«Не ТЦК треба, щоб люди служили, а Україні»: інтерв’ю із демобілізованим захисником Юрієм «Патріотом»

«Не ТЦК треба, щоб люди служили, а Україні»: інтерв’ю із демобілізованим захисником Юрієм «Патріотом»
  • Юрій добровільно приєднався до лав ЗСУ у лютому 2022-го.

  • Спочатку працював у ТЦК, після брав участь у Харківському контрнаступі. 

  • Чоловік отримав важчу травму коли доставляв зброю побратимам.

32-річний Юрій із позивним «Патріот» – хмельничанин, котрий у 2022-му, одразу після початку повномасштабного вторгнення, виявив бажання захищати Україну. Спочатку він працював у обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Після приєднався до лав 36-го окремого стрілецького батальйону Хмельниччини. Пів року чоловік служив на Харківському напрямку, брав участь у контрнаступі. Та потрапив у ДТП, коли доставляв зброю побратимам на передову: чоловік все ще проходить реабілітацію. Розповідаємо історію військовослужбовця. 

– Яким було ваше 24 лютого 2022- го і чому вирішили піти служити? 

– До початку повномасштабної я як раз влаштувався на роботу в ІТ, відівчився на курсах. Влаштувався на роботу, пропрацював в цій сфері. пройшов саме випробовуваний період, влився в команду і почалася війна. 

Відео дня

– 24 лютого вночі я прокинувся від дзвінків, почав заспокоювати дружину, як міг, думав, що робити далі. Взагалі не було розуміння, що відбувається і що буде вже в обід. Заправив машину, купив продуктів, залишив все це дружині й пішов у військкомат. В перший день мені сказали зачекати й прийти по дзвінку. Наступного дня я вирішив ще раз піти, тоді мені відповіли «Добре, зачекай, зараз щось придумаємо». Потім повідомили: «Поки залишайся тут (в військкоматі, – прим.автора) наплив дуже величезний». В результаті мене мобілізували в обласний військкомат і там я відслужив близько 5 місяців. Працював з документами, допомагав обробляти інформацію. Ми практично жили там: перший тиждень ночували кожного дня. 

– З ТЦК на передову: як ви потрапили на фронт? 

– Я розумів, що військкомат – це прохідний етап. Тому я почав одразу шукати військову частину, де зможу бути корисним, адже я молодий й здоровий. Я сам офіцер, закінчував військову кафедру – але розумів, що цих навичок не достатньо, тому також шукав додатково, щоб пройти ще якесь навчання, курси. Але це було не можливо. Згодом я все-таки перевівся в бойову частину, 36-й окремий стрілецький батальйон Хмельницької області. Відтак влітку я вже виконував бойові завдання. 

– Який ваш позивний? 

– Позивний дам мені мій командир – «Патріот». Тому, що я сам дуже рвався на передову. Але зараз, на жаль, це вже не мій позивний, бо я не зміг повернутись. 

– На яких напрямках ви виконували бойові завдання? 

– Ми спочатку проходили бойове злагодження на Донеччині, а потім почався великий контрнаступ на Харківщині й нас туди перекинули. Я безпосередньо у боях, в стрілецьких боях, не брав участі, бо офіцер, але на передовій й позиціях був кожного дня. 

– Під час контрнаступу: як поводили себе жителі звільнених територій? 

– По-різному бувало: ми проїжджали села в яких були бої, в інших ні. Скажу так: мені дуже шкода людей (цивільних, – прим.автора), які пережили ці бої у своїх містах. Ми військові приїжджали підготовлені й знали, що ми тут робимо, які діяти в цих умовах. А люди не знали, що робити, куди тікати, адже все зруйновано і це жахливо. Люди, які зустрічали нас, вони раділи нашому приходу. Але люди просто тако на вулиці помирали через якийсь випадковий обстріл. Ніхто з москалів не думає про цивільне населення, просто нищать людей і все. 

– Ви уже згадали про тіла загиблих цивільних посеред вулиці. Чи траплялися ще якісь моменти, коли вам було особливо страшно? 

