“Пив вранці, в обід і ввечері”: історії хмельничан, які мали алкогольну залежність

“Пив вранці, в обід і ввечері”: історії хмельничан, які мали алкогольну залежність
Фото ілюстративне
  • Спершу слабоалкогольні напої, згодом міцне пиво, а потім - чарка за чаркою.
  • Історії, в яких було багато алкоголю, депресій та розпачу, почалися майже однаково.
  • Хмельничани анонімно розповіли про свій шлях від сп’яніння до тверезості.

Вони називали це “випивати на свята”, а згодом кожен день для них ставав приводом. Вони згадують, як перекидали чарку за чаркою, бо намагалися втамувати біль всередині. Попри все, ці люди зуміли побороти залежність, хоч і шлях до цього був не простий. 

Алкоголь називають підступним ворогом, що руйнує життя не лише того, хто вживає, а і його близьких. Маючи справу із тими, хто систематично п’є, люди часто страждають від морального насильства, що згодом набуває й інших своїх форм. 

Залежність може призводити до будь-яких наслідків: від конфліктів до криміналу. І тут йдеться не лише про алкоголь. Спеціалісти ставлять на ряду з алкоголізмом наркоманію та ігроманію. Водночас запевняють: людей, залежних від алкоголю, лікувати складніше. Що найчастіше призводить до алкогольної залежності, ми розповімо пізніше. Попереду реальні історії людей, які опинилися у пастці нетверезості. 

Відео дня

Двоє чоловіків з Хмельницького анонімно розповіли, як і чому опинилися на межі свідомого життя. В якусь мить вони зрозуміли: більше так продовжуватися не може. Щоправда, один з них усвідомив це, перебуваючи в стінах медзакладу, а інший раніше. 

Ці дві історії почалися із маленьких доз алкоголю. Щось на кшталт тих, які дозволяють собі в гостях. Однак з часом у пляшці “з градусами” вони вбачали вихід із різних життєвих ситуацій. Як і що приводило їх до надмірної кількості випитих чарок і як вдалося розірвати це коло?

“Хотілося вжити алкоголь, щоб заспокоїти нерви”

Історія Андрія розпочалася більше року тому. Тоді чоловік працював будівельником. Розповідає, що вживав алкоголь здебільшого на свята. Згодом - почали пити із колегами після роботи. Одна, друга, третя чарка в кінці робочого дня - так відбувалося все частіше. А ще пили у перервах між роботою. Все це переросло у щоденні п’янки. 

Аби вилікуватися від алкоголізму, рідні Андрія звернулися до одного з хмельницьких центрів. Там чоловік перебував на стаціонарному лікуванні 3 місяці. Він розповідає, що пройшовши курс, був абсолютно впевненим, що більше на алкоголь і не подивиться. Та вже згодом виявилося, що це ілюзія.

Після зриву Андрій відправився на повторне лікування. У стаціонарі цього разу провів 6 місяців. Із чоловіком працювали психологи. Лікували різними методами, у тому числі так званою “трудотерапією”. Чоловік розповідає, що заняття були у першій і другій половині дня. 

Кілька місяців тому Андрій вийшов зі стін центру іншим. Він змінив коло свого спілкування та вид діяльності. На його думку, старі друзі не сприяли б його одужанню, а навпаки - пропонували б випити знову й знову.

“Виманював гроші в рідних на алкоголь”

Історія Романа дещо відрізняється від попередньої. Він проходив лікування в тому самому закладі, що й Андрій. Після першої реабілітації чоловік теж пережив зрив. Та коли повернувся до лікувального закладу знову, його життя змінилося назавжди.

Роман почав пити у підлітковому віці. “Десь з 15 років”, - згадує він. Спершу вживав слабоалкогольні напої та енергетики. Пізніше перейшов на міцне пиво. А потім скуштував горілку та коньяк. Вже після цього, каже Роман, йому було байдуже, що саме пити. Головне - хоча б щось вжити. Так продовжувалося протягом 10 років. У такий спосіб Роман намагався заглушити душевний біль. Каже, випивав - і було легше. 

Рідні Романа наполягли на його лікуванні. Він зізнається: зрозумів, що потребує допомоги під час спілкування зі спеціалістами. Після допомоги фахівців Роман був впевнений - пити більше не буде. Він розповідає, що добре засвоїв всі практики, яких навчився у медзакладі. Отож поїхав додому з надією розпочати нове життя. Та вже за кілька місяців чоловік взявся за чарку знову. Після цього йому довелося повернутися в реабілітаційний центр. Тоді він і не здогадувався, що в майбутньому знайде в цьому місці для себе роботу.

Чоловік розповідає, що сьогодні його життя вже не таке, як було колись. Адже тепер його дні “тверезі”. Він налагодив стосунки з близькими, хоч каже, що це було непросто. 

“Найчастіше залежними стають люди, які живуть в комфорті”

Анонімність та безкоштовні консультації - саме це пропонують більшість закладів у Хмельницькому, які націлені вилікувати людей із залежністю. Плакатів із подібними написами в місті є чимало. Обіцяють вилікувати як залежного, так і його близьких, для яких алкоголь є причиною багатьох бід.

Сьогодні методів лікування алкоголізму є чимало. До них відносять кодування і гіпноз, підшивку або введення препаратів-блокаторів і психосоціальну реабілітацію. Саме ці методи вважаються одними із найдієвіших. Яким чином лікуватися - справа кожного. Та чи допоможуть вони - питання інше. Фахівці кажуть, що при виборі будь-якого із способів лікування важливу роль займає мотивація залежного. 

Історії хмельничан, які побороли свою залежність, стосуються психосоціальної реабілітації. Обидвоє чоловіків проходили курс лікування в Міжнародній антинаркотичній асоціації “Хмельницький центр здорової молоді”. 

За словами директора центру Максима Павлова, із алкогольною залежністю до закладу найчастіше потрапляють люди різного віку: від 18 до 70. Найчастіше пацієнтами є саме чоловіки. Із проханням допомогти найчастіше звертаються родичі алкозалежного. Хоч і часто, каже Максим Павлов, у сім’ях таку проблему приховують. Побоюються, аби про це не дізналися сторонні люди.

Психосоціальна реабілітація передбачає різні етапи лікування. Серед них - відновлення усіх сфер життєдіяльності, надання адаптації у суспільстві, використання дієвих методів групової чи індивідуальної терапії. 

Алкозалежних в центрі лікують стаціонарно. Курс триває від 1 до 6 місяців. Після реабілітації розпочинається ще один період лікування - ресоціалізація, тобто вихід в соціум. Максим Павлов розповідає, що на цьому етапі важливо дотримуватися певних рекомендацій. Все це, аби уникнути повернення до чарки. 

Директор закладу розповідає, що лікування алкоголізму є важчим за будь-яку іншу залежність. За його словами, пити починають люди, які живуть в комфорті й бояться брати відповідальність за своє життя. 

Чоловік радить не приховувати проблему, якщо хтось у сім’ї є залежним. Мовляв, її затягування негативно відобразиться на усій родині. 

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Микола Коваль

    Цим алко чи особливо наркозалежним ще попробуй скажи що це погано.
  • Читач70

    Реальні приклади того, що в МАА можливо змінити життя на краще, головне бажання! Респект хлопцям! Так тримати!  Та мотивувати інших!
  • Володимир Дверник

    Прекрасні приклади. Молодці. Така проблема є в практично кожній сім'ї. Перший крок не мовчати, говорити відверто. Замовчування тільки стимулює хворобу.
  • Илья Гиба

    Молодцы ребята! Интересная статья! Так держать!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up