Чотири дружини та плани на мечеть. Як живуть мусульмани у Хмельницькому (ФОТО)

Чотири дружини та плани на мечеть. Як живуть мусульмани у Хмельницькому (ФОТО)
  • Відмовляються від свинини, алкоголю та тютюну.

  • Моляться п'ять разів на день, а екстремістів називають провокаторами.

  • Як живуть, скільки разів одружуються та у що вірять хмельницькі мусульмани.

  • Дивіться й читайте у репортажі.

Один із вечорів журналістки ВСІМ завершувався не звичною дорогою додому, а пошуками мечеті у Хмельницькому. Вона розташована на Заводській, на другому поверсі комерційного приміщення. Крокуючи не вельми людною вулицею, очікувала зустріти переселенців з країн Сходу. Та, попри поширений стереотип, не всі мусульмани є арабами. 

Абдул Маджид, Назір та Настя народилися й виросли в Хмельницькому. Усі троє прийняли іслам за власним бажанням. Вони розповіли про те, як живуть за ісламськими законами у християнському суспільстві.

Затишок

Приміщення на Заводській, 34 хмельницькій громаді мусульман слугує мечеттю. До розкоші турецьких чи аравійських святинь йому далеко. Зате тут по домашньому затишно. Є декілька кімнат, одна з яких служить передпокоєм, інша - місцем для молитви, ще декілька приховані за фіранками.

Відео дня

21-річний Абдул Маджид (ім'я при народженні - В'ячеслав) - наймолодший в Україні імам, духовний лідер громади мусульман. Він розповів, що в Хмельницькому живуть від 3 до 5 тисяч людей, які вважають себе мусульманами. До мечеті на обов'язкову молитву щоп'ятниці приходять 20-30 осіб.

У кого вони вірять?

Згідно з ісламом, в різні часи Аллаг посилав до людей пророків. Серед них багато біблійних постатей - Нух (Ной), Ібрагім (Авраам), Муса (Мойсей), Дауд (Давид), Іса (Ісус). Кожен з них залишав писання, які сучасні мусульмани визнають й у які вірять.

Однак в житті послуговуються тільки посланням Мухаммеда - останнього пророка. Він залишив їм священний Коран та власний життєпис - Хадиси. У цих джерелах містяться закони шаріату, що регулюють усі сфери життя його послідовників.

Мусульмани читають Коран тільки арабською мовою й не визнають перекладів. Кажуть, саме арабською писання було послане Мухаммеду.

Про можна та не можна

Дозволене, в ісламі називають халяль, заборонене - харам. Ці поняття стосуються усього - від харчування до вибору професії.

Халялем вважають м'ясо тільки тих тварин, яких убив мусульманин, християнин чи юдей шляхом перерізання шиї. Шаріат забороняє вживати в їжу свинину та м'ясо хижаків.

Мусульманам не можна пити алкоголь, вживати наркотики, їсти комах, користуватися срібним та золотим посудом. Заборонено знущатися з тварин, зокрема, варити раків живцем.

Жінкам не можна відверто одягатися, а чоловікам носити шорти вище колін. Небажано курити кальян, користуватися біткоїнами та сидіти з дівчиною за однією партою. І це ще невичерпний список заборон.

Мусульмани не можуть продавати алкоголь, працювати коміками, які перевдягаються у жінок, з депутатського крісла голосувати за закони, що суперечать ісламу та працювати в податковій службі.

Про обов'язки

Кожен вірний мусульманин п'ять разів на день має здійснювати намаз - обов'язкову молитву. Під час неї читають сури (розділи - прим. авторки) з Корану та б'ють поклони. 

Час для кожної з п'яти молитов визначається заздалегідь. У країнах, де є великі мечеті з мінаретами, його повідомляють спеціальні службовці - муедзини. Там, де таких мечетей немає, віряни користуються мобільним додатком з визначеними інтервалами часу.

Молитися потрібно тільки в напрямку Кааби - кубічної святині чорного кольору, що розташована в центрі мечеті в місті Мекка. Щороку туди прямують мільйони людей, щоб здійснити хадж - обов'язкове паломництво для усіх спроможних вірних. 

Крім намазу та хаджу, усі здорові мусульмани зобов'язані дотримуватися посту під час священного місяця Рамадан. У цей час їм заборонено їсти, пити та мати сексуальні стосунки впродовж світлового дня. Їдять вони тільки перед сходом сонця та після його заходу.

І ще одне - раз у рік мусульманин має давати закят, про який вже йшла мова вище.

Кожен мусульманин має сумлінно виконувати свої буденні обов'язки. Чоловік - утримувати родину, жінка - бути хорошою дружиною та матір'ю. Вона працювати не зобов'язана, хоча може. Батьки мають обов'язки перед своїми дітьми, діти перед батьками, працівники перед роботодавцями.

Про свята

У мусульман є два основних свята - Ід аль-Фітр та Ід аль-Адха.

