«У полоні думав про вагітну дружину». Історія хмельницького прикордонника

«У полоні думав про вагітну дружину». Історія хмельницького прикордонника
Фото з сайту прикордонної академії
  • Прикордонник із псевдо «Теклберрі» потрапив у полон в перший день вторгнення.
  • Пережив допити та побої.
  • Тим часом вдома на нього чекала вагітна дружина.
  • Дізнавайтеся історія прикордонника.

Він фельдшер за освітою. Проте ще з підліткового віку виношував ідею стати військовим. Чоловік із псевдо «Теклберрі» у 2018 році підписав контракт з ДПСУ. Його робота полягала в тому, аби на пункті пропуску перевіряти автомобілі на наявність радіоактивних залишків або перевезення радіоактивних предметів.

24 лютого 2022-го він був на зміні на КПВВ «Чонгар» на Херсонщині. На пункті спостереження прикордонники помітили скупчення російської техніки зі сторони Криму. Тоді зайняли позиції в окопах. Як пригадує захисник, вже за декілька хвилин прилетів ворожий дрон. Ще за якийсь час позиції накрило «Градом». Тоді «Теклберрі» став надавати першу допомогу пораненим побратимам. 

Згодом прикордонники побачили групу людей у військовій формі. Спершу вирішили, що це підкріплення. Попросили їх сказати пароль. Почули правильну відповідь. Проте виявилося, що це не українці, а ворожа засідка. Так, в перший день вторгнення «Теклберрі» потрапив у полон. 

Відео дня

Чоловік згадує, що встиг набрати вагітній дружині СМС, що живий. Також про всяк випадок видряпав номер її телефону на руці. 

Росіяни спочатку привезли прикордонників до окупованого Криму, звідти – в СІЗО на території росії. Там почались нескінченні допити, побої та психологічний тиск. 

20240311-Гапшенко 2

Також росіяни запевняли полонених, що України вже не існує. Мовляв, вони захопили всі області, тож пропонували перейти на їхню сторону. Давали на підпис документи, де треба було обрати з трьох варіантів: «хочу залишитися в росії», «хочу на території України, які контролює росія» або «хочу на підконтрольну Україні територію». Хмельницький прикордонник обирав останній варіант. А росіяни такі папери рвали та викидали у смітник.

«Теклберрі» думав у полоні про вагітну дружину. Саме ці думки гріли його серце і змушували вірити. Вірити в те, що він обов’язково повернеться додому. 

Одного дня в камеру принесли український військовий однострій та сказали перевдягтися. Захисник відчув, що їх відправляють додому. 

Сьогодні «Теклберрі» вже поруч з коханою дружиною та маленькою донькою. Він продовжує службу в одному з підрозділів Державної прикордонної служби України.

Читайте також: Загинув «Танцор» з Хмельниччини. Він мріяв танцювати на даху кремля

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up