Що роблять рятувальники, коли нічого не горить. Репортаж з пожежної частини

Що роблять рятувальники, коли нічого не горить. Репортаж з пожежної частини
  • 17 вересня в Україні святкують День рятівника.

  • З цієї нагоди журналістка ВСІМ завітала до пожежно-рятувальної частини у Хмельницькому.

  • Про автомобілі для котиків, традиції, забобони та зарплату хмельницьких вогнеборців читайте у матеріалі.

Вони ризикують задихнутися чи згоріти заживо, рятуючи життя. Чи не кожного дня ліквідують наслідки нещасть та чужих необачних вчинків. Рятувальники у Хмельницькому працюють в 5 пожежно-рятувальних частинах.

Про робочі будні вогнеборців журналістці ВСІМ розповів начальник відділення першої частини Сергій Семенов.

Відео дня

Як починається робочий день рятувальника? 

Що рятувальники роблять, коли немає викликів?

Як рятувальники відпочивають?

Кімната відпочинку в частині

На які виклики рятувальники їздять найчастіше?

За розмовою Сергій проводив екскурсію частиною. Вона розташована на вулиці Героїв Чорнобиля неподалік речового ринку. Обслуговує центр міста, Південно-Західний мікрорайон, Ружичну та кілька навколишніх сіл

У частині є 57 осіб  кадрового складу. Рятувальники працюють позмінно - добу через три, тому діє 4 караули. В кожному з них шестеро вогнеборців, чотири водії, диспетчер та кілька осіб керівного складу.

На службі у них - автоцистерни, автодрабини, аварійно-рятувальний автомобіль та навіть човен.

Найбільша автівка важить майже 20 тонн. Це автоцистерна для води місткістю 4 тисячі літрів. Крім водія у ній можуть їхати четверо рятувальників та один з командирів.

До комплектації “велетня” входять рукави різного діаметру, тепловідбивний костюм, що витримує температуру до 800 градусів, кисневі балони, діелектричні килими, чоботи та багато іншого.

Для маломасштабних пожеж користуються “Газеллю”.

Об'єм її цистерни - 2400 літрів. Вона швидша й маневреніша, тож на ній легше проїхати вузькими вулицями чи у заторі.

Заправляють такі автомобілі з пожежних гідрантів, що розташовані по всьому місту.

Гордістю рятувальників є новий аварійно-рятувальний автомобіль для ліквідації ДТП. Авто німецького виробництва доставили в частину у 2020 році. У ній цистерни немає, зате кузов під зав'язку набитий гідравлічними та електричними приладами, що ріжуть та розтискають практично всі види металу.

Яку найбільш масштабну пожежу гасили?

Які виїзди запам'яталися вам найбільше?

Як вас сприймають, коли приїжджаєте на виклики?

Чи були випадки, коли приїжджали на виклик і хотілося сміятися?

У задимленому середовищі рятувальники користуються кисневими балонами. У кожного він індивідуальний. Такий прилад важить 13 кілограмів, а його вмісту вистачає приблизно на 30 хвилин.

З балона кисень потрапляє до легень через штуцер. Їх є два - один для потерпілого. Газ знаходиться під тиском 300 атмосфер. Коли ж він падає до 50 атмосфер, спрацьовує звуковий сигнал. Це означає, що потрібно терміново покинути задимлене приміщення, бо кисню залишилося на декілька хвилин.

Балони заправляють з апарату в третій пожежно-рятувальній частині у Гречанах. Під час значних пожеж автомобіль з апаратом виїжджає на місце виклику.

Чи у пожежних частинах працюють жінки?

Що у роботі вам подобається, а що ні?

Якщо не секрет, скільки заробляєте?

А відпустка?

Коли трапляється пожежа, цей одяг потрібно одягнути за одну хвилину. Цю норму так і називають - правилом “золотої хвилини”. Щоб не витрачати дорогоцінний час на метушню, рятувальники заздалегідь складають його неподалік автомобіля, натягуючи штани поверх чоботів.

Та це не єдине дивацтво серед вогнеборців.

Перший виклик на серйозну пожежу для кожного новобранця стає днем посвяти. Після ліквідації пожежі його щедро поливають водою з рукавів, незважаючи на погоду. Так само бійців проводжають на пенсію. З гаража з сиреною виганяють автомобілі й поливають майбутнього пенсіонера водою з рукавів.

А ще рятувальники кажуть, що новий одяг до пожежі й не бажають один одному “на добраніч”. Вважають це поганою прикметою.

Як стати рятувальником?

У Хмельницькому є навчальний пункт, де готують пожежних-рятувальників, водіїв, диспетчерів та командирів відділення. Людина, яка виявила бажання стати рятувальником, має пройти медичну комісію, зібрати комплект документів та подати їх у відділ кадрів. Коли набирають достатню кількість охочих, розпочинається навчання. Воно триває близько трьох-чотирьох місяців. Після закінчення курсів людина отримує свідоцтво та може влаштуватись на роботу.

Також на рятувальників навчаються у Вищому професійному училищі Львівського університету безпеки життєдіяльності у Вінниці. Навчання триває близько 2,5 років.

Рукави для води в одному з автомобілів

Діелектричні рукавиці

Гідравлічні та електроприлади для ліквідації ДТП

Тут рятувальники відпочивають уночі
Тут навчаються
Кухня

 

Вікторія у частині працює диспетчером

 

На карті позначені райони виклику різних частин. Район першої частини - блідо-рожевий

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up