"Розумний" спінер від хмельницьких винахідників. Що він уміє і як працює?

"Розумний" спінер від хмельницьких винахідників. Що він уміє і як працює?
  • Про молодих винахідників з Хмельницького заговорили за кордоном. Їхній винахід не залишив байдужими навіть технологічно “прошарених” японців.
  • 23-річний Єгор Коваль та 30-річний Сергій Корсун перетворили звичайну іграшку у SmartSpinner.
  • Прилад створює динамічні зображення та анімації, показує час і температуру. Виводить повідомлення, які приходять через соцмережі.

Ідея створення “розумного” спінера прийшла випускнику ХНУ Єгору Ковалю. Його надихнули велосипедні колеса, які побачив, як сказав Єгор, в американців. Він поділився думками з Сергієм Корсуном і тоді вони вже разом втілювали ідею в життя.

За півроку український SmartSpinner був готовий. До речі, це не перша розробка молодих інженерів. В їхньому арсеналі ще багато всього: велосипедне колесо з підсвіткою-зображенням, робот, який малює на масштабних поверхнях, «Банк кави» - робот, який може сам подавати запашний напій.

Відео дня

- Чесно кажучи, я вчився ремонтувати побутову техніку, а виходить зараз так, що я її створюю. Мені ремонтувати, в принципі, цікаво, але краще створювати щось своє. З університету вмінь відсотків 20 взяв. Ще самостійно навчався, інтернет це зараз дозволяє. Після навчання буквально пару місяців по професії працював на заводі «Новатор». Пішов туди чисто набратися знань, подивитися зсередини, як це все робиться. Тепер я туди тільки хіба замовлення роблю.

А спочатку було велосипедне колесо

Ідея зі спінером виникла з попередніх розробок Єгора та Сергія, які вони проводили 2 роки тому, із велосипедним колесом. Його Єгор побачив в американців. Підсвічування для велосипедних коліс візуально нагадує SmartSpinner. За тим же принципом виводилось зображення.  

Таке колесо в Америці коштує тисячу доларів, кажуть хлопці. Та хмельницькі винахідники почали шукати шляхи, як здешевити даний продукт. Ціна хмельницького колеса стала у 10 разів нижчою, ніж американського, приблизно 150 – 200 доларів. 

На Київській виставці на хлопців багато людей звернуло увагу і вони вже готові були випускати це колесо, та все ж вирішили зачекати і знайти шляхи, як ще зменшити розміри та ціну. Спінер розробили на основі удосконаленої та покращеної версії колеса.

- І оцих два роки ми шукали комплектуючі. Не всі нам підходили, шукали поки з’явиться щось новеньке таке і дешеве... Поки ми чекали – з’явилися спінери. Оскільки займалися колесами, багато чого навчилися. Нову технологію, яку ми знайшли, почали тестувати на спінері. Та розробки дуже затягнулися. Пішло півроку, - каже Єгор.  

Для кого ця іграшка?

«Розумний» спінер створили для справжніх фанатів спінерів. За словами самих розробників – це забавка. В планах Єгора та Сергія даний ґаджет зробити пультом керування для велосипедних коліс, на які також буде виводитися зображення.

-  Спінер будемо пропонувати в додаток до коліс. Можна їхати і як пультом переключати. Тобто ти можеш покрутити спінер, подивитися, яке зображення в тебе на колесі або змінити його, - каже винахідник. 

- От в нас часто питають, в чому його сенс? Це, напевно, перша наша розробка, яка є просто забавкою, але з функціоналом інформера. Зі спінером ми навмання йшли і, по суті, попали на американський ринок, подивилися, як там реагують. Іноземці були у захваті, але ще не готові платити нам, -  продовжує Єгор. -  Про нас недавно японці писали, там люблять такі речі. Я думав японців нічим не здивувати. А вони писали: «Це круто, це неймовірно, картинка в повітрі, це як?».

У чому ж «розумність» спінера

SmartSpinner через свою пам’ять вміщає 226 зображень, які керуються через розроблений хлопцями додаток. Його можна скачати і на Android, і на iOS. Аби передати режим чи зображення з телефону на спінер, потрібно просто увімкнути блютуз. Також прилад має повнокольоровий динамічний дисплей і батарею на 450 мАч. Він заряджається від Micro-USB, такого ж зарядного, як до телефону.

На самому спінері є дві кнопки, якими можна змінювати або зображення анімації, або режими. Всі іграшки будуть чорного кольору, адже при розкручуванні чорний колір стає нейтральним, майже прозорим. Винятком є декоративні лінії на корпусі різних кольорів. А також SmartSpinner вібрує, коли приходять повідомлення, наприклад, з facebook, instagram. 

