Як говорити з дітьми про секс. Поради батькам від хмельницького психолога

Як говорити з дітьми про секс.  Поради батькам від хмельницького психолога
  • Частенько від дитячих питань стає ніяково, але відповідати треба.
  • До розмов на інтимні теми батькам радять готуватись заздалегідь.
  • Як зрозуміти, що пора поговорити «про це», з читачами vsim.ua ділиться психолог.

В один прекрасний день з уст вашої малечі пролунало «звідки беруться діти?», а допитливі оченята чекають відповіді вже і негайно. Чимало батьків такі питання застають зненацька. Аби «момент істини» не спантеличив і не викликав зайвих хвилювань, варто підготуватись. Розмов на інтимні теми не слід уникати й з підлітками. Як говорити про статеве виховання правильно, журналістам vsim.ua розповіла психолог Ірина Танчук.

Коли цікавість бере гору

Відео дня

- Починається статевий розвиток дитини з народження.   Приблизно до 1-1,5 року діти ще не знають своєї статі.   Вони чують від своїх батьків не тільки ім'я, а й те, що він   (вона) хлопчик (дівчинка). Поступово дитина починає   говорити про свою стать «Я - дівчинка» або «Я - хлопчик»,   але на той час, коли йому виповнюється два роки, він все ще не розуміє, що значить бути «хлопчиком» або «дівчинкою», - пояснює Ірина Танчук. - Трирічний вік ідеальний для початку статевого виховання. В цей момент починається статевий розвиток дитини: вони проявляють інтерес до основних сексуальних характеристик як своїх, так і протилежної статі. Чітка сексуальна ідентифікація у дитини збігається з кризою 3 роки. Коли дитина ставить питання, не відповідайте словами «ти ще маленький» або «тобі занадто рано, щоб це знати». Повірте, дитина знайде спосіб отримати потрібну йому інформацію, і краще, щоб це було від вас, - додає експерт.

Для найменших «чомучок»

Для дитини важливо і цікаво знати, звідки вона взялася. Адже розуміє, був час, коли її ще не було. Відповідати жартівливими фразами «знайшли в капусті» чи «приніс лелека» не варто.

- Чітке питання - чітка відповідь. Наприклад, якщо дитина запитує: «Звідки я?», Ви можете сказати: «Діти з'являються з маминого животика. Їм там зручно і тепло рости». На питання «Як я вибрався з животика?» Можна відповісти: «Коли дитинка стає більшою, вона може жити поза животиком, маму кладуть в лікарню, і лікар допомагає малюку з'явитися на світ», - каже Ірина Танчук.

Психологи радять звертатись до спеціальної літератури. До прикладу, "Відверта розмова про "ЦЕ" - для дітей молодшого і середнього шкільного віку та "Звідки беруться діти"

Якщо додаткових питань не буде – ви вгамували цікавість малечі. Розмову можна відкласти на деякий час і запастись тематичною літературою.

Не читайте лекцій

В розмові з підлітками важливо зберегти довірливі стосунки. Психолог радить батькам бути впевненими, що дитина має всю необхідну інформацію. Лекцій читати не варто. Коли у дітей формуються статеві ролі та визначається статева поведінка, буде краще, якщо батько говоритиме із сином, а мама – із донькою. Це дозволить уникнути збентеження.

- Підлітки часто  переживають, що не можуть впоратися з чимось, роблять щось не так, бояться болю. Під час цих розмов найкраще звертати увагу не на технічні питання, а на емоції, пов'язані з відносинами. Читати підліткам лекції про секс не варто, в цьому віці вони часто не слухають  батьків. Краще сказати: «Коли у тебе виникне бажання поговорити на інтимну тему, я завжди готовий (а) тебе вислухати, обговорити або відповісти на всі питання і переживання» або "Ти, можливо, вже все знаєш. Я просто хочу сказати те, що повинен ... ». Варто нагадати також, що дорослість - це не лише бажання займатися сексом, а й здатність брати відповідальність за себе і свого партнера, - додає психолог.

Є сім’ї, де подібні розмови обходять стороною. Але, як переконують фахівці, будь-які табу чи обмеження можуть навпаки призвести до труднощів у дорослому житті. А незнання дітьми елементарних правил про інтимні частини свого тіла, особливо у молодшому віці, іноді піддають їх небезпеці в плані сексуального насильства, сексуальної експлуатації. Важливо вчити правилам, які допоможуть запобігати насильству у стосунках.


Психолог радить батькам:

  • Відповідайте на чітко поставлене запитання. Головне, щоб зміст відповідав віку
  • Тон розмови повинен бути серйозним і спокійним, але не легковажним чи загадковим
  • Не засуджуйте і не залякуйте
  • Якщо дитина соромиться ставити вам питання, рекомендуйте книги або інші джерела інформації.
  • Не соромтеся обговорювати перший сексуальний досвід, поясніть наслідки, які можуть виникнути в результаті поспішного першого статевого акту.
  • Поговоріть про контрацепцію
  • Нагадайте про відповідальність
  • У підлітків багато питань, пов'язаних з сексом. Заохочуйте питання.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Pietrov Vlad

    У меня есть собака (кабель) по имени Адам,  нужно ли учить кобеля азам секса с сучкой  по имени Ева?!  У сучки есть щенки.  С какого возраста приучать малышей азам любви?!
     Не пора ли создать Академию Высшего Секса (пилотов) в которой бы учили  "ститов" " шестьдесят девятой .... КамеСутре" и  не только натуралов , но и бисексуалститов, трансвеститов, трансгендероститов, зоофилститов и прочих ститов...?!
  • IGOR

    Мы воспитаны в таком обществе, что подобные темы с родителями для многих табу и лично я считаю, что это правильно. Родители не должны вмешиваться в личную жизнь детей и наоборот.Лично мне кажется, что это должны в школе рассказывать. О культуре отношений, о венерических заболеваниях, о контрацепции. Чтобы с 15 лет не приносили в подоле, делая "подарки" своим 35-40 летним родителям и не бегали по кожвендиспансерам, будучи учениками школ.
  • Юрій Петрович

    Та канали і радіо дітям - і покажуть і розкажуть,... Ще потім буде у кого консультуватися...
  • V.M. Varga

    - Сынок, ты уже взрослый, пора поговорить о сексе...
    - Ок, пап, что тебе непонятно, спрашивай.

    Star Black reply V.M. Varga

    Многие дети знают больше чем некоторые родители)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up