«Так палало, що усе місто бачило»: вогнеборець з Хмельниччини про влучання ворожої ракети

«Так палало, що усе місто бачило»: вогнеборець з Хмельниччини про влучання ворожої ракети
Фото зі сторінки ГУ ДСНС у Хмельницькій області
  • Дізнавайтеся історію надзвичайника зі Старокостянтинова, відзначеного орденом «За мужність» ІІІ ступеня

24 лютого капітан служби цивільного захисту, начальник 19 Державної пожежно-рятувальної частини Старокостянтинова Віталій Тимощук прокинувся від потужного вибуху. О 6-ій ранку.

Подумав: якщо за кілька хвилин зателефонує диспетчер, то розпочалася війна.  Зателефонувала. Повідомила про ракетний обстріл одного з об'єктів міста. І все почалося, зазначають у ГУ ДСНС у Хмельницькій області.

Любив вогонь з дитинства

Віталій Тимощук народився у Старокостянтинові в 1995-му.

Відео дня

Маючи брата-військового, із вибором професії довго не вагався. Обирав благородну. Оскільки ж з дитинства любив вогонь й контроль над тим, у 2012-му вступив до Вінницького вищого професійного училища Львівського Державного університету безпеки життєдіяльності.

Завершивши виш, повернувся до рідного Старокостянтинова. Працював спершу рятувальником у 19-ій Державній пожежно-рятувальній частині міста, а згодом обійняв посаду заступником начальника частини, а  з листопада 2021-го – начальника.

Немає однакового вогню і пожеж

24 лютого ранці був перший ворожий авіаудар. Місто згодом зазнавало таких ще кілька.

Немає однакового вогню, акцентує офіцер, як й однакових пожеж. Але пожежі після авіаударів - ще й небезпечні, бо у спину може «прилетіти» знову.  

Та мужність і бойовий дух кожного рятувальника команди Віталія Тимощука таким не зламати. Обов’язок і безпека громадян – у них завжди на першому місці.

Майже добу бороли полум’я

У кінці березня команда Віталія Тимошука за сигналом «Збір-аварія» виїхала ліквідовувати пожежу від чергового ворожого авіаудару. Робота тривала кілька годин. Із нерівного двобою, вийшли втомленими, але переможцями.

По прибуттю у розташування частини встигли лише перевести дух, як диспетчер сповістила про влучання ворожої ракети у промисловий об’єкт міста.

«Коли ми виїжджали вдруге, а це вже був вечір, здавалося, що у місті досі сонячний день – так палало, що усе місто бачило, - ділиться пережитим Віталій. - По прибуттю на місце події, з’ясували: територія загоряння становила понад три тисячі метрів квадратних».

Робота з гасіння пожежі на промисловому об’єкті була надскладна, зазначає. Майже добу вогонь та піна бороли полум’я. Рятувальники, попри втому та знемогу, впевнено й чітко виконували свій обов’язок. І зрештою – локалізували та загасили вогонь.

Про небезпеку не замислювалися

Гасіння пожеж, після влучання ворожих ракет, капітан служби цивільного захисту Віталій Тимощук, не визначає героїчним вчинком. Каже, що виконували щоденну роботу, про небезпеку не замислювалися.

«Близько сімдесяти відсотків особового складу 19 Державної пожежно-рятувальної частини м. Старокостянтинів — молоді рятувальники до 30 років, - зауважують у ГУ ДСНС у Хмельницькій області. - Вік визначає якість роботи, бо кожен у колективі Віталія відданий справі, мужній, впевнений у своїх діях».

Молоді та безстрашні. Досвідчені та мужні. Такими є рятувальники Хмельниччини та усієї України.

Із перших днів російського вторгнення вони стійко та героїчно захищають суверенітет і незалежність країни під час ліквідації наслідків військової агресії з боку російської федерації.

4 червня Міністр внутрішніх справ України на Михайлівській площі у Києві вручив державні нагороди співробітникам та офіцерам системи МВС України. Серед відзначених -  троє рятувальників Хмельниччини. Зокрема, орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав капітан служби цивільного захисту, начальник 19 Державної пожежно-рятувальної частини м. Старокостянтинів Віталій Тимощук.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up