Одним з перших прийняв бій: перепоховали танкіста з Шепетівщини

Одним з перших прийняв бій: перепоховали танкіста з Шепетівщини
Світлини зі сторінки Олексія Глушакова
  • Сергій Васіч загинув 8 березня 2022-го в бою на Київщині.
  • Спільно з побратимами знищив 6 одиниць ворожої техніки та значну кількість живої сили противника.
  • Понад рік рідні не могли перепоховати тіло загиблого Воїна в рідному Грицеві.

У п’ятницю, 19 травня, у Грицівській тергромаді, що на Шепетівщині, прощалися зі загиблим Героєм України, командиром танку танкового батальйону 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ, старшим сержантом Сергієм Вікторовичем Васічем.

Він загинув 8 березня 2022-го під час оборони Київщини. Там і був похований. Рідним тільки згодом вдалося дізнатися номер могили Сергія.

Від липня 2022-го тривали процедури здачі ДНК для підтвердження особи загиблого. Врешті родина змогла перепоховати Воїна. Загиблий Герой навіки повернувся додому. В останню дорогу 19 травня його прийшли провести сотні людей: рідні, близькі, знайомі, побратими, військовослужбовці та жителі громади.

Відео дня

Останній героїчний бій

Свій останній бій 51-річний Сергій дав у районі Макарова, що на Київщині. Танк Т-64БВ під його командуванням разом з двома іншими танками вступили в нерівний бій з окупантами.

З першого пострілу екіпажу Васіча вдалося підбити головну бойову машину. Одна за одною ворожі машини спалахували від влучних пострілів. Танк старшого сержанта зайшов противнику у фланг і почав вести вогонь осколково-фугасними снарядами, викурюючи піхоту.

Спільно три українські танкові екіпажі тоді в бою знищили шість одиниць ворожої техніки та значну кількість живої сили ворога. Ворога вдалося відкинути й під час контрнаступу українські війська визволили від окупантів Макарів.

Ворог виявив позицію українських танкістів, викликав артилерію. Російська протитанкова керована ракета влучила в танк Васіча.  Здетонував боєкомплект і зірвало башту машини. Екіпаж – старший солдат Віталій Пархомук, солдат Олег Свинчук і командир Сергій Васіч - загинули.

Батько був танкістом

Сергій Васіч народився в сім'ї військових у Батумі, що в Грузії. Батько — офіцер, служив у танкових військах, родом з Грицева. Мати – з Чувашії.

Армія для Сергія завжди була рідною домівкою. Змалку їздив з батьками по військових гарнізонах усього світу. Військовою технікою, особливо танками, захоплювався з дитинства.

У 12 років батько вперше посадив Сергія за кермо автомобіля ГАЗ-66. Хлопчик навчився майстерно водити машину по естакаді. Згодом саме це допомогло йому віртуозно керувати танком.

Тривалий час сім’я мешкала у Баку, столиці Азербайджану. Там Сергій закінчив школу. А продовжити навчання довелося вже у Львівському технікумі після служби в армії, бо родина повернулася в Україну. Здобувши фах механіка-зв’язківця, згодом працював оператором відділення зв'язку у Грицеві, що на Шепетівщині. 

Він 2015-го проходив військову службу у лавах ЗСУ. Брав участь в АТО/ООС.  Воював у Пісках, Зайцевому, Костянтинівці, інших «гарячих точках».
У 2018-му Сергій вирішив змінити рід військ, де служив, і перейти у танкові. Від 2018-го - командир танка в танковому батальйоні 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ.

Від 24 лютого 2022-го брав участь у відсічі й стримуванні широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Виховував двох доньок

Загиблий Герой України Сергій Васіч був одруженим, виховував двох доньок. Восстаннє з  рідними спілкувалися 6 березня. Заспокоював та підбадьорював.  А 8 березня не подзвонив. Його життя обірвалося в одному з найзапекліших боїв за Київщину. 

«Розділяємо горе сім’ї та непоправну втрату, всі ми схиляємо голови у скорботі, - зазначив у соцмережах голова Шепетівської районної військової адміністрації Олексій Глушаков. – Світла пам‘ять про Героя назавжди залишиться у наших серцях! Щирі співчуття близьким і рідним! Слава Україні! Героям слава!»

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Президент 12 березня 2022-го посмертно присвоїв старшому сержанту Сергію Васічу звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Від жовтня 2022-го вулиця Ломоносова у Грицеві носить ім'я Сергія Васіча.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Svitlana Gychka

    Вічна пам'ять Герою . Життя не
    вистачить
    віддячити.
    Вклоняюсь
    доземно.🙏
  • Валентина Густій Сердюкова

    Царство небесне вічна пам'ять Герою.. щирі співчуття рідним..
  • Татьяна Герасимова

    Вічна пам'ять Герою 😭💔🙏🇺🇦
  • Галина Нимець

    Вічна Пам'ять і Слава Герою!

keyboard_arrow_up