Продовольча криза та зростання цін: до чого готуватись хмельничанам

Продовольча криза та зростання цін: до чого готуватись хмельничанам
Фото ілюстративне
  • Українці гостро відчули на собі масове подорожчання продуктів.
  • Людей лякають загрозою продовольчої кризи. 
  • За понад пів року змінились ціни на “борщовий набір”: на скільки й що може бути далі?

Постійне зростання цін і призупинення постачання продовольства із регіонів, де тривають активні бойові дії - такі наслідки повномасштабного вторгнення, яке сильно вдарило по економіці. Чи загрожує українцям продовольча криза і що буде з цінами далі? 

Фіксація цін на критичні товари

З початком повномасштабної війни назріла велика проблема з постачанням продовольства. До прикладу, близько 60% українського внутрішнього ринку овочів, фруктів, ягід та іншого завозили з Херсонщини, Дніпропетровщини, а також Миколаївської та Запорізької областей. Наразі частину цих регіонів контролюють окупантів або вони перебувають під регулярними обстрілами.

Відео дня

Ексголова Хмельницької облради і підприємець Іван Гончар вважає, якщо найближчим часом не відбудуться позитивні зрушення на південному фронті, то українців фінансово стиснуть лещата харчової кризи. А у випадку, якщо держава не запровадить примусову фіксацію цін на критичну групу товарів, то взагалі слід чекати гуманітарної катастрофи. 

  • Критичне постачання та перерозподіл паливно-мастильних матеріалів, обстріли посівних площин, військові переміщення та інші фактори не дозволяють сподіватись, що харчове надходження відбуватиметься повноцінно, як минулоріч. Вітчизняні монополісти, позбавлені конкуренції через відсутність доступної імпортної пропозиції, можуть знову штучно створити дефіцит, щоб невдовзі встановити неадекватні ціни і отримати надприбуток на борщовий набір. А у воюючої України питання “борщового кошика” стоїть значно гостріше, ніж в інших. Аналітика споживання свідчить, що за умов такої динаміки зростання цін до зимового періоду 2/3 українців будуть готові лише на 30-40%. Вихід один – повернутись до «нульового мита» на критичну групу товарів (в першу чергу продукти харчування, ліки та товари, які в Україні не виробляються), інакше той «нуль» що є на фронті, але й може початися і в тилу, - каже Іван Гончар. 

Скільки коштує борщовий набір у Хмельницькому?

Ціни на продукти харчування стрибнули ще навесні й продовжують рости. Особливо було відчутним подорожчання овочів та фруктів. Торкнулось воно й борщового набору. Це основний список продуктів, без яких важко уявити більшість страв. Переважно по цьому набору інгредієнтів визначають, наскільки в середньому змінились ціни на продукти. 

За інформацією Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», вартість борщового набору збільшилась на 22%. Відповідно до їхніх підрахунків, з початку повномасштабного вторгнення ціни на інгредієнти підскочили з 91,64 до 111,78 гривні. За скільки можна купити борщовий набір у Хмельницькому? Зібрали ціни на основні продукти:

  • Свинина (лопатка, задок) ~ 165 грн/кг;
  • Свинина (ребра)  ~ 145-165 грн/кг;
  • Картопля ~ 15 грн/кг;
  • Цибуля  ~ 37 грн/кг;
  • Морква  ~ 35 грн/кг;
  • Капуста ~ 19-20 грн/кг;
  • Буряк ~17,90 грн/кг. 
Інформація із сайті Minfin. Дані станом на кінець серпня

Ризиків немає?

Найчастіше про кризу продовольства говорили влітку і навесні. Зокрема, під час посівної кампанії і перед жнивами. У Міністерстві аграрної політики України ж зазначили, що на сьогодні ризиків продовольчої кризи немає, але щодо базових продуктів. Про це зазначав міністр Микола Сольський. 

  • Очевидно, що змінився раціон і буде далі мінятись. До прикладу, на яловичину українці зараз витрачають менше грошей, ніж на курятину чи на картоплю, хліб і так далі. Люди також не готові багато платити за овочі, вони не готові переплачувати за фрукти. Це скорегує набір того, що продається. Виходячи з меншого попиту, буде менша пропозиція.

Сольський також додав, що українці будуть адаптуватись під нові реалії і відмовлятись від тих продуктів, які найбільш зросли в ціні. 

