Хмельничанин хоче стати суддею Конституційного суду України: хто він та як пройшла співбесіда

Хмельничанин хоче стати суддею Конституційного суду України: хто він та як пройшла співбесіда
Скрін з відео
  • Кандидатом на посаду судді є Максим Музика.

  • Він працює суддею Господарського суду Хмельницької області.

  • Розповідаємо, що про нього відомо. 

Розпочався конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного суду України. Серед тих, хто допущений до конкурсного відбору Верховною Радою України, є понад 20 осіб. З-поміж них суддя Господарського суду Закарпатської області Любомир Андрейчук. Саме він не зміг відповісти на запитання під час співбесіди: «Коли була прийнята Конституція України?» Це відео стало вірусним й поширилося різними платформами в інтернеті. 

Також кандидатом є хмельничанин Максим Музика. Наразі він працює суддею в Господарському суді Хмельницької області. Що про нього відомо та чи зміг він відповісти на всі запитання Дорадчої групи експертів? Дізнавайтеся про все це далі. 

Відео дня

Проходив службу в СБУ й був адвокатом

Згідно з біографією, яка подана до Верховної Ради України, Максим Музика у 1998 році закінчив Хмельницький обласний спеціалізований ліцей-інтернат поглибленого вивчення у галузі наук. Того ж року вступив до Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Закінчив її із відзнакою. Отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та здобув кваліфікацію юриста. Згодом став юристом-магістром.

Проходив військову службу в СБ України з 1998 по 2005 рік. Пізніше став помічником судді Хмельницького міськрайонного суду. Працював адвокатом Хмельницької кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області.

Згодом був призначений суддею Господарського суду Рівненської області. Пізніше – переведений на посаду судді Господарського суду Хмельницької області. Де й працює по цей час. Микола Музика одружений та має двох дітей. 

У мотиваційному листі на посаду судді Конституційного суду України хмельничанин вказав наступне:

Зарплата судді – понад мільйон гривень

У декларації Максима Музики за 2022 рік зазначений дохід за основним місцем роботи. Це 1 158 759 гривень. Також дохід від відчуження рухомого майна – 300 тисяч гривень. Та нерухомого майна – майже три мільйони гривень. Також задекларована пенсія, яку отримала за рік його дружина – 27 600 гривень. 

Серед об’єктів нерухомості в декларації судді: 

Також задекларована автівка – Volkswagen Touareg 2017 року випуску. Як зазначено в документі, у січні 2022 року Максим Музика оформив кредит на суму 750 тисяч гривень. 

Максим Музика на співбесіді 

Зараз триває етап співбесіди з кандидатами в рамках оцінювання їхніх моральних якостей. 6 березня Дорадча група експертів спілкувалася із Миколою Музикою. Все це транслювалося в режимі онлайн. У кандидати запитали щодо придбаної ним автівки у 2011 році – Hyundai Santa Fe. Її вартість склала 306 тисяч гривень. За словами експерта, на той момент дохід Музики становив 115 тисяч гривень. 

На це Максим Музика відповів, що із покупкою автівки йому допомогли батьки. Мама, яка займається підприємницькою діяльністю. Та батько, який у той період продав будинок. 

Серед інших запитань було й про кредит, який Максим Музика оформив у 2019 році. А саме – на суму 500 тисяч гривень. Водночас на той час, була задекларована інша наявна готівка – 300 тисяч гривень. У Максима Музики запитали, для чого йому був потрібен кредит та де взялися інші гроші готівкою. 

Він відповів, що 300 тисяч – це його зарплатня. А за кошти, які взяв у кредит, наступного ж дня придбав квартиру. «Відразу всієї суми не було, тому взяв кредит», – пояснив кандидат.

Наостанок Максима Музику попросили назвати, коли був ухвалений закон про основні функції судді Конституційного суду. На це запитання він відповісти не зміг. Аргументував це тим, що, на його думку, цей етап співбесіди не передбачає подібних запитань. Натомість експерти вважали, що такими знаннями він має володіти постійно, а не лише перед іспитами.

Детальніше, як пройшла співбесіда із Максимом Музикою, переглядайте далі на відео. 

Як повідомляли раніше в Конституційному суді України, протягом 15 днів з моменту співбесіди буде проведено оцінювання. Кандидати, які отримають оцінку «не відповідає» за критерієм високих моральних якостей, припинять участь в конкурсі. Інші ж перейдуть до наступного етапу конкурсного відбору – оцінки рівня компетентності.

Читайте також: «Погане здоров’я» за 16 тисяч доларів: нова схема для «ухилянтів» на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Саша Шпак

    От урод. як всім іншим все бабуся подарувала дідусь купив з мамою. Миколай приніс... скоти. Бронь  в клоуна на завжди. Захищай іди  гниду

    Читач62 reply Саша Шпак

    Насамперед захищати себе, своїх рідних, свою землю. А потім... взятись і за цих уродів.
  • Vova Popyk

    Який позор і недолугість !  А ми чекаємо змін.
  • Читач81

    Порішати через нього можна?
  • Валя Легкун Макогончук

    Ігор Ковальчук на війну він не хоче ,а- до конст.суду...

    Ігор Ковальчук reply Валя Легкун Макогончук

    Валя Легкун Макогончук там хабарі більші))) Справедливий😆😁

keyboard_arrow_up