Вполював два ворожі винищувачі: історія прикордонника «Гудзона»

Вполював два ворожі винищувачі: історія прикордонника «Гудзона»
Фото: Національна академія Державної прикордонної служби України
  • До повномасштабної війни прикордонник служив в НАДПСУ.

  • Зараз він оператор протизенітного ракетного комплексу.

  • Як Гудзон збиває російські СУ-25 - читайте далі.

До початку повномасштабного вторгнення прикордонник на псевдо «Гудзон» проходив службу в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, а з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації відправився в зону активних бойових дій для відсічі збройної агресії ворога. Свого часу військовослужбовець проходив службу в складі українського миротворчого контингенту в Іраку, тому був впевнений, що його досвід буде корисним.

«Гудзон» пройшов навчання на оператора протизенітного ракетного комплексу та швидко опанував ПЗРК Stinger — саме з нього прикордонник «вполював» два ворожих літаки СУ-25. Це сталося, коли його підрозділ тримав оборону на Бахмутському напрямку. В той момент ворог атакував позиції з різних сторін. «Гудзон» робив багато спроб збити літак ворога: міняв позиції, годинами лежав під маскуванням і вичікував на влучний момент.  

«Ворог розраховував і свої можливості, і наші. Їх літаки поводилися дуже обережно. А нам не завжди дозволяли підібратися ближче. Багато ракет йшло на теплові пастки», — розповідає «Гудзон». 

Відео дня

Того дня дистанція була не на користь українських військових, але іншої можливості не було. На позиції чоловік був з напарником. Вони помітили винищувач, який випустив ракету та намагався швидко повернути назад. «Гудзон» прицілився, вистрілив та вже за декілька хвилин отримав підтвердження, що ворожий літак збито. «Спершу навіть не міг повірити, що вдалося... Після стількох спроб, але водночас зрозумів, що оскільки це можливо, треба продовжувати!», — згадує Гудзон.

Другим збитим літаком на рахунку «Гудзона» став знову СУ-25. Тоді винищувач різко вилетів із-за хмар, здійснив пуск ракет та почав виконувати розворот, скинувши теплові «обманки», проте це його не врятувало. Після того, як літак  зник з поля зору, «Гудзон» почув сильний гуркіт. Через короткий проміжок часу українські захисники отримали підтвердження, що СУ-25 збитий та «негативно приземлився».

«Всім страшно на війні, але страх тебе не врятує. Потрібно діяти!», — каже «Гудзон».

Військовий всім серцем вірить у перемогу: «Дай Боже, щоб ми перемогли й будемо розбудовувати свою країну, адже у нас є все для цього: можливості, ресурси та надзвичайні люди».

Відважний прикордонник  отримав чимало нагород, серед яких орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, медалі «Захиснику України» та «За мужність в охороні державного кордону України», - розповіли в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

«Але найкраща для мене нагорода — повага побратимів, залишитися гідним воїном в їх очах», — каже «Гудзон».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталя Томин

    Дай Боже Перемоги 🙏🙏🙏
  • Наталя Томин

    Молодці!!!
  • Читач02

    Дякую Герою.  Низький уклін за відданість Батьківщині та народу. Ангела Охоронця завжди і повсюду.
  • Анатолий Стасишин

    Хороша стаття і корисна. Побільше пишіть про наших Героїв, їх бойові подвиги. А то окрім некрологів, більше в цій газеті , як в "Є!"не прочитати.

keyboard_arrow_up