"Для дівчинки тато – перше кохання": що хмельничани говорять про День батька

"Для дівчинки тато – перше кохання": що хмельничани говорять про День батька
  • Тато - голова родини, захисник, порадник та авторитет. Його роль в сім'ї часто недооцініють, але саме тато формує характер дитини та дає їй настанови на майбутнє  життя.
  • Щорічно ми відзначаємо День батька в третю неділю червня. Мало хто знає про це свято, адже офіційно в календарі його не відмічено.
  • Журналісти vsim.ua запитали у хмельничан про обов'язки тата в сім'ї та дізналися про важливість батьківського виховання від дитячого психолога.

“Папа вам не мама” - співається в пісні, але замінити дитині батька не може ніхто. Він не завжди поруч і не опікає як мама, але силу батьківської любові неможливо применшити. Для дівчинки тато - це перше кохання, для хлопчика - авторитет та приклад для наслідування. В Україні вже 18 років, як офіційно святкують День матері. Відзначають з розмахом та почестями, а от про День батька знають не всі. Та й святкують його не так давно. В 2013 році була спроба закріпити це свято на державному рівні та відзначати його в третю неділю вересня, але ініціативу не підтримали, тому за аналогією до інших країн світу ми відзначаємо День батька кожного року в третю неділю червня, цьогоріч святкування припадає на 17 червня.

Історія свята

Вперше відзначати цей день почали в 1909 році місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатором Дня батька виступила жінка - Сонора Смарт (за чоловіком міссіс Додд). Справа в тому, що Сонара із багатодітної родини, мала п’ятеро братиків та сестричок. Після народження шостого малюка мама Сонори померла, і всі турботи лягли на плечі тата. Він, як міг, піклувався про дітей. Сонора згадувала, що мала дуже щасливе та сповнене любові дитинство, хоч і росла без мами. Тому одного разу, вже доросла заміжня жінка, в церкві під час служби на честь Дня матері, задалася питанням, чому не святкують День тата. Вона пішла до Міської ради і внесла пропозицію про відзначення Дня батька.

Спочатку святкування нового свята мало проходити 5 червня в день народження Вільяма Смарта, батька Сонори, але часу на підготовку забракло, тому дату святкування було перенесено на третю неділю червня. Офіційно на державному рівні День батька почали відзначати з 1966 року, згідно указу тодішнього президента США Ліндона Джонсона. На сьогодні 40 країн світу вшановують батька в третю неділю червня. Символом цього дня стала троянда, в США на честь тата її кріплять до одягу, якщо тато живий, то одягають червону троянду, якщо його вже не має на цьому світі – білу.

Відео дня

Вітати тата  прийнято власноруч зробленими виробами з пластиліну, дерева, листівками, малюнками, печивом з побажаннями, віршами та піснями, що лунають з дитячих уст. Чи відзначають цей день хмельничани, які функції батько має брати на себе у вихованні малюка та як вітають своїх тат їх маленькі чада, дізнавалися журналісти vsіm.ua.

“Без тата нікуди, він забезпечує функціонування сім'ї”

Ольга із сином Тарасиком

IMG_20180612_103446

- Ми ще тата не вітали, нам 2 роки і чотири місяці, а ось як підросте, то безперечно буду говорити, що є таке свято і тата потрібно поздоровити. Висловити свою любов дитина може через малюнок чи якусь, власноруч зроблену, листівку. Я гадаю, що відзначати День батька потрібно, тато є тато. Він підтримує, забезпечує функціонування сім'ї. Без тата нікуди. Він має не лише матеріально забезпечувати родину, а й забезпечувати дитину своєю любов’ю та підтримкою. Особливо для хлопчика важливе спілкування з татом, є теми на які він з мамою не поговорить. Тато має бути наставником, лише він може дати дитині ті базові знання, з яких вона потім будуватиме свою сім'ю. А ще тато не має бути осторонь від життя дитини, знаходити час на прості сімейні прогулянки. Мама також не все може одна, у вихованні дитини має бути взаємовиручка тата і мами.

“Із запитаннями біжить до мене”

Микола з донечкою Камілою

IMG_20180612_121114

- Я навіть не чув, що є такий день. Про День матері знаю, про 8 березня також, а про День батька чую вперше. Святкувати звісно треба, щоб дитина знала, що мама і тато рівні, що люблять її однаково. І щоб тато знав, що не лише День матері є, і всі обов'язки по вихованню треба перекласти на неї. Тепер є день, коли тату можна нагадати, що він має більше уваги приділяти дитині. Всі вихідні намагаюся присвятити донечці, гуляємо разом, говоримо на різні теми. В неї саме вік “почемучки”, із запитаннями частіше біжить до мене, мама говорить, що їй більше подобається мене слухати. Я думаю, що участь тата така ж необхідна. Мама мамою, а тата не замінити. Це зовсім інші віносини.

