Волонтерить у 101 рік: історія жителя з Хмельницького району

Волонтерить у 101 рік: історія жителя з Хмельницького району
Світлини зі сторінки «Суспільне Хмельницький»
  • Івану Піхурцю 6 травня виповнився 101 рік, а він робить все , що може, аби допомогти воїнам на фронті.

Іван Піхурець з Олешина. У травні йому виповнився 101 рік. Попри вік чоловік активно волонтерить. З усіх сил допомагає бійцям на фронті, робить все для перемоги.

Вулиця їхня готує зараз їсти Захисникам. Дідусь допомагає. Коле оріхи й чистить. Дуже він жаліє хлопців, які в окопах, дуже болить йому за них.  

Відео дня

Багато біди звідав Іван Піхурець на своєму віку. Пережив і голод, і холод. Коли мав 20 літ, то гітлерівці його та трьох хлопців  вивезли на примусові роботи до тоді окупованої Чехії. Працював там на залізниці.

«Лінію залізничну ремонтували – ту знімали, а нову укладали. У таборі були поляки й росіяни, а ми – винятково з Поділля, - розповідає старожила «Суспільному». - Привезли нам їсти й відкрили ті бідони – каша така рідка, ні зупа, ні каша. До тієї каші – ячмінні крупи й з капустою, а там хробаки білі з чорними головами. А їсти то охота».

Бараки були дерев’яними. Сніг через дірки сипав на нари.

«...Думав, що вже більше не буде мене. В бараці, якщо хтось захворів і не пішов на роботу, ввечері приходимо, а він вже неживий», — пригадує.

Із чеського табору американці звільнили остарбайтерів якраз на його день народження, шостого травня. Тоді то якраз був Великдень.

Після війни Іван Піхурець повернувся в село. Ні дня не сидів, склавши руки. Працював у колгоспі. Був і конюхом, і сторожем.

У 1947-му одружився. Народили з дружиною чотирьох дітей. Дочекався 10 онуків, 12 правнуків і троє праправнуків. Тепер ще мусить діждати перемоги!

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (54)
  • Надія Гриньків

    Дякую
  • Василь Парфенюк

    многіє літа!
  • Vika Tishenko

    Друзі, потрібна Ваша підтримка❗️❗️❗️
    Просимо максимальної допомоги! 🙏🏻
    Продовжуємо збір на дрони.
    Допоможіть нашим військовим отримати квадрокоптери для боротьби проти агресора! Наша мета – зібрати достатньо грошей для придбання квадрокоптерів, які допоможуть нашим військовим підвищити свої боєві здібності і забезпечити швидше просування до окупованих міст і селищ
    Кожен внесок важливий🙏, адже саме завдяки нашим воїнам червона лінія на карті рухається майже щодня і над звільненими територіями майорить жовто-блакитний прапор 🇺🇦
    ➖ Збір ТЕРМІНОВИЙ!
    👉🏼Прохання до кожного підписника нашої сторінки та всіх, хто бачить цей пост - зробити свій внесок в спільну Перемогу! Нас дуже багато - разом ми впораємось з цією надважливою справою!
    👇Донатити тут :
    🔗Приват - 4149499163191198
  • Andrew Omelchenko

    Многая літа!

keyboard_arrow_up