Виїжджають за кордон, набивають тату і ріжуть вени: як хмельничани “косять” від армії

Виїжджають за кордон, набивають тату і ріжуть вени: як хмельничани “косять” від армії
Фото Трибуна Бровари
  • З 1 квітня стартував призов на строкову службу до лав української армії.
  • Незабаром сотні юнаків із Хмельниччини відправляться служити Батьківщині.
  • Одні йдуть до армії охоче. Інші ж намагаються “відкосити” будь-яким способом та за будь-яку ціну.
  • Про цікаві випадки та оригінальні “відмазки” журналістам vsim.ua розповіли у військкоматі.

Строкова військова служба в українській армії - обов’язок кожного юнака віком від 20 до 27 років. На Хмельниччині переважно проблем із набором на строкову службу не має. Проте кожного призову є ухилянти, які будь-яким способом прагнуть “відкосити” від армії. Значну частину і так “відсіюють” по медичних показниках, а тим кому не “пощастило” з плоскостопістю чи сколіозом, доводиться шукати інші варіанти. В ухилянтів таких безліч, говорять у військкоматі. Від банального “Я віруючий і зброю тримати не можу” до “Мама з дому дівчину вижене, коли я в армію піду”. Про найбільш цікаві випадки із практики військового комісара журналістам vsim.ua розповів заступник хмельницького міського районного комісара, підполковник Володимир Гучок.

Емігрують на час призовної комісії

Перед весняним та осіннім призовом у Хмельницькій області спостерігається масова міграція чоловіків віком від 20 до 27 років. За кордон їдуть, щоб уникнути строкової служби. По завершенню призовної кампанії “емігранти” повертаються додому та спокійно живуть до наступного призову. На кордоні ухилянтів не ловлять. Тому, щоб уникнути армії призовники найчастіше обирають тимчасову міграцію.

Відео дня
  • Виходить указ президента і всі вже знають, коли розпочнеться призовна кампанія. На цей термін призовники виїжджають за кордон. Закінчується призов і вони повертаються. Погано те, що нашим законодавством не передбачено перевірку на кордоні на рахунок призовного віку юнаків, які перетинають кордон. Якщо він віком від 20 до 27 років, то його мали б запитати чи проходив він військову підготовку. Чи має якісь причини, щоб не піти в армію. А в нас цього не роблять. Часто буває так, що приїжджаєш в якесь село, а там вже половини хлопців не має. Бо голова ОТГ попередив про наш приїзд, і потім ми нікого не можемо знайти, - розповідає заступник хмельницького міського районного комісара, підполковник Володимир Гучок.

Роблять тату на відкритих частинах тіла

Володимир Гучок розповідає, що 70% юнаків приходять на комісію із татуюваннями. Переважна більшість робить це для себе в данину моді чи з якихось інших міркувань. Але є й такі, що спеціально б’ють татуювання на відкритих частинах тіла, щоб не служити.

  • Трапляються випадки, коли перед самим призовом б’ють тату на шиї чи на руках, щоб уникнути армії. Хлопці думають, що тату дає їм гарантію “відмазки” від служби. Бо це мітка, по якій дуже важко ідентифікувати. Але це не зовсім так. У нас дійсно є визначений перелік структур, в які з малюнками на тілі не візьмуть. Це національна гвардія, підрозділи розвідки, сили спецпризначення.  Але залишаються і війська, яких наявність татуювання не лякає. Крім цього, ми знайшли альтернативу - минулого року ми відправили 10 таких юнаків, які були фізично здорові, але мали тату до спортивної бази “ШКЛО” у підрозділ внутрішнього забезпечення. То нам ще керівники частини телефонували і дякували, - пояснює підполковник.

Симулюють здоров’ям, навіть вени ріжуть

У військкоматі говорять, що значна частина призовників відсіюється ще під час медоглядів. Дуже багато юнаків приходять із серцево-судинними захворюваннями. У військкоматі говорять, що кожен третій призовник, незважаючи на молодий вік, уже має підвищений тиск або хворе серце. Деякі мають поганий зір, проблеми зі спиною чи плоскостопість. Та є й ті, що просто симулюють.

Якщо говорити про плоскостопість, то тут симулянтів видно одразу, говорить підполковник. До армії не беруть лише тих, хто має третю форму хвороби та дійсно не може носити берці чи годинами марширувати по плацу. Всіх інших - ласкаво просять до лав української армії.

  • Людині з плоскостопістю взагалі ходити важко. А в армії будуть великі навантаження на ноги: стройова по кілька годин в день, інші види фізичної підготовки. Іноді людині зі здоровими ногами важко, не говорячи вже про хвору. Якщо в хлопця плоскостопість третього ступеню і він все життя змушений носити спеціальне ортопедичне взуття, то про армію не може бути й мови. А ось тих, хто намагається приписати собі неіснуючу хворобу - видно відразу. Також служити можна і з першою ступінню плоскостопості, - зазначає Володимир Гучок.

Ще одна поширена причина на яку посилаються юнаки, щоб не йти до армії - проблеми зі спиною: сколіоз та остеохондроз. Проте переважно призовники симулюють і під час медичного огляду їх відразу вираховують та відправляють на службу.

  • Такі хвороби, як сколіоз та остеохондроз є в усіх. Проте симулюють ними найчастіше. Буває, що приходить призовник і зігнутий, і перекошений, говорить, що в мене сколіоз і в армію не піду, бо кривуватий. Починають його перевіряти. Кажуть: “Ану рівно стань”, він гоп і став. І вже все, відразу випрямився і порівнішав, і спина боліти перестала. Бувають і такі, що ріжуть собі вени. Роблять поверхневі порізи, щоб їх зарахували до категорію психологічно-нестабільних та не взяли служити, - пояснює підполковник військкомату.