– Найстрашніше це – незнання, незрозумілість того, що відбувається. І коли тобі здається, що поруч тут, на сусідніх позиціях, вже йдуть бої й ворог підступає, коли ти сидиш чекаєш чогось або слухаєш, як йде обстріл твоїх побратимів – саме це очікування й невизначеність страшно. 

– Був випадок, що нам у бліндаж влучив “Град” ворожий: 5 людей отримали поранення. На щастя, всі вижили. Але одному хлопцеві ногу відірвало, наш командир одне око втратив. Всі ці моменти страшно, але ти не сидиш переляканий, а намагаєшся щось зробити 

– Чи отримували ви гідне матеріальне забезпечення за службу на передовій? 

– Так, у мене були. Але я чув, що бували випадки, коли й не виплачували. Але наразі здебільшого проблема в тому, що це дуже складний процес – в плані налагодження виплат. Дуже багато нових частин формуються, адже ті, які роками існують – там набагато все простіше. Але я знаю і багато випадків, коли люди чекали своїх грошей, своїх бойових дуже довго – їх затримували. 

– Як ви отримали ваше поранення?

– Це був лютий 2023-го. Ми проводили підкріплення: підвозили побратимам зброю і людей міняли. Це все вночі відбувається, тому що там пряма видимість, дронів багато і коли ми везли зброю, без фар, без нічого, для того, щоб замаскуватися, така сама машина летіла по дорозі й ми зіштовхнулися. В мене була черепно-мозкова травма, струс, і пам’ять втратив трішки. Також перелом хребта, тазу, вивихи. Наші хлопці мене витягнули: в нашій машині постраждав я і водій. Він навіть не потрапив в госпіталь, по своїй ініціативі, бо він важких травм не отримав. Коли я прокинувся у лікарні, мені здавалося, що я був на передовій, служив десь там пів року назад, а насправді пройшов лише день чи два. 

– Як проходила ваша реабілітація? Наскільки швидко вас поставили на ноги? 

– Декілька операцій мені зробили в Харкові, потім в Києві. Мене майже одразу перевели в столицю, адже основні важкі моменти мене стабілізували ще в Харкові, а от по тазу, по ногах – все вже в Києві робили. Там я був у госпіталі прикордонників, там лікують воїнів ЗСУ. І там мене ставили на ноги. Потім я потрапив уже в Хмельницький, в госпіталь ветеранів, там теж проходив реабілітацію. Лікувався і в поліклініці МВС - я тоді напівлежачий тоді був ще. І вже після виписки з цього госпіталю – я нормально сам на милицях ходив. Паралельно проходив реабілітацію в приватних центрах, в тому числі й у Хмельницькому. 

– Перший етап – я не міг знаходитися вертикально. Мене підіймали на апараті й в цьому положенні я втрачав свідомість. Потім потихеньку, починаючи з якихось елементарних підйомів на апараті, я вже стояв на милицях по пару хвилин, по п’ять разів на день, не ходив ще. Нога повністю не згиналася, оскільки були розірвали зв’язки. Руками реабілітологів цю ногу потрохи згинали. Зараз я ходжу, хоч і з палицею, але ходжу. Насправді по-різному буває, інколи гірше, інколи навіть таке, що встати не можу. 

– Наскільки дороговартісним є таке лікування і як вам вдалося його оплатити?

– По-перше, мені допомагали мої побратими: і з 36-го батальйону, і з військкомату. За це їм велика дяка. Про мене всі пам’ятають. Багато чого було безплатно, як для воїнів ЗСУ. Я дуже дякую всім: і реабілітологам, і лікарям, всім дуже вдячний. Якби не всі ці люди – я не сидів би тут. Досі я можу звернутися до них за консультацією, за що дуже вдячний.

– Як щодо вашого психологічного стану після поранення? Як вам вдалося пережити це?

– Через причину цієї травми, коли я прокинувся, в мене було враження наче на передовій, на службі, я був пів року тому. І це, можливо, захистило мене від певних адаптаційних наслідків, адже люди, після того, як знаходяться на передовій, можуть довгий час адаптуватися до звичайного життя. Це стосується і психологічних травм. Тому я хотів відновлюватися і хотів повернутися туди, я максимально готувався до повернення на службу. Веду до того, що в мене морально були й сили, і бажання відновлюватись. 

