Репортаж з волонтерського пункту на Тернопільській: кому допомагають і як можна долучитись

Репортаж з волонтерського пункту на Тернопільській: кому допомагають і як можна долучитись
  • Тут роздають продуктові набори, одяг і медикаменти. Також можна попрати речі і навіть зробити стрижку. 
  • Розповідаємо про волонтерські будні у центрі видачі допомоги на Тернопільській. 

«Все, що маємо – тим допомагаємо», – так коротко і з душею про свою роботу розповідають волонтери. 

У волонтерському пункті на Тернопільській, 30/1 їх працює десятеро. Кажуть, всі – як одна сім’я. Наприклад, пані Тетяна родом із Маріуполя. Вона дружина військового. Колись була змушена звернутись до хмельницьких волонтерів, а тепер разом з ними допомагає іншим. Каже, знайшла себе у тому, щоб приносити користь людям. 

У волонтерському пункті роздають продуктові набори для тих, хто цього потребує, годують гарячими обідами безхатьків, допомагають одягом та засобами гігієни. Розповідаємо про роботу волонтерів, хто може звернутись і чим хмельничани можуть допомогти. 

Відео дня

У Хмельницькому працюють на п’яти локаціях

Громадська організація «Територія добра Поділля» надає соціальні послуги різним верствам населення. Волонтери активно почали допомагати з початку повномасштабного вторгнення. Зустрічали переселенців, які тікали від війни, роздавали їм продуктові набори, свіжий хліб і теплий одяг. 

Загалом від початку війни волонтери «Території добра Поділля» надали більше 200 тисяч соціальних послуг. Зокрема, вже видали 54 тисячі продуктових наборів і 45 тисяч гарячих обідів. 

Окрім цього, щомісячно збирають гуманітарну допомогу і везуть на деокуповані території Донецької, Херсонської областей. 

Наразі у Хмельницькому працює п’ять локацій, за якими люди можуть отримати необхідну допомогу. Вони знаходяться за наступними адресами:

  • вулиця Франка, 18
  • вулиця Січових стрільців, 16
  • вулиця Тернопільська, 30/1
  • вулиця Мазура, 18/2
  • вулиця Соборна, 57. 

«Приходьте, всіх будемо любити»

Журналістка vsim.ua побувала в одній із локацій на Тернопільській і поспілкувалась з волонтерами. Роботи тут завжди вистачає, навіть якщо відвідувачів небагато.

— До нас звертаються переселенці і ті люди, які не мають достатку. Все, що можемо – те даємо. Тут можна випрати одяг, якщо в когось наприклад немає пральної машинки. Безхатьки приходили до нас за гарячими обідами або чаєм. Раз на місяць люди можуть отримати продуктовий набір – один на сім’ю. Його вміст може змінюватись. Окрім продуктових наборів видаємо також медикаменти і засоби гігієни, – розповідає волонтерка Лілія Поворозна. 

В одній з кімнат волонтерського пункту тут розміщений одяг. Жінки все сортують і акуратно вивішують речі, які приносять сюди хмельничани. Буває навіть одяг з бірками. Окремо є стелаж із взуттям – дитячим, жіночим на підборах, менша кількість – чоловічого. 

Пані Лілія показує також кімнату відпочинку. Каже, тут спілкуються з людьми, які пережили душевну травму. Відтак ненадовго стають психологами, спілкуючись за чашкою чаю або кави. 

Як і чим хмельничани можуть допомогти?

Всі волонтери, які працюють у центрі на Тернопільській – переселенці, окрім пані Лілії. Свого часу вони звернулись сюди за допомогою, а згодом вирішили самі приносити користь іншим. 

Волонтери розповідають, роздають все, що приносять хмельничани. Також купують за власний кошт або шукають партнерів. 

Додамо, що тут завжди є потреба в одязі. Він має бути охайним і випраним. Найбільше потрібно чоловічого одягу та білизни або засобів гігієни. Їх волонтери розвозять для поранених воїнів, які лікуються в медичних закладах міста. 

– Бажано приносити одяг по сезону. Потрібен також дитячий одяг після 10 років і зручне жіноче взуття на низькій підошві, – кажуть волонтери. 

Окрім цього, можна допомогти милом, дитячими або дорослими підгузками. Якщо є можливість допомогти продуктами – вони мають бути тривалого зберігання, до прикладу консерви. 

Хто звертається за допомогою і як її отримати?

Волонтери розповідають: категорії людей, які звертаються за допомогою тут абсолютно різні. Хтось приходить лише за одягом, комусь не під силу самостійно купити продуктів. Благодійники діляться історіями:

– До нас часто приходить дідусь, хмельничанин. Він розповів, що його діти вигнали. Сам живе не вокзалі і немає куди прийти. Раз на тиждень він приходить нас і вибирає штани. Або наприклад приходять просто подивитись, що в нас є. Є мами, в кого по п’ятеро діти, то вони виходять звідси з мішками. Дякують за ці всі речі, – каже Лілія Поворозна.

Волонтери завжди звітують про роботу на своїй сторінках у соцмережах. Туди ж можуть звертатись люди, які потребують допомоги. 

Для видачі продуктових наборів є спеціальна онлайн-реєстрація. Потрібно заповнити гугл-форму, де буде вказано час і місце, куди слід підійти. Якщо мова йде про вимушено переміщених осіб, слід взяти із собою підтверджуючий документ. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лілія

    Молодці!

keyboard_arrow_up