- Насправді туди можна зашити, що хочеш. Можна виводити навіть фотографії, тільки якщо не дуже детальні. На колесі ми виводимо великі зображення, а от на спінері менше діодів, - каже винахідник. - Ми дивилися на те, як реагує аудиторія різного віку на цей продукт і найактивніше відкликаються молодь - від 13 до 17 років. Але не можна сказати, що тільки вони. Є навіть старші люди, які захотіли взяти спінер.

Можуть "збити" до 30 доларів за штуку

Аби запустити першу партію, а це приблизно 500 штук, хлопцям потрібно 15 тисяч доларів. Так вони підрахували. Єгор розповів, що зараз вони з Сергієм вивчають ринок, замовляють багато реклами на Америку та світ. Хочуть подивитися, як там будуть продаватися спінери, а потім вирішать, чи все ж запускати продукт в обіхід.  Якщо запустять, то в інтернеті. Орієнтовна вартість буде - 30 доларів.

- Оскільки це іграшка, набагато важче просувати, ніж якийсь продукт першої необхідності. Якщо ми виготовимо приблизно 500 штук, то ціна буде в районі 30 доларів. Тобто не вигідно їх робити штук 5-10, тому що цей спінер буде коштувати приблизно 100 доларів, його ніхто брати точно не буде. В будь-якому випадку якась невелика партія буде, як додаток до коліс.

“Ідей багато, а от рук не вистачає”

Єгор Коваль розповідає, що перед ним постав нелегкий вибір: або йти на звичайну роботу і працювати на когось, або зціпити зуби і все ж йти до того, ким прагнув стати ще з дитинства – винахідником. Він хотів свою мати справу, тому вирішив почекати, складав у голові схеми, як то все має бути, шукав однодумців, хто б мав би таку ж пристрасть до справи, як він. І все ж доля підкинула Єгору однодумця-компаньйона Сергія Корсуна.

-  Я доволі довго шукав у Хмельницькому людей, які так само цікавляться тим всім, як я, - розповідає Єгор. -  І Сергія я знайшов через інтернет, паралельно ще його радили мені, як дуже крутого спеціаліста. Багато чого мене навчив з електроніки і програмування. Тоді Сергій відкрив школу інженерії і робототехніки, але, на жаль, вона не довго пробула. Вона була на базі ХМКР. Школа закінчилася, а ми продовжили працювати.

Саме на цій школі Єгор запропонував Сергію працювати разом над колесом, яке стало джерелом ідеї «розумного» спінера. Разом з тим хлопці працювали на фірмі IнтехIDEA, в якій Сергій є співзасновником, а після того Єгор більше подався у стартапи: розробляє додатки на смартфони, будує різні механізми і роботів. Хлопці також фрілансом підроблять, приймають дрібні замовлення.

- Нас поки двоє, але ми бачимо, що нам потрібно на майбутнє в будь-якому випадку менеджери, дизайнери. Ми можемо все самі робити, ми вміємо, але це не так круто, якби це робили професіонали і забирає багато часу. Тому в нас на майбутнє, на цей рік ціль – команда. Бо ідей багато, часу вистачає, а от рук не вистачає, -  каже Єгор.

Інші проекти винахідників

Єгор зізнається, що половина його проектів ІТ-шних та інженерних – це те, що йому самому було потрібно, а потім він вже пропонував іншим. Окрім «розумного» спінера в інженерів-винахідників Єгора та Сергія є ще чимало розробок.

- До нас, буває, приходять замовники, кажуть: «Треба така от річ», - і ми її обдумуємо. Зараз працюємо над банком кави, який буде в АСТАРі. Така ідея: у стилізованій під відділення банку кав'ярні робот видає каву через шлюз, який використовують для кейсів з готівкою, - каже Єгор. -  Ще один замовник – маляр. Він замовив робота, який може майже на будь-яких просторах малювати. Тобто на вулицю винесли, вчепили 2 кріплення – все він малює на цій стіні.

Як можна підтримати винахід

Якщо хочете вкласти гроші у розвиток технологій і допомогти хмельницьким геніям із серійним виробництвом SmartSpinner, можете підтримати проект 1 доларом. Деталі на сайті indiegogo.com.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алекс

    Дуже круто, молодці хлопці.

    Єгора трохи знаю, ще коли він захоплювався воркаутом. Це років 5-7 назад було. А навіть тоді вони робили суспільно корисні речі, облаштували спорт майданчик в сквері Франка і встановили гімнастичний турнік. І все на ентузіазмі. Я тоді здивувався, що серед молоді а їм було до 20 років) є такі молодці

    Так тримати. Бажаю вам удачі та успіхів!

    Егор Коваль reply Алекс

    Дуже приємно, дякуємо!))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up