Куди йти й кого питати: гайд для переселенців у Хмельницькому

Куди йти й кого питати: гайд для переселенців у Хмельницькому
Ілюстративне фото
  • У Хмельницькому від початку війни розгорнули широку мережу допомоги вимушеним переселенцям.

  • Ми дізналися, куди й за чим можна звернутися.

Якщо війна змусила вас залишити домівку й ви потрапили до Хмельницького, то ця стаття для вас. Тут ми зібрали корисну інформацію для переселенців, контакти центрів допомоги, а також поради, які допоможуть вам орієнтуватися у ситуації.

Зупинка 1. Координаційний центр

Якщо ви приїхали у Хмельницький потягом, вам запропонують допомогу на залізничному вокзалі. Тут діє Координаційний центр прийому вимушених переселенців.

За потреби тут можна перекусити, випити гарячого чаю, отримати засоби особистої гігієни, перепочити та отримати консультацію стосовно подальших дій. Можна залишитися на ніч, але спати доведеться на сидінні в залі очікування. На випадок повітряної тривоги в приміщенні вокзалу є укриття.

Відео дня

У координаційному центрі допомагають з довезенням. Для цього зверніться до волонтерів, вони сконтактують з водіями, які зголосилися на своїх автівках безплатно перевозити людей до Штабу допомоги вимушеним переселенцям. Штаб розташований у кінотеатрі імені Тараса Шевченка на вулиці Проскурівській, 40). Під час комендантської години (з 21:00 до 06:00) із залізничного вокзалу до кінотеатру Шевченка людей перевозять у соціальному автобусі.

Якщо ви дісталися Хмельницького автобусом на одну з автостанцій або приїхали власним транспортом, вам не потрібно їхати у Координаційний центр на залізничному вокзалі. За допомогою звертайтеся одразу до Штабу допомоги у кінотеатрі Шевченка.

Зупинка 2. Штаб допомоги вимушеним переселенцям

У Штабі допомоги вимушеним переселенцям можна поїсти, випити чаю чи кави, перепочити та отримати гуманітарну допомогу. Також вам розкажуть, де можна знайти житло на один день, декілька днів чи на більш тривалий час.

У приміщенні є укриття на випадок повітряної тривоги та медичний пункт, де надають психологічну та першу домедичну допомогу, забезпечують елементарними лікарськими засобами (від тиску, серцево-судинних).

Координаційний центр на залізничному вокзалі та Штаб допомоги у кінотеатрі Шевченка працюють цілодобово.

Увага! У Штабі допомоги в кінотеатрі Шевченка не видають довідки про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи (довідка ВПО). Також не оформляють отримання допомоги для переселенців. Де отримати довідку та подати заяву на допомогу, читайте далі.

Волонтери наголошують! Місць для поселення у місті Хмельницькому залишилось обмаль. Житло для переселенців, особливо на тривалий термін, переважно знаходиться на території району чи області.

Якщо потрібен одяг

Якщо ви потребуєте одягу, можете безплатно отримати його в одному з пунктів видачі. Речі можна обрати самостійно з того, що є в наявності. З собою потрібно мати тільки паспорт, який підтверджує, що ви прибули із зони бойових дій.

Адреси пунктів видачі одягу:

Як зареєструватися як переселенець

Щоб зареєструвати статус переселенця, вам потрібно отримати довідку про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи (довідка ВПО). Довідка ВПО - умова отримання фінансової допомоги, соціальних виплат та пенсії, медичної допомоги у медзакладах та інших послуг.

Щоб отримати довідку, потрібно написати заяву в одній з філій управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради за адресами:

  • вул. Інститутська, 18
  • вул. Шевченка, 99
  • вул. Перемоги, 10-Б

Графік роботи:

Телефон: 067-352-47-60, 067-352-33-24, 067-352-70-92.

З собою потрібно мати наступні документи:

  • паспорт громадянина України (для повнолітніх та неповнолітніх осіб від 14 до 18 років);
  • свідоцтво про народження дитини (для малолітніх осіб до 14 років);
  • інший документ, що посвідчує особу та підтверджує спеціальний статус заявника.

Очікується, що довідку можна буде отримати через портал або застосунок «Дія». Як це зробити ми пояснимо, коли функція буде доступною.