Говорять, що віруючі і їм служити не можна

Ще однією перепоною на шляху до армії може стати релігійна організація. Для юнаків, які не можуть брати до рук зброю існує альтернативна армія, де служать протягом трьох років.

  • Зараз є багато різних релігійних формувань. Хмельниччина цим не славиться, а ось тернопільські колеги говорять, що в них дуже багато хлопців так намагаються “відмазатися”. Говорять, що вони п’ятидесятники чи баптисти і їм служити не можна. Тоді ми просимо принести підтвердження, що вони дійсно відносяться до тієї чи іншої релігійної спілки, - зазначає підполковник.

“Мама просила сина в армію забрати”

Підполковник Володимир Гучок згадує один цікавий випадок, коли за сина приходила просити мама. Але в даному випадку жінка намагалася не “відмазати” хлопця, а навпаки просила його забрати в армію.

  • Прийшла до мене жінка і говорить, що хоче допомогти збройним силам. Пояснила, що в неї є син призовного віку і він переховується від армії. Привів додому якусь дівчину та б’є її. Вигнав матір з дому, закриває її в підвалі. Вона там собі і їсти готує, і ночує там. А в хату боїться йти, бо поб’ють. Хлопці виїжджають з цією жінкою до неї додому. Привозять сюди того хлопчину, а він під два метри зросту. Говорю до нього: “Чому ти маму ображаєш?”. Він розказує, що це мама винна. В армію він не хоче, бо щойно почав жити з дівчиною і боїться, що її мама вижене, коли його не буде вдома. Поговорили, ніби все з’ясували. На наступний день приходжу, а мені доповідають, що цього хлопця вже немає. Вночі перестрибнув через забор і втік, - ділиться історією Володимир Гучок.

Військовий комісар розповідає, що направив до юнака групу додому. Але 26-річного хлопця вже й слід охолов. Дівчина не знає, де дівся. Речі зібрав і поїхав.

  • Через кілька годин прийшла мама, каже, що приходив син вночі і говорив, що він її зарубає за те, що “здала” у військкомат. Не знаю, чим там та історія завершилася, але вже, мабуть, до армії він не піде, бо там хлопцю було вже за 26, а на строкову службу беруть до 27. Нам би звісно такі міцні хлопці знадобилися, десь в президентський полк, але певно вже не вийде, - посміхається Володимир Гучок.

Буває й таке: призовники приховують хвороби, щоб піти на службу

Підполковник розповідає, що за час роботи у військкоматі, траплялися випадки, коли хлопці самі просилися до армії. Але через стан здоров’я не могли служити. Тоді юнаки знаходили оригінальні способи приховати хворобу та намагалися обманути комісію.

  • За мою практику бувало, що хлопці самі рвалися до армії і приховували від комісії свої хвороби. Але це траплялося рідко і то не з мотивів патріотизму, а через державне забезпечення. Це переважно були хлопці після інтернатів, які не мали тата та мами. Він знає, що в армії його накормлять, одягнуть, а у цивільному житті йому нічого ловити, то йде сам до військкомату. Було, що хлопець мав геть поганий зір, на одне око практично не бачив. Вивчив напам’ять табличку, по якій перевіряють гостроту зору і так пройшов медкомісію, потім зізнався сам, - розповідає військовий комісар.  

Вибив вікно ногою, бо визнали придатним

Минулого тижня у військкоматі стався один неприємний інцидент. Призовник пройшов медичну комісію. Хлопця визнали придатним до строкової служби. Проте юнака такий висновок медиків не влаштував. Зі злості той вийшов із приміщення та розбив ногою скло на вході до пункту збору призовників.

  • Шукали ми його недовго. На камері побачили, як хлопець сідав у машину. Знайшли власника, це був друг нашого призовника. Він і показав, де знайти товариша. Спочатку говорив, що то не він, коли показали запис - зізнався. Тепер чекаємо поки вставить скло, але до армії все ж піде, - наголосив Володимир Гучок.

Нагадаємо, що ухилення від строкової служби в армії передбачає адміністративний штраф або кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до 3-х років. Тому перш ніж шукати “відмазки”, пам’ятайте, що перед вами досвідчені фахівці, які неправдиву інформацію вирахують миттєво і служити в армії таки доведеться.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Николай Ковтун

    Хм хочу спросити, а беруть людей у яких є металоконструкція в тілі, наприклад пластина ?
  • Александр Кораблев

    Яб у армію нізаякі гроші непішов! Що мені доброго держава зробила щоб я ії "тіпа захищав ціною свого життя" а нічого незробила ні роботи недала ні освіти безкоштовної за все плати от і мені хайби держава платила за те що служу! Але я і неходив в армію нема мені чого там свое здоровя тратити.
  • Віталій Шевченко

    Це треба назвати своїми речами, не служба в армії, а безоплатна раб сила в 21му столітті під патронатом держави. Там люди крім вінника, лопати і тд небачать нічого за всю службу, дадуть 3 патрони перед присягою вистрілити для галочки і вот і вся служба. За рахунок срочніків вигідгл перекривати робочку всю в ЗСУ. Цей совок давно потрібно вже відмінити і наймати цивільних людей на всякі робочі посади, як це роблять в європі.
  • Valentina Roman

    I це украiномовнi у вишиванках. Показний патрiотизм iде вiд батькiв. Бридко.

    Іван Петренко reply Valentina Roman

    син твій або чоловік служив?

keyboard_arrow_up