Цих будинків вже немає. Дивіться фото Леоніда Западенка, який знімає Хмельницький 60 років

Цих будинків вже немає. Дивіться фото Леоніда Западенка, який знімає Хмельницький 60 років
  • Свої перші фото міста зробив у 1962 році.

  • Має 800 світлин, як змінювався Хмельницький за останніх 60 років.

  • Його виставку відкрили в музеї історії міста.

Хмельничанину Леоніду Западенко 71 рік. Він майже 60 років фотографує як розвивалось, змінювалось та чим жило місто. Сьогодні його б називали “блогером” -  він фотографує все. Кілька років почав публікувати світлини в соцмережах.  

Його перший фотоапарат “ФЕД-2” подарував старший брат, коли Леоніду було 13 років. З того часу чоловік на довго не відпускав камери. 

— У нашому місті в школі треба було чимось займатись. Одні читали книжки, інші бігали на річку, ще якісь заглядали на дівчат. А я ходив і фотографував. Так втягнувся, що до сьогодні це роблю, - розповідає Леонід Западенко.

Відео дня

У виставці “Народження міста Хмельницький” є фото зроблені на “ФЕД-2”. Одна з них - підліток п’є газовану воду. Це учень шостого класу, майбутній фотограф - Леонід Западенко.

Його професія не наближена до мистецтва. Чоловік понад 20 років працював інженером на заводі “Катіон”. Пізніше електриком у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії. Згодом у тепломережі, звідки пішов на пенсію. Фотографія - більше як хобі. Робити світлини виходило лише у вільний від роботи час.  

— Але я вже не вважаю, що я аматор. Я займаюсь фотографією близько 60 років. За цей час перепробував усі напрями фотографії. Любив фотографувати все. От йду в місто, щось мені сподобалось, я сфотографував. Це були квіти, люди, коти, собаки, будинки. Реально все, що завгодно. Але не зосереджувався на чомусь одному чи то портрети, чи архітектура, чи природа.

 

—  Я з 8 ранку до 18 вечора працював на заводі. Приходив додому, вечеряв, лягав на диван дивитись телевізор чи читати. А в суботу та неділю, коли був настрій, я ходив по місту і фотографував, - розповідає Леонід Западенко. 

50 років тому, коли робив фото міста, не думав, що їх представлять на виставці. Та останнім часом інтерес до його світлин виріс. Каже, хмельничани цікавляться, як виглядало місто пів століття тому. Більшість будівель залишились лише на фото. 

Коли чоловік вийшов на пенсію, почав збирати та зберігати фото Проскурова та Хмельницького 20 століття. Він щодня  публікує світлини у соцмережах. 

На виставці представили 70 фотографій. Таких у його колекції близько 800.  

 — Хмельницький розвивався, будувався. Старі будинки зникали і їх вже не побачиш наживо. Але, повірте, ностальгії взагалі немає. Бо я жив у таких умовах, що зараз сучасникам важко уявити. Наприклад, є фото двоповерхового будинку, який стояв на місці першого 16-поверхового будинку. На фото видно, що туалет там  на вулиці. А я ще знаю, що було два туалети на весь квартал. У таких умовах люди жили. Я особисто туди повертатись не хочу, - каже фотограф.

У його колекція є фотографія, зроблена 1915 року. 

Не ностальгує Леонід і за плівковими фотоапаратами. За 60 років мав таких два й два цифрових. У 2010 році діти подарували “Fujifilm”, кілька років тому - “Nikon”. 

Через карантинні обмеження, останній рік чоловік мало виходить на вулицю. Каже, фотографував з вікон свого будинку. 

— Я почав цикл “Віконні новини”. У мене у квартирі два вікна і балкон. От я визирнув, побачив симпатичну дівчину, яка йде і Бобіка веде, я одразу за фотоапарат. Через 5 хвилин фото в соцмережах. У мене кицька є, звати Кузина. Періодично можна і її побачити на моїх фото, - розповідає фотограф.

На виставці “Народження міста Хмельницький” представили фотографії, які зроблені в 50-70 роках минулого століття. Серед них є кілька інших місцевих фотографів. Леонід не пригадує прізвища колеги, але його фото береже:

— Це фото зроблене за рік до смерті Сталіна - 1952 рік. Зроблене з балкона, який знаходився в будинку за адресою вулиця Проскурівська 1. Там раніше була булочна, а зараз магазин прикрас. Балкона цього вже немає. Це 1-травневе свято. Вони йдуть в сторону кінотеатру Чкалова. 

Скільки всього зробив світлин за 60 років, не рахував. 70 штук з колекції передав у фонд музею історії міста. Чоловік мріє зробити групу з вивчення історії міста з квестами. Аби сучасники знаходили місце, де зроблене старе фото. 

Виставка із фотографіями Леоніда Западенка можна побачити в музеї історії міста Хмельницького. За адресою вулиця Проскурівська 30. Відчинено з 10 до 18 години.

Вихідні - неділя та понеділок.

Квиток для дорослого - 18 гривень. 

Фото з галереї надав Леонід Западенко. Вони також є у його спільноті у Facebook - "Легенды старого Проскурова". 









 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач25

    Щиро вдячна фотографу за його цікаву, кропітку та корисну працю 🥰.
  • Леонид Западенко

    17, 18 не Проскуров Хмельницкий)  и не мои - взяты из интернета в выставке не фигурируют
  • Максим Максимов

    Фото 18 это точно Хмельницкий, кто знает что за локация

keyboard_arrow_up