Як продовольчу кризу коментують експерти?

Через повномасштабну війну 2022 року відбулося стрімке зростання цін на продукти харчування та їх дефіцит у всьому світі. Європейські аналітики кажуть, що через вторгнення російських військ на територію України світу може загрожувати найсильніший голод, а брак продовольства відчують всі.

Як стверджують експерти, російське вторгнення посилило продовольчу кризу на Близькому Сході та в Північній Африці. До прикладу, Ліван отримує 80% пшениці з України, Єгипет закуповує пшеницю, а також великі обсяги олії, Лівія імпортує понад 40% пшениці з України, Ємен - не менше 27%.

Ярослав Юрчишин, перший заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики:  

  • Наразі в Україні всі поля в зоні бойових дій або заміновані, або щільно засіяні боєприпасами, де українці могли б вирощувати наступний врожай тієї ж пшениці, кукурудзи чи соняшника. За останніми даними піротехніків ДСНС майже 300 тисяч квадратних кілометрів території України потребує гуманітарного розмінування. На окупованих територіях України аграріям, які залишились в окупації, росіяни змушують продавати зерно з елеваторів за безцінь або віддавати дві третини майбутнього врожаю, або просто конфісковують зерно та насіннєвий фонд, що знаходиться на складах. Продовольча криза, яку провокує росія, має вирішуватися максимально швидко і рішуче. Необхідно вивести російські війська з території України та з акваторії Чорного моря Чорноморський флот рф, озброєний крилатими ракетами.

Девід Біслі, директор Всесвітньої продовольчої програми ООН:

За його словами, Україна спроможна забезпечити зерном 400 мільйонів людей на землі, передає “Економічна правда”. Збереження торговельних потоків з Україною і зменшення залежності від росії є життєво важливими для компенсації впливу війни на глобальну продовольчу систему. Йдеться, що для подолання продовольчої кризи, а також швидкого завершення війни має бути збережена позиція встановлення та виконання санкцій, а не їх обхід.

  • Якщо зараз ми не подолаємо цю проблему і не попередимо кризу голоду – світ стикнеться з набагато значнішою кризою. Проблеми із доступом до їжі скоріш за все призведуть до соціально-політичних заворушень і, відповідно, геополітичні зміни, великої хвилі міграції в Європу та Північну Америку. Україні дуже важливо пам'ятати про це саме зараз, бо вікно можливостей для нас скоро може закритись, адже світ буде сфокусований на інших питаннях, таких як голод. Є ризик, що війна в Україні стане "простим регіональним конфліктом".

Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса:

  • Роль України в продуктовому ланцюжку світової торгівлі є надзвичайно великою і важливою. Тому відповідно, якщо додати до цього ще і росію, яка зараз частково заблокована, а частково сама відгородилась від світового ринку – відповідно, що у всьому світі наростає продовольча криза або ж світовий голод, який, по суті, вже буде у всьому світі, починаючи з осені цього року. Але всі експерти погоджуються у тому, що це – лише початок, ці проблеми, скоріш за все, будуть нарощуватись і, якщо зараз не зупинити війну в Україні, то найскладніші проблеми будуть 2023 року. 

З його слів, до продовольчої кризи доєднається не лише Україна і росія, але і Латинська Америка та інші країни світу. Як пояснив Ліссітса, окрім того, що в України заблоковані канали збуту продукції, є ще проблеми з доставками міндобрив по всьому світу, адже і росія, і Україна є глобальними гравцями і на цьому ринку. Експерт наголосив також на необхідності створити фонд для підтримки українського агропромислового комплексу.

  •  Він може знаходитись або у Світовому банку, або в Європейському банку реконструкції та розвитку, питання не в цьому. Питання в тому, що якщо світ не забезпечить фінансами український АПК, то два роки буде голод, а далі – взагалі невідома ситуація. Тому, тут треба чітко аргументувати до світового співтовариства: зараз у нас ситуація критична, але в усьому світі вона буде більш критичною восени, а 2023 рік стане катастрофою для світового співтовариства", - додав очільник Українського клубу аграрного бізнесу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Гришнюк

    Добре що депутати собі зарплати підняли!

    А людей заганяють у штучний голод!

    У кого і кому з простих людей зарплату підняли?

    Навпаки,ще і знімають доплати!...

keyboard_arrow_up