І навіть якщо знайомі надсилають посилання - враховуємо те, що вони можуть стати жертвами шахраїв, – наголосив старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Руслан Данилюк

Проєкт з кібербезпеки BRAMA

Кіберполіція оголосила про ребрендинг проєкту MRIYA. Відтепер в Україні діятиме новий покращений проєкт з кібербезпеки BRAMA (БРАМА). Це синергія громадян, приватного та державного секторів у протидії дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі.

Цілі проєкту:

• Знищення російських осередків в Інтернеті;

• Зменшення рівня булінгу та цькування в мережі;

• Протидія наркотикам та шахрайству;

• Навчання та тренінги з кібергігієни;

• Просвіта населення щодо інформаційної гігієни;

• Залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

Долучитись до проєкту можна за посиланням:

https://t.me/ HEFyD50d69c0YTNi

 

Читайте також: 

Жителі Хмельницького району за день перерахували шахраям понад 80 тисяч

«Одноразова допомога»: шахраї викрали у жительки Хмельниччини 49 тисяч гривень

По квартирах хмельничан ходять шахраї і просять гроші на лікування дітей: деталі

 


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up