“Тату важче виразити свою любов”

Наталія з донечкою Веронікою

IMG_20180612_104106

- Я чула, що День батька почали відзначати, але це було порівняно недавно. Ми свого тата ще не вітали, в рік і три місяці виразити свою любов вдається лише обіймами. А ось старша чоловікова донька, від першого шлюбу, я пам'ятаю, що вітала його. Сама малювала, щось вирізала. Я не думаю, що це мають бути якісь грандіозні подарунки, простий вияв уваги не лише від дитини, а й від мами - набагато приємніший. Про день для мам знають всі, а ось роль тата якось опущена, але ж тато, як і мама піклується про дитину. Можливо тату важче виразити свою любов, чоловіки не такі емоційні, але потрібно намагатися бути другом для своєї дитини. Тато має порадити, іноді - розрадити. Й іноді у нього ще краще ніж у мами вийде. Тому тато заслуговує теж на свято.

“На дітей завжди потрібно знаходити час”

Руслан з синами Артемом та Олексієм

IMG_20180612_120101

- У нас мама сьогодні зайнята, отримує водійські права, тому за головного я. Гуляємо разом всією сім'єю, іноді підміняю маму, коли потрібно не лише на прогулянці, а й у домашніх справах. Я гадаю, що тато не лише гроші має заробляти, а й усіляко допомагати мамі, підтримувати її. Якщо тато на весь день залишається з дітьми один, він починає розуміти, яке це навантаження. В будь-якому разі, який би ти завантажений роботою не був, на дітей потрібно знаходити час. Про День батька чую вперше, знаю, що є День мами, ми її вітаємо, а ось про День тата не чули. Тепер буду знати, можливо виберемося кудись родиною.

“Тато має забезпечувати сім'ю”

Святослав, Альона і донечка Соломійка

IMG_20180612_120233

- Тато має забезпечувати сім'ю, щоб вона не потребувала ні в чому. Кожного разу, коли з'являється вільна хвилинка, гуляємо разом з дітьми. Часто влаштовуємо вилазки за місто або просто в парк на атракціони. Я думаю, що дитині спілкування з батьками багато не буває, тато є дома рідше, а тому вони скучають і тягнуться навіть більше ніж до мами. Ми вечорами граємося разом або щось малюємо. Завжди розпитую як минув їх день, що робили цікавого, де були. Тато має брати участь у житті дитини. Все звалювати на маму - неправильно, вона також втомлюється і хоче відпочити, - говорить Святослав.

- Ми чули, що є у нас уже і День тата, але не знали коли. Тепер святкуватимемо і будемо тата вітати, щось разом придумаємо, але це поки секрет, - додає Альона.

“Тато - це ходяча енциклопедія”

Анна Марченко, психолог

Фото0908

- Роль батька в родині в жодному разі не можна применшувати. Тато – це дійсно не мама. Від нього дитина переймає зовсім інші функції та модель поведінки. Якщо мама вчить базовими життєвим основам, то тато розширює кругозір дитини. Для багатьох тато – це ходяча енциклопедія, малюку з татом завжди цікаво. Коли батько – впевнена в собі та рішуча людина, дитина почуває себе захищеною та намагається наслідувати тата в усьому. Особливо важливим є спілкування тата з сином. З перших місяців життя хлопчик відчуває тата та болюче переносить розтавання з ним. Тато для сина – це приклад, на який потрібно рівнятися, це авторитет. З 3-х рочків малюку просто життєво необхідною стає батьківська увага, він прагне татового схвалення. В цей час не варто дуже докоряти та сварити маля, щоб не виховати в нього комплекс неповноцінності. Тато має більше розмовляти з сином, виділяти час на прогулянки та ігри з ним. Від тата хлопчик вчиться: впевненості, мужності, силі волі, лідерським якостям, дружбі та відносинам з протилежною статтю. Дуже важливе при вихованні майбутнього чоловіка, щоб тато ставився добре до його мами, проявляв любов та підтримку, тоді дитина візьме таку поведінку за основу і в майбутньому зможе побудувати міцний шлюб. Для дівчинки тато – це перше кохання, тобто образ майбутнього чоловіка дівчатка дуже часто змальовують саме з тата. Для дівчинки важливо чути компліменти від тата. Батько має говорити, що вона в нього найкраща, найрозумніша, справжня красуня – тоді дівчинка виросте впевненою у собі і не боятиметься будувати стосунки з протилежною статтю. Дівчатка в татові бачать кращого порадника, ніж маму. До нього частіше звертаються за порадою при виборі майбутньої професії, роботи, він має схвалити і майбутнього обранця. Як і на дівчинку, так і на хлопчика тато має потужний емоційний вплив. Тому слід виховувати дитину в атмосфері любові, щоб навіть на відстані від тата, дитина відчувала його підтримку та готовність завжди прийти на допомогу. Як би не старалася мама, але замінити тата їй не під силу.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up