Ід аль-Фітр - це свято закінчення 30-денного посту в місяць Рамадан.

Ід аль-Адха або Курбан Байрам - це свято жертвоприношення, під час якого мусульмани ріжуть баранів. Тварину потім ділять на три частини. Одну віддають біднякам, іншу - друзям та знайомим, ще одну залишають собі.

Весілля

Церемонію шлюбу в ісламі називають нікях. Його укладають тільки після сватання. Якщо чоловіку подобається жінка й він хоче взяти її за дружину, він має попросити її руки у батьків.

Нікях - це, по суті, це шлюбний договір. Однією зі шлюбних традицій є магр - весільний подарунок чоловіка своїй дружині. Жінка може попросити у нього, що забажає - гроші, коштовності, автомобіль, квартиру, будинок. 

Жінка може розпоряджатися магром як їй заманеться.

Про чотирьох дружин та українські реалії

Мусульманин одночасно може мати до чотирьох дружин. Це загальновідомий факт. Однак це не обов'язково. До того ж якщо чоловік вважає, що він може несправедливо ставитися до когось з них, йому не варто мати більше однієї дружини.

За його словами, в хмельницькій громаді є тільки дві сім'ї, де чоловік одружився з двома жінками. Дружини у такій полігамній сім'ї мають жити окремо, а в ідеалі - мати окремі квартири або будинки.

Імам розповів, що чоловік має підтримувати достаток жінки на тому рівні, на якому та жила ще до заміжжя. Якщо вона носила бренди, він не може змусити її носити дешевий одяг. Також він додав, що мусульманин може одружитися з християнкою або юдейкою, але мусульманка може вийти заміж лише за мусульманина.

Чоловік - голова

Моя співрозмовниця Настя прийняла іслам у 16-річному віці. Вона любить підбирати одяг зі смаком, а традиційний головний убір хіджаб одягає із задоволенням.

Настя розповіла, що мусульманка може носити одяг будь-якого кольору. При цьому він має бути скромним, закривати тіло. Штани носити можна, але не бажано. Обов'язково потрібно покривати голову.

В ісламі заміжня мусульманка може вийти з дому лише з дозволу чоловіка.

Про терористів

Хмельницькі мусульмани вважають, що так звані “ісламські” екстремістські рухи, створені на руку ворогам ісламу, зокрема США, котрі претендують на світову гегемонію. Кажуть, метою таких рухів є дискредитація ісламу, бо він пропагує геть інші цінності, ніж ліберальне суспільство.

Каже, що зі справжнім ісламом терористичні акти не мають нічого спільного.

Про життя в Хмельницькому

Люди, які дотримуються приписів ісламу, у Хмельницькому зустрічаються з труднощами. Настя розповіла, що дівчат у хіджабі не завжди хочуть брати на роботу. Крім того, в робочий час мусульманин має знайти час на молитву. Вона триває всього кілька хвилин, але через обов'язкові поклони може привернути увагу та спровокувати неадекватну реакцію.

За словами Назіра, найрізкіше реагують родичі, коли хтось із сім'ї стає мусульманином Причина цьому - суспільні стереотипи, пов'язані з екстремістами. У такій ситуації опинилася й Настя після того, як прийняла іслам у 16-річному віці.

Про плани на мечеть

У Хмельницькому мусульманам виділили окремий сектор на кладовищі. Він розташований у Раковому, поруч з християнськими похованнями.

Попри це громаді досі не вдавалося домовитися з міською владою щодо будівництва мечеті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Marina Gavrilova

    Имама мечети знаю хорошо имеет сильные верные знания дает строгую идеологическую позицию Успехов ему в общине и процветания Пусть Аллаг откроет сердце городской власти и даст землю чтобы успешно построить мечеть
  • _3_ S e s i l i a S e n p a i _3_

    Надеюсь, что ничего у них не получится.

    Читач12 reply _3_ S e s i l i a S e n p a i _3_

    Все получится. Люди принимают ислам группами. Мусульмане добьются своего, даже не сомневайтесь
  • Александр Сподаренко

    Відмова міської влади у наданні землі під будівництво Ісламського культурного центру - це злочин і порушення конституційного права на свободу віросповідання та безперешкодне відправляння релігійного культу. Я неодноразово пропонував колишньому імаму подати в суд на владу і пропонував свою допомогу, але він відмовився. Пропозиція залишається в силі.

    Читач12 reply Александр Сподаренко

    Очень приятно, что есть люди отстаивающие права тех людей, которые некоторые граждане украины почему-то считают "чужими". Тогда нам это интересно. Как связаться с вами?

    Александр Сподаренко reply Читач12

    На жаль, пізно прочитав Ваш коментар. Зв"язатись зі мною можна по електронній адресі [email protected]

  • Amir Khan

    Знаю что в мечети дают достоверные знания по Исламу..желаю имаму и мусульманам Хмельницкого больше сил,терпения и построить первую мечеть в ближайшие время ☝

keyboard_arrow_up