Кузьма Скрябін: «Моментально можу вичислити людину з Хмельницького»

Кузьма Скрябін: «Моментально можу вичислити людину з Хмельницького»

Сьогодні, 17 серпня, Андрій Кузьменко з гурту «Скрябін» святкував би свої 54 роки. Нагадаємо, на 47-му році життя він загинув в аварії. Неодноразово гурт приїжджав із концертом у Хмельницький. Vsim.ua тоді вдалося поспілкуватися з Кузьмою. Яким він був та які його цінності – згадуємо цитати з інтерв’ю після одного з виступів у нашому місті.

«У Хмельницькому, напевно, базар зробив своє діло. Люди звикли тут комунікувати з величезною кількістю народу, який приїжджає сюди з різних частин країни та з-за кордону. Я моментально можу вичислити людину з Хмельницького».

«Себе «зіркою» не вважаю. Яка я «зірка»? Панк-рок «зіркою» не буває. В моєму розумінні «зірка» – це людина, яка «світиться». А це не про мене. Я собі простий чувак, такий самий, як ти. Хтось вміє гарно з дерева зробити статуетку, то я вмію написати слова під музику. Кожен має робити своє. Чувака, який їздить і висмоктує то, шо хтось накакав, також треба. Якщо б не він, то вся країна топилась би в лайні».

Відео дня

«В країні є така штука – відсутність культурних програм, дитячих, для пенсіонерів. Тут якимось чином виживає, може, і невеликий, але дуже інтелігентний прошарок молодих людей. Саме ці люди приходять на мої концерти. Їх немає тисячі, але цим чотирьомстам людям мені приємно подивитися в очі. Відчувається така атмосфера, що ти хотів би в ній лишитися. Я не знаю, звідки то береться. Я не можу того пояснити. Але то є».

«Фанати, зазвичай, мені нічого не дарують. Я не виглядаю, як людина, яка потребує, щоб їй кинули ліфчик на сцену. Мені і так кльово. На моїх концертах такі люди в залі, які розуміють, шо в мене всередині. І я десь приблизно також знає, шо є там в них. Я був на концерті «Pink», її закидали м’якими іграшками, бо в неї маленька дитина. До того ж вона – дівчина. На наших концертах все чітко. Всі розуміють куди вони йдуть».

«Гурт «Скрябін» залишився випадково. Новояворівськ – маленьке містечко, у якому дуже багато гуртів. Ми жили біля кордону, слухали польську музику. Тому й грали гурти у різних стилях. Потім осінь – половину забрали в армію. Весна – знову половину забрали. А ми лишилися. В нас у гурті є одне правило. Якщо хтось «насрав», то дістає по голові. Якщо хтось зробив шось добре, то він буде відзначений серед інших».

«Я знаю, що мені було б нудно робити постійно щось подібне. Наприклад, тільки філософські пісні чи тільки пісні про кохання. Я люблю, коли з мене пре різносторонній матеріал. Я собі можу дозволити і панк-рок зіграти, і глибоку пісню, і якусь дурну про маршрутку. То – життя. Кожен з нас має різні іпостасі. І у вечірніх платтях ходимо, і в туалет. На мою думку, людина має бути «неприкрита» нічим. Єдине, що я прикриваю, – це те, як я живу вдома».

«На концертах у нас немає чіткого списку пісень, що має бути на концерті. Ми маємо собі якийсь «кістяк». Але на виступі спеціальними знаками переморгуємось і вирішуємо, яку пісню граємо. Ми нормально ставимось до того, коли люди просять якусь пісню заспівати. Кидають записку, я прочитав – і погнали».

«Сергій «Сєня» Присяжний з хмельницького гурту «Мотор'ролла» грав у нас в гурті пару років. Він – кльовий музикант. У нього на той час вже був свій гурт. І в мене просто б не було совісті, якби я сказав: «Сєня, давай грай з нами». Стосунки у нас збереглися прекрасні».

«Спонсор – то біда. У «Дзідзьо» появився спонсор – закінчилася творчість. Людина творить тоді, коли вона голодна. Треба робити так, шоб ти себе не допускав до якогось корита. Якщо ти починаєш з нього хлібати, тобі стає нецікаво. Коли людина думає, як прожити завтрашній день, тоді вона мусить пахати.  Така людина ніколи не залишиться непоміченою».

ДОВІДКА

Андрій Кузьменко народився 17 серпня 1968 року в  місті Самбір, Львівської області. Потім його сім’я переїхала в місто Новояворівськ. Там у 1989 році з’явився гурт «Скрябін».

Автор тексту і фото - Вікторія Таран

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Світлана Велоледі

    Хороший був чувак 😔
  • Андрій Бортнік

    Хмельницький? Це там де на Добрий день кажуть Здрасті

    Мая Українець reply Андрій Бортнік

    Не здрасті а доброго дня дятел.

    Ivan Siusko reply Андрій Бортнік

    вже менше як 20 років тому
  • Галина Кіт

    Його дуже не вистачає
  • Оксана Оксана

    Чого -чого,а влучного гумору цього артиста точно не вистачатиме нас усім

keyboard_arrow_up