На Хмельниччині аграрії поступово відмовляються від міндобрив і пестицидів

На Хмельниччині аграрії поступово відмовляються від міндобрив і пестицидів
Фото зі сторінки agrotimes.ua
  • Аграрії Хмельниччини все частіше надають перевагу сидератам і пробують перейти на біологічні методи захисту культур.

У фермерському господарстві «Новосинявське», що в Хмельницькому районі, озимі цьогоріч сіють без міндобрив, а навесні планують вносити лише 20% попередніх обсягів азоту під пшеницю й кукурудзу.

Натомість шукають альтернативу. Зокрема, після ранніх зернових посіяли сидерати.

Про це виданню  The Ukrainian Farmer розповів очільник господарства Сергій Кравчук

Відео дня

«Погода сприяє росту сидератів, вологи достатньо, тож це зовсім дешевий варіант підживлення. Сьогодні багато хто так робить, і я думаю, що за цим майбутнє, - зазначив аграрій. -  Також цього року приділили більше уваги пожнивним решткам. Ми вже другий рік не застосовуємо оранку, а на пожнивні рештки вносимо бактерію, аби вони швидше перегнивали і перетворювалися на органічні добрива».

Поступово в господарстві планують повністю відмовитися від міндобрив, пестицидів і оранки, а надалі – сертифікуватися як органічний виробник, щоб продавати свою продукцію дорожче.

«Ми вже два роки над цим працюємо, насичуємо ґрунт біотою, щоб земля сама себе годувала. Від міндобрив вже практично відмовились, а від засобів захисту рослин відмовляємося поступово. Пробуємо перейти на біологічні методи захисту культур. Ну, і обов’язково – правильна сівозміна, що допомагає контролювати і хвороби, і шкідників», – додав Сергій Кравчук.

ДОВІДКА.

Сидера́ти (зелені добрива) - рослини, що швидко набирають зелену масу, їх скошують і закладають у ґрунт або залишають на його поверхні для захисту верхнього шару, а коріння сидератів, розташоване в землі, перегниваючи, служить збагаченню ґрунту і підґрунтя.

Ці рослини своєю потужною надземною частиною пригнічують ріст бур'яну і захищають верхній шар ґрунту від сонячних променів.Окрім того, вони добре розпушують землю, а після відмирання покращують водопроникність, водоутримуючу здатність та аерацію ґрунту.

Зазвичай, сидерати вирощуються в окремий період часу, а потім проорюються та змішуються з ґрунтом.

Назва походить від латинського «sidera», що означає «зірка, яка отримує силу з неба».

Головна перевага вирощування сидератів полягає в природному процесі, який безпечно відновлює виснажену землю всього за кілька місяців.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • viktor

    На свїй дачі вже років сім вживаю цей метод,врожай і вкусові якості ні в якому сравненії не йдуть з тими де були химікати.

keyboard_arrow_up