Увага! Довідка про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи видається жителям:

▪️ Волинської

▪️ Дніпропетровської

▪️ Донецької

▪️ Житомирської

▪️ Запорізької

▪️ Київської

▪️ Луганської

▪️ Миколаївської

▪️ Одеської

▪️ Сумської

▪️ Харківської

▪️ Херсонської

▪️ Чернігівської областей

▪️ міста Києва.

Як отримати грошову допомогу

Під час всеукраїнського телемарафону міністерка соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що на початку квітня розпочнеться виплата фінансової допомоги вимушеним переселенцям.

Згідно з постановою Кабміну, дорослим виплачуватимуть 2 000 гривень щомісяця, дітям та людям з інвалідністю - 3 000 гривень.

Щоб отримати кошти, потрібно мати довідку ВПО. Після цього подайте заяву до місцевих органів соцзахисту. На території Хмельницької громади це філії управління праці та соцзахисту населення, про які йшла мова у попередньому розділі (“Як зареєструватися як переселенець”). 

Гроші зараховуватимуть на ваш банківський рахунок щомісяця під час воєнного стану й ще один місяць після його скасування.

Подати заяву на отримання допомоги можна буде й через Дію після відповідних доопрацювань. Чекайте на оновлення інформації.

Увага! За словами Марини Лазебної, тим, хто звернеться за фінансовою допомогою до 14 квітня, виплатять гроші також за березень.

Як знайти роботу

Якщо ви вимушений переселенець й шукаєте роботу в Хмельницькому, можете звернутися у:

Працює з 09:00 до 15:00 без вихідних.

Гаряча лінія: 067-358-99-71, 097-305-02-60

Працює з понеділка по четвер з 08:00 до 17:00, у п'ятницю - з 08:00 до 16:00

Телефон для населення: +38 (0382) 79-54-23, +38 (0382) 79-57-60, +38 (0382) 79-53-40, +38 (0382) 79-58-72

Телефон для населення: +38 (0382) 76-22-56

Актуальні вакансії також публікують у Телеграм-каналі та на сторінках в Інстаграм та Фейсбук

Як стати на військовий облік

З 1 березня на території Хмельницької області заборонено поселення у закладах розміщення чоловіків призовного віку довше, ніж на 48 годин. Щоб отримати право перебувати на території області їм потрібно стати на облік у військоматі (вулиця Проскурівська, 35).

Необхідні документи:

Освіта для дітей

Діти переселенців можуть долучитися до навчання в школах Хмельницької тергромади. Для зарахування дітей потрібно написати заяву до закладу, що розташований найближче до вашого помешкання. За інформацією звертайтеся до відділу загальної середньої освіти Департаменту освіти та науки за номером +38 (0382) 65-11-59 (начальник відділу - Петричко Ірина Петрівна).

Наразі навчання у школах відбувається з використанням дистанційних технологій. Для участі в освітньому процесі дитині потрібно мати ноутбук, планшет або телефон з доступом до мережі Інтернет.

Пільги для вимушених переселенців у Хмельницькому

За інформацією Хмельницької міської ради, вимушені переселенці пільгових категорій можуть безплатно їздити в міському електротранспорті (тролейбусах) без пільгового електронного квитка (отримати його вони не мають змоги). Такі громадяни мають право користуватися послугами пільгового проїзду на підставі пільгового посвідчення та довідки ВПО.

Корисні контакти

Штаб допомоги вимушеним переселенцям у Хмельницькому

  • 067-380-15-57
  • 067-380-17-21
  • 067-380-28-08
  • 067-380-99-71

Телеграм-канал Штабу (тут публікують інформацію про те, де можна відновити втрачені документи, зареєструвати шлюб чи новонароджену дитину, звернутися у ветклініку, отримати психологічну підтримку тощо).

Чат-бот з пошуку житла для переселенців у Хмельницькому (тут можна знайти безплатне чи платне житло у Хмельницькому на одну ніч, на тиждень чи для тривалого проживання).

Хмельницька обласна військова адміністрація

Колл-центр для допомоги по області:

Телефон: 093-170-25-60 (цілодобово)

Офіційний сайт та телеграм-канал Хмельницької міської ради

Хмельницький об'єднаний військовий комісаріат

Телефон: +38 (0382) 79-54-22, +38 (0382) 79-54-22

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Белянская

    Дякую!
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up