Хмельничанка пропонує перенести портрети загиблих зі «стометрівки». Деталі

Хмельничанка пропонує перенести портрети загиблих зі «стометрівки». Деталі
Фото з архіву редакції
  • На думку Оксани Захарченко, розташування фото військових на Проскурівській призводить до того, що «суть та сакральність меморіалу втрачається».
  • Що вона пропонує натомість?

Хмельничанка Оксана Захарченко, сестра загиблого військового Віктора Захарченка, пропонує перенести банери з портретами загиблих героїв російсько-української війни. Вона пояснює, що «стометрівка» — це місце, де люди відпочивають та проводять час.

— Таке розташування часто призводить до того, що суть та сакральність меморіалу втрачається, і часом стає об'єктом обурення громадськості, коли молодь знімає недоцільні відео на фоні портретів загиблих та безцеремонно веселяться, — написала жінка у петиції до Хмельницької міської ради.

Оксана Захарченко запропонувала перенести портрети до «вічного вогню» на Проскурівській. Таким чином буде створений спільний меморіал для учасників Другої світової та російсько-української війн. Назвати це місце жінка пропонує «Вічним сяйвом» як альтернативу радянському найменуванню. Символом меморіалу має стати світильник на сонячній енергії.

Відео дня

— Враховуючи історичні контексти, ми розуміємо, що вічний вогонь є символом радянського минулого. Тому ми пропонуємо сучасний альтернативний символ — «Вічне сяйво», ліхтар на відновлюваній енергії, який буде вічно світитися на пам'ять про всіх, хто віддав своє життя за свободу та незалежність України. Це є кроком вперед до сучасних, екологічно чистих та універсальних символів пам'яті, — написала Оксана Захарченко у своєму зверненні.

Петиція опублікована сьогодні, 2 жовтня. Її вже підтримали 10 людей. Голосування триватиме три місяці. У випадку набрання необхідних 500 голосів звернення розгляне виконком міськради, інакше ж його розглянуть як звернення громадян. Підписати петицію можна за посиланням.

А як ви вважаєте, чи варто прибрати портрети загиблих військових зі «стометрівки»? Голосуйте та пишіть коментарі.

Опитування

Чи варто прибрати портрети зі «стометрівки»?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (339)
  • Читач29

    Пропоную портрети загиблих на період військового стану розмістити на площі міста Хмельницького. Це буде достойно. На вулиці. де відпочивають та веселяться. це не гарно та взагалі якесь лицемірство.
  • Богдан Богдан

    Голову хай собі перенесе на друге місце
  • Галина Везденецька

    Туди ходять їхні дітки,вони знають що там їх татко .Майте совість ...нас усіх ,як не торкнулся, то ще торкнеться страшна війна.
  • Саша Римар

    Категорично проти перенесення

keyboard_arrow_up