Танцює й вивчає IT-технології: про життєві перемоги 16-річного хмельничанина з ДЦП

Танцює й вивчає IT-технології: про життєві перемоги 16-річного хмельничанина з ДЦП

 

  • 16-річний Валентин народився із церебральним паралічем. Лікарі провокували новонародженому важке майбутнє.
  • Проте сьогодні хлопець має більше 5-ти захоплень і нещодавно посів перше місце на всеукраїнському конкурсі наукових робіт зі спеціальності “Фармація”.
  • Про важку боротьбу із діагнозом та успіхи сина журналістам vsim.ua розповів батько Валентина, Сергій Соколовський.  

Валентин народився із ДЦП. Лікарі запевняли: майбутнє буде важким. Батько згадує перші місяці від народження сина із розпачем. Бо шанси на життя у Валентина були невеликі.
Та попри усі негативні прогнози, юнак виріс активним та цілеспрямованим. Сьогодні він займається танцями, грає на баяні, має розряд в шахах, вільно володіє англійською, вивчає комп’ютерні технології та захоплюється наукою.

“Ми піднялись з мінусів”

- Нам було дуже важко. Перші місяці ми навіть не знали чи син виживе. Одразу було зрозуміло, що такий діагноз - це розумові відхилення. Тож ми із дружиною почали вивчати різні методики раннього розвитку. Одразу після народження ми почали активно займатись Валентином, не даючи хворобі шансів забрати його майбутнє. Змалку ми ставили для нього розвиваючі казки та пісні. Все, що дається людям природою з народження, для нас було величезною перемогою. Вперше встав на четвереньки - успіх, встав на ноги без підтримки - просто щастя. Порівняно з іншими дітьми, Валентину все давалось із величезними зусиллями - розповідає батько Валентина Сергій.

Відео дня

10 років довгого лікування у поєднанні з найкращими методиками розвитку пробудили у Валентина надмірну жагу до життя. Його дні розписані, години - зайняті, а у вільний час він тішить себе новими знаннями в улюбленій справі - IT-технологіях. А нещодавно, хлопець не на жарт захопився наукою. Результати не змусили себе чекати. Нещодавно він посів перше місце на всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності “Фармація, промислова фармація.“

Про перемогу на всеукраїнському конкурсі

- Валентин навчається на дому. Шкільний вчитель біології став для нього справжнім другом. Він просто захопив його цим предметом. Довгі місяці вони писали наукову роботу на тему: “Молекулярна біологія”. Згодом вийшли із нею на малу академію наук України. Виграли у місті, потім - в області. Ну а тоді подали роботу на всеукраїнський конкурс наукових робіт. Конкуренція була серйозною: 6 робіт на 1 місце. Коли Валентина оголосили переможцем, у нього серце вискакувало з грудей. У розділі “медицина” він посів 1-е місце, за яке отримав грошовий приз. На виграні кошти він придбав собі комп’ютер, про який давно мріяв - каже батько Валентина, Сергій Соколовський.

Батьки Валентина повністю присвятили своє життя сину. Бо ж хвороба хлопця виявилась для них серйозною перешкодою на життєвому шляху юнака. Сергій Соколовський розповідає, що дружина й досі веде щоденник, у якому кожен день відзначає досягнення та перемоги Валентина. До того ж, батько зізнається, що хотів би багато чому навчитись від сина.

“Збити його з ніг фізично - дуже легко, щоб збити з ніг морально - потрібно постаратись”

- Я боявся як він зустріне цей жорстокий світ. Тому основною моєю метою було виростити з нього бійця. У результаті - він такий, що збити його з ніг фізично - дуже легко, а морально - потрібно постаратись. Мій син вміє не звертати увагу на злість та хамство. Він завжди підтримає і допоможе іншим, бо знає як це - коли важко - каже Сергій Соколовський.

На долю родини Соколовських випало чимало. Та сьогодні вони називають себе родиною “3 в 1”. Кажуть, що звикли триматись разом. У соціальній мережi Facebook сім’я веде власний блог. Там вони діляться із читачами секретами щасливої родини, на власному прикладі ілюструють підтримку, що базується на сімейних цінностях. Бо ж на думку Сергія Соколовського, саме від сімейного тепла та турботи залежить щастя дитини.

- Побороти все можна тільки тоді, коли ми будемо одне одному вірними друзями й помічниками. Наприклад, наша сім’я - це братство однодумців. Ось чому ми можемо подолати будь-які труднощі - каже батько Валентина, Сергій Соколовський.

ДЦП та нелегке життя - не перешкода для мрій та натхнення. 16-річний Валентин мріє стати фахівцем у сфері IT-технологій. Разом з тим, у планах не залишати улюблені хоббі - танці, гру на баяні, вивчення англійської мови та підкорення нових вершин у біології та медицині. А втілювати мрії хлопцеві завжди допоможуть батьки, які підтримають його у всіх починаннях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga GRS

    Вітаю, так тримати!
  • Борисас Моисеявичюс

    Для справки. IT расшифровывается как Information Technology, поэтому хуже "IT-технологий" могут быть только "информационные IT-технологии"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up