“Вибачте, я не можу без сліз”. Репортаж з хмельницького гуртожитку, де живуть переселенці

“Вибачте, я не можу без сліз”. Репортаж з хмельницького гуртожитку, де живуть переселенці
  • Сім’ї з дітьми, молоді люди та пенсіонери - всіх заселили в місцевий гуртожиток.
  • У цих людей навертаються сльози, коли в них питаєш про пережите.
  • Журналістка vsim.ua познайомилася із жителькою Бучі та іншими переселенцями.
  • Читайте репортаж із їхнього тимчасового дому в Хмельницькому.

Ці люди були змушені залишити все. Вони покинули свій дім та роботу. Тікаючи від війни, майже попрощалися зі своїми сусідами та друзями. Деякі дізналися про вбитих знайомих з новин. Чи не в кожного в голові назавжди застрягли страшні кадри з їхнього подвір’я, рідних вуличок та вибухи над своїми домівками. 

Частину переселенців заселили в гуртожиток у Хмельницькому. У цій багатоповерхівці живуть десятки дітей. Серед них є й зовсім маленькі, які не злазять з рук мами. Інші бігають коридорами й кажуть про те, як бомбили їхні будинки. Одну з таких фраз кинув хлопчик в окулярах. На вигляд йому 6-7 років. Він вільно спілкується з волонтерами й розповідає про свою домівку в Миколаєві. 

Тепер же домом для цих переселенців став Хмельницький. Людей розмістили на трьох поверхах гуртожитку. Вони живуть у кімнатах студентів, які наразі навчаються онлайн. Деякі приїхали сюди місяць тому. Інші - лише вчора. Проте селити в цьому місці переселенців вже немає куди. Зайнято все. 

Відео дня

Біженці познайомилися одне з одним. Пригощають нових сусідів фруктами. Посміхаються. Обговорюють те, що наболіло. У домашніх халатах та домашньому одязі вони порпаються на кухні гуртожитку. Деякі з них знайшли в місті роботу. Інші доглядають за дітьми чи батьками похилого віку. 

Завести діалог з переселенцями не просто. Не всі з них готові розповісти вголос, що пережили. Наприклад, жінка, на ім'я Тамара, яка приїхала із Сєвєродонецька. На запитання” Як ви?”, вона відповідає: “Вибачте, я не можу без сліз”. На її очі навернулися сльози. Тамара прикрила обличчя й пішла до себе в кімнату.

“Ходили до криниці так, щоб нас не помітили окупанти”

По сусідству з нею мешкає пенсіонерка - Валентина Григорівна. Вона з Бучі. До війни працювала педагогом у бучанській школі. Жінка приїхала в Хмельницький із чоловіком і сином. Раніше тут вона не була. Проте зізнається: “Все навколо, наче рідне”. 

Валентина Григорівна та її рідні залишили Бучу місяць тому, 12 березня. Вони застали окупацію. Розповідає, що виїхали з міста тоді, як звідти втекли більшість людей. Згадує, що вулицями розгулювали лише собаки, які шукали своїх господарів. І, звісно, рашисти - які стріляли по всьому, що бачили.

Валентина Григорівна додає: “Все, що показують нам в новинах - це правда”. Мовляв, ці нелюди завдавали ударів по людях, будинках та інших об’єктах інфраструктури. Вони застрелили знайомого сім’ї Валентини Григорівни. Мова йде про того самого чоловіка на велосипеді, світлини якого бачив увесь світ. 

Нет описания.

“Їхали в Хмельницький четверо діб”

Допоки ми із Валентиною Григорівною розмовляли, на кухні з’явилося ще декілька жінок. Вони з різних міст - хтось з Харкова, хтось з Києва чи Запоріжжя. Вони приїхали в Хмельницький на початку березня. Серед них є мами з дітьми. Наприклад, харків’янка Олена. Жінка каже: втекла від війни разом із сестрою брата. В обидвох по двоє дітей. Під час діалогу, Олена розмовляє українською, попри звичну російську. “Я розумію і можу говорити українською”, - посміхається вона. 

Нет описания.

“Літаки кружляли дуже низько”

Ще одна жінка - Вікторія, приїхала з двома синами та чоловіком з Києва. Її дітям 5 і 3 роки. Той, що менший, не хоче злазити в неї з рук. Старший - з гіпсом на руці. Жінка каже: прищемив пальці. 

Столицю вони залишили місяць тому. Розповідає, що над ними дуже низько кружляли літаки. Весь час повітряні тривоги. Зараз, каже Вікторія, в Києві небезпечно. Про це їм розповідають сусіди, які залишилися там. За словами жінки, в основному це люди старшого віку. А більшість молодших вже давно залишили столицю.

Нет описания.

Для дітей волонтери влаштували свято

Допоки дорослі ділилися своїми історіями, дітей зібрали в коридорі гуртожитку. Для них організували справжнє свято волонтери з організації “UFuture”. Небайдужі хмельничани зібрали для малечі солодощі й запросили аніматорів, які їх розважали. Для дівчаток зробили патріотичні зачіски - косички із жовто-блакитними стрічками. Хлопцям наносили аквагрим. Один із аніматорів запитав малого: “Що  тобі намалювати?” Той відповів - “Прапор України”.

Діти розважалися на всю: танцювали із Людиною Павуком, стрибали й гралися. Здається, вони хоч на мить забули, що бачили й чули у своїх місцевостях. Тим часом дорослі спостерігали за цією картиною. Вони посміхалися й раділи, що наразі їхні малі перебувають у безпеці.

Читайте також: “Х#й вам, а не Україну”. Поспілкувалися з власником розмальованого Запорожця, що їздить у Хмельницькому

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Savchuk Lena

    Пишаюсь своїм містом.

keyboard_arrow_up