Про міни над головою, померлого товариша і “сєпарів”: спогади хмельничанина, який воював на Сході

Про міни над головою, померлого товариша і “сєпарів”: спогади хмельничанина, який воював на Сході
  • “Коли чуєш, як кричать “Воздух!” - означає, що пішов постріл чи полетів снаряд”.
  • Історія чоловіка, який воював на Сході - емоційна і дещо болюча.
  • Вона про відвагу, страх і смерть.
  • Хмельничанин із позивним “Князь” перебував в зоні ООС близько півроку.
  • Він розповів, як це - жити в наметі, чути вибухи мін і бачити як помирає товариш.

Російсько-українська війна для багатьох сьогодні - це новина по телевізору чи в інтернеті. Звітність про “тишу” чи загиблих - як правило в новинах розповідають саме про це. Під час пандемії коронавірусу події на Сході відійшли на задній план. Та це не означає, що все завершилося. 

41-річний хмельничанин Олег Бляхарський - один із тих, хто став не лише свідком подій на Сході, а й був їхнім учасником. Журналістка vsim.ua запросила чоловіка на інтерв’ю. Перше, що він сказав при зустрічі: “Всі не лише забули про війну, всі нічого не знають про неї”. Щоб наші читачі знали більше, Олег розповів власну історію. 

Жили біля свинарників, спали на залізних ліжках

Хмельничанин Олег “включився” у трагічні події в Україні ще під час Майдану. Тоді, не задумуючись, він залишив свою роботу будівельника й рушив у Київ. Рідні чоловіка були вкрай схвильовані цим. Та Олег мав чітку позицію -  захистити державу. 

Відео дня

Під час розповіді, чоловік чітко називав кожну дату: коли поїхав на майдан і на Схід, коли трапилися ті чи інші події. Він пам’ятає все, наче це було вчора. Ті події зайняли в його серці особливе місце.

Чоловік вже мав військовий досвід. Він служив у загоні 8-го полку на посаді снайпера.Тож під час анексії Криму, Олег без вагань вирішив стати добровольцем і відправився на Схід. 

Нет описания.

Олега направили до населеного  пункту Оріхове, що в Луганській області.  Його призначили на посаду командира відділення, а по сумісництву хмельничанин був санінструктором. Отримав чоловік і позивний - “Князь”. 

Оселилися військові в наметах, поблизу колишніх свинарників і колгоспу. “Там була кухня й залізні ліжка”, - пригадує чоловік. Жили в такий спосіб, що отримували бойові завдання й виконували їх. Щоправда, закінчувалося все не завжди успішно. 

Тіло загиблого товариша зберігали в морозильній камері

Одне із завдань Олег пам’ятає від “А до Я”. Під час нього відбувся запеклий бій, в якому не обійшлося без втрат і поранень. Ті страшні події розгорнулися на території Луганського аеропорту. Військові мали розблокувати дорогу. Бо напередодні там був збитий український літак.

“З втратами і боями ми туди прорвалися”, - розповідає чоловік. Тоді ворог відкрив вогонь. Відбулися обстріли, а над головою літали міни. В результаті - наші військові втратили кілька одиниць техніки та одного із своїх побратимів. А сам Олег отримав поранення.

Нет описания.

Свого загиблого товариша Сєрьогу хмельничанин згадує надзвичайно мужнім і відважним. Чоловік розповідає, що його тіло зберігали в морозильній камері, що знайшли на території аеропорту. А коли залишали те місце, загиблого побратима забрали з собою. Мовляв, “Ми із ним прийшли, із ним і пішли”. 

У той час на території Луганського аеропорту жили деякі військові. Там була створена медична частина. Натомість зараз, каже Олег, від терміналу нічого не залишилося. 

“Здавайтеся, укропи”

Серед тих, хто воює на Сході, є і зрадники. “Мені розповідали, що один сєпар розстріляв 4 чи 5 своїх побратимів”, - розповідає він. Самі ж сепаратисти, буває, заводять розмову із українцями. Кажуть: “Здавайтеся, укропи і буде все добре”. 

Олег зізнається, що на війні - страшно. Страшно не лише за себе, а й за всіх своїх. Хмельничанин, який воював, називає братами усіх, хто був на Сході разом із ним. Розповідає, як із деякими хлопцями навіть їв із однієї тарілки. За словами чоловіка, на війні люди зовсім інші. Адже там всі відповідають одне за одного. 

Повертатися в зону ООС Олег поки не планує. Він знову працює будівельником. А ще будує плани на майбутнє, про які поки не розповідає. Стосовно війни на Сході каже, що все закінчиться. Питання лиш в тому - коли це станеться. Із сумом говорить він про одне - людські життя, які забирає війна, нічого не вартують для нашої влади. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Альоша Попович

    А за горілкою як бігати не розповів????  Там дуууже цікаві історії...
  • Василь Заболотний

    Ганьба "братньому" руцькому люду!
  • Любов Сердунич

    Честь і хвала патріотові!
  • Надія Величко

    Боже бережи цих людей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up