Військовослужбовцям можуть дозволити виїзд за кордон

Військовослужбовцям можуть дозволити виїзд за кордон
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся, коли та за яких умов.

Військовослужбовці, ймовірно, зможуть згодом виїжджати за кордон. Але тимчасово. І тільки під час відпустки. І лише для того, щоб відвідати рідних.

Відповідний проєкт закону №8090 парламентарі вже зареєстрували в парламенті.

«Військовослужбовці - чи не єдина категорія громадян, яка найбільше заслуговує на право виїзду за кордон. Багато хто із них добровільно пішов у ЗСУ, місяцями перебував на «нулі» і під час відпустки має отримати можливість зустрітися зі своїми родинами, які перебувають за кордоном, - наголосив у соцмережах один з ініціаторів законопроекту, нардеп Сергій Рудик. -  Такі поїздки стануть для них своєрідною психологічною реабілітацією і потужним стимулом для боротьби у війні за незалежність. Переконаний, що військовослужбовці не потребують принизливих «грошовох застав» чи інших форм гарантування свого повернення в Україну. Але усі повернуться із значно сильнішою мотивацією боротися проти окупантів».

Відео дня

Коротко про основне в законопроєкті:

  • Законопроєкт передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці ЗСУ, інші категорії, які протягом не менше, ніж 90 днів, брали безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони України (читай – воював) мають право використати відпустку для виїзду за кордон з метою провідати рідних по крові або по шлюбу.
  • Положення законопроєкту визначають порядок надання військовослужбовцям таких відпусток. При цьому обчислення тривалості такої відпустки відбувається без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не більше чотирьох діб в один кінець.
  • Передбачено, що надання військовослужбовцям відпусток здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 5 відсотків загальної чисельності військовослужбовців відповідного підрозділу.
  • Крім цього передбачається, що для усіх категорій військовослужбовців, які брали участь у заходах щодо забезпечення оборони України вислуга років для призначення пенсій та стажу роботи здійснюється на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за три місяці роботи. Зараз така норма передбачає визначення стажу у форматі «місяць за три» лише для військовослужбовців, що брали участь в ООС.

Парламентарі певні: ухвалення документа сприятиме збереженню сімей захисників і захисниць України та буде виявом поваги до воїнів.

Законопроєкт наразі скеровано на розгляд Комітету.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up