– Але я знаю, що, на жаль, що багато людей, хлопців після травм втрачають бажання жити або просто ніколи не зможуть жити повним життям. В них немає сил проходити таку реабілітацію. А ця реабілітація – це постійна робота. Треба діяти щодня, виконувати вправи. Я веду до того, що дуже важлива психологічна реабілітація. Всі мають розуміти, що люди, які повертаються із передової, вони дуже травмовані психологічно. Я бачив багатьох у госпіталях, яким потрібна реабілітація фізична, а вони психологічно не хочуть цього робити. Для них, вважають, що все втрачено. І, на жаль, не в кожного є, як у мене близькі, які підтримають. Коли люди згадують, коли підтримують – це дуже потрібно. Ці декілька слів, хоча б телефоном набрати й запитати – це вже надає психологічно сили й наснагу продовжувати цю реабілітацію. Такі навіть дрібні речі мені допомагали. 

– Вас уже зняли з обліку. Наскільки це довгий та складний процес?   

– Після закінчення реабілітації я був націлений на повернення у військо. Але, можливо, я просто не правильно оцінював наслідки своєї травми. Мені різні прогнози давали: казали й що без варіантів, ходити не зможу, хтось – навпаки, що все буде добре. Та все ж, на жаль, не настільки я відновився, щоб бути фізично спроможним нести службу. За результатами комісії я був звільнений і знятий з обліку. Й оскільки я брав участь в бойових діях, я отримав посвідчення УБД (учасника бойових дій, – прим.автора). А ще комісія визнала в мене інвалідність і я отримав ще й посвідчення особи з інвалідністю в наслідок бойових дій. 

– Як учасник бойових дій, ви якісь виплати отримуєте? 

– На цей час ні, але отримуватиму по втраті працездатності – я подав вже на це документи. Я вважаю, що в цьому випадку держава турбується про поранених бійців, про своїх воїнів. 

– Яким є ваше цивільне життя після демобілізації? Наскільки воно змінилося після повернення з фронту? 

– Я навіть коли зрозумів, що не зможу повернутися на передову, думав, що у тилу буду служити. Але мене визнали непридатним до служби. Я не готувався до цього. Не шукав іншу роботу. 

– Зараз я вже цим займаюся. Це й процес довготривалий, враховуючи, що я до війни пропрацював пів року і вчився, виявляється, що я, умовно, нічого не вчився, ніде не працював. Та фірма, де я був перед війною закрилася. Тому зараз мені доводиться по новій вчитися, останні декілька місяців я присвятив перенавчанню. І починаю шукати роботу. І вже зіштовхуюся з тим, що з роботою зараз стало набагато важче. Якщо до війни я бачив 400 вакансій, на які я можу податися (програмістом, – прим.автора), то зараз таких близько 80 на всю Україну. На жаль, не всі люди з-за кордону готові довіряти українцям роботу, навіть самі українці не знають, що завтра буде. Та й взагалі, сфера ІТ дуже сильно зараз страждає. 

– Ваше ставлення до оновленого мобілізаційного закону, черг до ТЦК та так званих ухилянтів 

– На мою думку кожен мав би вже давно оновити ці дані. Зрозуміло, що цей закон в деяких моментах не правильний і це можна було б по-іншому зробити або терміни інші дати, але те, що кожен військовозобов’язаний мав давно явитися в військкомат і оновити дані. Відтак не було б жодних черг сьогодні. На жаль, багато людей все одно не з’являться в ТЦК – не зважаючи на прийнятий закон. Це на їхній совісті. Адже багато хлопців не отримують ротації через них і не можуть хоч якийсь час побути в тилу. Як от у випадку з моїми побратимами: майже два роки на передку находяться. Їх намагаються хоча б у відпустки відправити, але так, щоб замінити комусь – немає. 

– Знаєте, дуже болить, що коли я йшов служити, тоді говорили про ЗСУ, пишалися нашими побратимами, увесь медіапростір був всім цим наповнений. А зараз багато того, що люди просувають свій «ухилянтський» рух. Для прикладу: вчора я бачив рекламу від магазину військового одягу і вони свою рекламу починають зі слів: “тебе спіймало ТЦК і завтра ти їдеш на передову – ми допоможемо тобі купити амуніцію”. Я не розумію цієї позиції про «тебе спіймало ТЦК» чи ще щось. Наша держава потребує захисту. Якби не наше військо, наші міста, і Хмельницький в тому числі вже теж би був зруйнований.  

