«Я від емоцій аж кричати почала»: мама звільненого з полону Руслана Бігняка

«Я від емоцій аж кричати почала»: мама звільненого з полону Руслана Бігняка
  • Під час обміну в Україну повернулися шість військових з Хмельниччини. 

  • З ворожого полону визволили й 31-річного містянина Руслана Бігняка.

  • Він обороняв Азовсталь, а після виходу понад 2 роки був в ув’язненні у росіян. 

  • Наразі перебуває на відновлені у Полтавській області.

Понад два роки не розмовляв з рідними. Під час обміну військовополоненими з російського полону в Україну повернули 90 захисників, шестеро з них – подоляни. З ворожих лап вирвали й 31-річного хмельничанина Руслана Бігняка. Він служив у Військово-морських силах України. Був старшим матросом на катері «Кременчук» у Маріуполі. 86 днів він разом з іншими захисниками обороняв Азовсталь. А тоді, Президент України дав вказівку покинути металургійний комбінат. Востаннє на зв’язок Руслан виходив 18 травня 2022-го – тоді він зателефонував до матері й сказав, що йде на фільтрацію. І аж до ночі 26 червня Валентина Бігняк не чула свого сина.

«Я від емоцій аж кричати почала» 

Мама звільненого Руслана до останнього вірила, що син повернеться, однак не знала коли це станеться. І ось об 11 годині ночі, 25 червня, пролунав дзвінок. На іншому кінці слухавки - представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Каже: «Вітаємо, ваш син повернувся в Україну». 

Відео дня

– Писали, що буде сьогодні обмін і я постійно заглядала, і мій внук, старшого сина, заглядав в телефон і казав: нічого не пишуть. І аж в пів 11 мені дзвінок з невідомого номера і кажуть: «Ми з координаційного штабу, хочемо вас запитати: хто вам приходиться Бігняк Руслан?». Відповідаю: «Це мій син». “Ми вас вітаємо, він в Україні». Я тут почала так кричати, вікна відкриті, аж сусідка прибігла запитати, що сталося. Тут знову дзвінок, від СБУ. Привіталися і питають: «Ким вам приходиться Бігняк Руслан? Він в Україні.» 

– Я всю ніч не спала. Мені сказали, що він пізніше передзвонить. Потім побачила його по телевізору. Він четвертий виходив з автобуса. І аж у два часа ночі він мені подзвонив. Таким протяжним голосом, ніби в нього немає сил говорити. І він так тихесенько привітався і на цих моїх емоціях каже: «Мам, все добре». І в шість ранку він знову дзвонить, а в мене телефон в руках. Каже: «Мам, ти що не спала?» Я чекала твого дзвінка. Тоді він пару слів сказав, а вже о 9 ранку я змогла з ним нормально поговорити – пів години, а може й більше, – розповіла матір. 

Жінка розповіла: Руслан – моряк. Він разом з командою першим давав бій окупантам, перебуваючи на катері Кременчук. А потім потрапив на Азовсталь. Жінка, зі слів сина, розповіла: їм обіцяли, що обміняють за 4 місяці та цього не сталося. Валентина Іванівна продовжила: Руслан пройшов не легкий шлях в полоні, адже був і в тюрмі в  Оленівці, і в Таганрозі, і в Каменськ-Шахтинську, і в Камишині.

– Я писала листи на СБУ, просила, щоб мені сказали, де він знаходиться. СБУ відповіло: він в Каменськ-Шахтинську. Координаційний штаб теж казав, що там. А виявилося, що його влітку 2023-го вивезли в Камишин і він там находився. 

Жінка додала: у нього був доволі пригнічений стан - це вона побачила на відео з обміну. 

– Як виходив з автобуса – дуже такий в нього страшний погляд, такий, ніби він нашуганий. Він не вірив, каже: «Я не вірю, що мене звільнили». Ті хлопці виходять, сміяться, кричать «Слава Україні», а він такий зашуганий, такий з острахом виходить, що можна побачити, які в нього скляні очі. Але добре, що я його почула хоть, – додала Валентина Іванівна. 

Що відомо про Руслана Бігняка 

Руслан Бігняк народився 5 серпня 1992 року. Навчався у Хмельницькій загальноосвітній школі № 25 імені Івана Огієнка. Потім здобував освіту у Хмельницькому кооперативному торговельно-економічному інституті (ХКТЕІ) на напрямку менеджменту. Там працює і його матір Валентина Бігняк, яку в освітньому закладі весь час всіляко підтримували, зазначив в.о. ректора ХКТЕІ Юрій Телячий.  

Після звільнення з полону Руслан певний час перебуватиме на відновлені у Полтавській області. Батьків, розповіла Валентина Бігняк, попросили, поки що, не приїжджати. Та за декілька тижнів уже зможе обійняти свого сина. 

Читайте також: 

З полону повернули 6 хмельничан (СПИСОК ЗВІЛЬНЕНИХ)
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Valentyna Povalna

    Дякую Руслану за витримку, мужність. Нехай Бог оберігає, дає сили. Мамі низький уклін та подяка за сина .
  • Валентина Татаринська

    Дякую Мамі за Сина.
    Дякую Руслану за мужність.
    Дякую Господу Богу за повернення до дому.
  • Виктория Мандзюк

    Мій однокласник😢 Дякуємо тобі що ти нас обороняєш!
    Бережи тебе Господь!!!
  • NatA

    Вітаємо на рідній землі💙💛

    ГЕРОЯМ СЛАВА❗❗❗

keyboard_arrow_up