Хмельничанин Олександр розповів, як 99 разів підкорив Говерлу

Хмельничанин Олександр розповів, як 99 разів підкорив Говерлу
  • Найвищу точку України чоловік збирається підкорити всоте. 
  • Чого тільки не було на шляху: то ледь вітром не здуло, то ледь снігом не засипало. 
  • Про свої гірські пригоди Олександр розповів журналістам vsim.ua 

39-річний Олександр закоханий в гори. Вершини яких тільки українських гір він не бачив. Сьогодні він планує свою наступну поїздку в Карпати. Цього разу похід на найвищу точку України буде для чоловіка ювілейним. Піднятися на Говерлу у сотий раз він планує разом із сином і друзями. Зробить це вже найближчими вихідними. Ну а поки, Олександр сидить в кріслі та з посмішкою згадує своє перше підкорення. Каже, що тоді побачити гори було для нього мрією.

Вперше це сталося майже двадцять років тому. У Карпати Олександр поїхав із друзями. Разом вони підкорили Говерлу. Стоячи там, на найвищій точці України, Олександр ще не знав, що побуває там десятки разів.

Відео дня
  • Я тоді закохався в гори, бо гори треба любити і я люблю їх до сьогоднішнього дня. Вже після першої поїздки я їздив у Карпати із періодичністю раз в кілька місяців. За студентські роки я разів 10-15 піднімався. Потім, коли закінчив навчання, працював в освіті певний період і у вільний час теж катався. А згодом купив бус і став возити людей в Карпати. Тож часто піднімався разом із туристичними групами. Із своїми туристами піднімаюсь на гори й досі - розповідає Олександр. 

“Гори нам не вороги, але й не друзі”

За майже двадцятирічну практику Олександр вивчив Говерлу “від А до Я”. З власного досвіду каже, що “гори нам не вороги, але й не друзі”. Адже передбачити їх настрій - неможливо. Втім чоловік зізнається, якщо налаштувався на підкорення, то зупинити його може мало що. Хіба дуже сильний вітер, який ледь не здув його з вершини двічі.

  • Я за всю практику походів двічі на вершину не вийшов. Тоді ми пройшли десь дві тритини шляху і почався сильний вітер. Я побачив, що він може “познімати з вершини” і на іншу гору переселити. У прямому сенсі могло здути. Тоді ми зупинилися. Я піднявся вище і побачив, що далі ми не підемо. Адже безпека - перед усім. До підкорення 99-ти разів Говерли ці походи не враховував. Багато було випадків, коли ми потрапляли і в дощ, і  в град, і коли снігу було майже по пояс. Проте ми йшли свідомо підкорювати вершину - каже Олександр.

“Як свої п’ять пальців” знає Олександр і маршрути на Говерлу. Розповідає, що їх є два: довший і коротший. Їх кілометраж різний. Проте чоловік каже, що в горах рахувати відстань кілометрами не прийнято.

  • Є два маршрути. Один із них збоку Ворохти. Він простіший, але довший - чотири кілометри і триста метрів. Також є коротший маршрут: три кілометри шістсот метрів. В горах не прийнято рахувати відстань кілометрами, тому  кажуть час проходження. Час підйому залежить від погодніх умов. Орієнтовно 2,5 - 3 години. Час спуску - 1,5 - 2 години - каже Олександр.

“На вершині можна й по двадцять крапель коньяку”

Підкоривши вершину майже сотню разів, Олександр засвоїв кілька основних для себе правил. По-перше, його походи - сезонні. Наприклад, підйом взимку - для нього табу. Каже, в цей період року підкорення може вийти досить екстримальним. Крім того, завжди із собою чоловік бере воду, бутерброд і ліки. Особливо він перймається про зручне взуття, теплий одяг і дощовик. Адже захист від вітру має бути максимальним. 

А от на самій вершині можна і розслабитися. Олександр каже, що туристам радить випити “по двадцять крапель коньяку” за підкорення. Згодом можна і пофотографуватися, і намилуватися і навіть відчути на дотик хмаринку.

  • Карпати я рекомендую побачити чотири рази на рік. Ці пейзажі захоплюють. Бо смерека в поєднанні з широколистим лісом у всі пори року різна. На самій вершині можна й по двадцять крапель коньяку випити. Якщо погода гарна, то можна нафотографуватися, намилуватися, надихатися свіжим повітрям і спробувати на дотик хмаринку - розповідає Олександр.

“Як можна це не любити?”

А от про свої відчуття, стоячи на вершині, Олександр згадує із особливою ніжністю. Каже, що підкорення Говерли того варте. Коли чоловік стоїть на самісінькому вершечку, то все, що лунає в його думках - “як можна це не любити?” 

Паузи між походами на гору в Олександра різні. Від двох тижнів до двох місяців. Та от найбільшою перерва була після 99-го підкорення. Останній раз він підіймався на вершину рік тому. Ювілейний похід відбудеться вже найближчими днями. Та й на цьому Олександр не зупиниться. Планує підкорювати Говерлу ще десятки, а то й сотні разів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тузік

    Треба видати медалю !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up