– Не ТЦК потрібно, щоб люди йшли служити. Це просто орган, який виконує мобілізацію. Україні потрібно, щоб її захищали. Тому мені дуже боляче бачити, коли про таке говорять. Хоча так, є недоліки в самій роботі ТЦК, але мобілізація потрібна нам. І без цього Україна не виживе. А ухилянти, ті люди, які нехтують своїми обов’язками, вони мають принаймні мовчати, а не виставляти це на показ так, ніби це нормально. 

Читайте також: 

Військовий з ТЦК Олександр Бас: «Я був готовий і далі воювати»

Роман Миколаїв: «Довелося платити за помилку життям дорогих людей»

«Мобілізація – це не повістка на цвинтар»: інтерв'ю з бійцями 19-го стрілецького батальйону Хмельницького

ТЦК, ЦНАП або «Резерв +»: переваги та недоліки кожного методу з оновлення даних

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Іgr

    Насеоеня ще незрозуміло.тцк почало війну з народом.далеко від фронту блок пости як в окупацвї і з зброею.якої країні вони підчиняюця главкому

    Snieźka reply Іgr

    То якого дідька ти жило в Україні,  чому не спердаляло з України?

    Бадовська reply Іgr

    Українську б вивчив, чи що, якщо вже взявся щось передбачувати
  • Сергій Яворщук

    Дивлячись що називати Україною
  • Андрій

    А що Україна дала цим людям щоб вони клали своє життя за неї

    Snieźka reply Андрій

    А що дав ти країні щоб мати право в ній жити?

    Poppy seed reply Snieźka

    Хм... То нехай випустять тих, хто не хоче тут жити. Ви розумієте що майже всі українці не обирали де їм народитися? Ви розумієте, що 90% тих, хто виїхали вже не повернуться, бо побачили що, виявляється, закони працюють і за порушення багатих теж карають, що влада може не красти гроші і купляти посади, що лікарі працюють без вимагання хабарів. І держава має бути для людей, а не люди для держави.

    Snieźka reply Poppy seed

    А якого ти дідька не виїхало до 2014?

    Тетяна reply Poppy seed

    Легше втікти і пристосуватися в чужому краю, а ніж щось робити у своєму. Коли людина, перш ніж щось зробити, подумає раз 10, а потім зваживши всі за і проти зробить чи не зробить те що хотіло то буде її зважений вибір. І вона буде нести відповідальність за це. А тут привикли на "халяву" і не думати, то і маємо те що маємо. Думай Те.про це говорилося ще в квітні 2019 року. А думати то нічим, краще "халява"і шашлики, там мозок  напрягати не треба. Не напрягли в 2019 то тепер "гребемо"по повній.

    Poppy seed reply Тетяна

    Ви багато зробили для держави? Оцінила держава ваші жертви? Йдіть добийтеся правди в суді, якщо інша сторона має владу чи гроші. В лікарні, якщо хірург за видалення каменю з нирки бере 500$, причому сам приходить і каже "моя робота коштує стільки" а в разі помилки нічого не доведете, бо рука руку миє, в садочку місце отримайте, групу інвалідності за показами без хабаря. І це почалося не з 19 навіть. І коли одні твої знайомі кажуть "я без хабаря навіть з місця не рухнусь", а інші "а мені подобається корупція в Україні, дали гроші і маємо що хочемо, пофіг на лохів", з ким боротися і що робити? Легше послати ідіотів і виїхати.

    Leonid reply Poppy seed

    От і відповідь хахли. Один одного втоплять. Не до стайні ми держави Україна.

    Ю reply Андрій

    Колись Кеннеді сказав гарну фразу: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас, запитайте - що ви можете зробити для країни.»

    NATALIS reply Ю

    Ви серйозно? Країна забрала брата,вчила на водія,а відправила на нуль снайпером. Це норм?

    Ю reply NATALIS

    Це до чого?

    NATALIS reply Ю

    До того що ми можемо дати країні

keyboard_arrow_up