Хмельничанка для військових пече особливий хліб: деталі

Хмельничанка для військових пече особливий хліб: деталі
Світлини «Суспільне Хмельницький»
  • Марія Майко волонтерить спільно з мамою, племінником й усією родиною.
  • Брат хмельничанки добровольцем пішов на фронт.

Хліб з тризубом випікає хмельничанка Марія Майко для бійців на передову. Тісто замішує з молитвою за воїнів. Так колись навчала бабуся. Обов’язково додає якусь начинку, бо військові  так люблять, по-домашньому.

А віднедавна буханці хмельничанки мають ще й свій фірмовий знак – тризуб. Ідея, зізнається «Суспільному», виникла спонтанно. Вирізаний тризуб, кладе на хлібину й присипає то житнім борошном, то білим, кунжутом, горішками, маком.

«Реакція хлопців була безцінна: вони різали хлібчик так, щоб кожному попався той шматочок тризуба», - зауважує.

Відео дня

Волонтерить хмельничанка з 2014-го. Допоки випікається хліб,  майструє для бійців маскувальні «кікімори»

«Рядочок за рядочком шию костюми, кавери хлопцям, - зазначає. - Якщо моя допомога рятує комусь життя, дуже з того тішуся».

А ще Марія плете захисні сітки, допомагає бійцям придбати умундирування, надає психологічну підтримку.

До волонтерської справи долучила й свою матір. Надія Єфремова мешкає у Лісоводах, що на Хмельниччині. Спільно зі сусідами в одній з кімнат хати розгорнули цілий цех з плетіння захисних сіток.

Активно допомагає бабусі внук Сергій. Хлопчик хворіє на ДЦП, не може самостійно пересуватися, але з усіх сил підтримує ЗСУ.

Думками й молитвами Надія біля сина Григорія. Від 27 лютого 2022-го він на фронті. Пішов добровольцем.

Марія зізнається, що в брата є мрія: після війни повернутися додому й зібрати усіх односельців в садку, під маминою вишнею.

Про дім Захисникам у самісінькому пеклі боїв наразі нагадують духмяні буханці, випечені Марією. Був час, коли жінка їх особисто возила на фронт. Тепер передає волонтерам. І тризуб її хлібин гріє серця воїнів, додає сили та віри в перемогу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up