Як хмельницький театр вогню та світла запалює вуличну сцену

Як хмельницький театр вогню та світла запалює вуличну сцену
Світлана Куземська на фестивалі в Ужгороді
  • Не всі знають, що у нашому місті існує справжній вуличний театр.
  • Елементи цього театру схожі на циркові – видовище, з елементами акробатики та жонглювання.
  • Про особливий театр вогню та світла "Zlights", його ціленаправленість та актуальність для хмельницького глядача розповіла керівник колективу Олена Попик.

Фаєр-шоу від театру вогню “Zlights” хмельничани вже бачили не раз. Хоч колектив досить молодий, його постійно запрошують на фестивалі та гуляння: на “Ніч музеїв” у Меджибізькій фортеці, у Хмельницькому на “Rock&Buh”.  Отож, чого ми досі не знаємо про цих вуличних артистів?

Чому ти вирішила створити колектив, як швидко набралася команда, яка також хотіла займатися вогняним шоу?

- Я вже давно цікавилася вогняним мистецтвом, але займалася ним на технічному, репетиційному рівні. Згодом мені випала нагода з’їздити на фестиваль «Вогняний Лев» 2014  у Львові. Це був мій перший вогняний фестиваль. І, звичайно, він дуже сподобався - тоді було багато відомих на той час фаєр-колективів, які демонстрували повноцінні вогняні вистави. Вже у  2016 році я їздила київський фестиваль вогню, де відбувалися майстер-класи від різних профі, були гості з усієї України та з-за кордону. Саме тоді я й зрозуміла, що хочу створити свій колектив, який би робив театралізовані постановки, з хореографією та елементами гри. Хотілося, щоб у наших дійствах відчувався не тільки видовищний, але й сюжетний сенс. Адже сама по собі стихія вогню дуже захоплива. Хотілося б зробити щось особливе, щоб глядачі відчували, що ми хочемо донести і навіщо.  Отож ми створили наш театр вогню, який називається «Zlight», що в перекладі з англійської в означає «вогники». Напевно ми й самі по собі вогники, адже постійно палаємо бажанням щось створювати.

Відео дня

На час зародження колективу, команда була більшою ніж зараз. На даний момент нас залишилося не так багато, адже наша робота (будемо називати це хобі роботою, адже вона також вимагає більше часу, набуття певних навичок). Деякі люди, які приходили до нашого колективу не вміли танцювати, але з часом та завдяки наполегливості  усьому навчилися. Колектив постійно вдосконалюється на майстер-класах та періодично має театральні заняття. До прикладу, цієї зими ми їздили на фестиваль, де було багато цікавих  майстер класів по ходьбі на ходулях, акробатиці з вогняним реквізитом тощо. І ми поступово все це поглинаємо і вводимо в роботу. Та не всі учасники усвідомлювали важливість  систематичної підготовки, а може й не хотіли її розуміти. Тому залишалися прихильниками видовищності, а не дієвості.

- Який вік вашого колективу? Чи їздили ви на фестивалі колективом виступати та чи збираєтеся найближчим часом на фестиваль?

- Цього травня нашому колективу виповнилося 2 роки. Але деякі учасники нашого колективу займаються вогняною справою вже більше восьми років.
Щодо вогняних фестивалів – у нас в Україні їх дуже мало. І скоріше за все їх і не буде, адже специфіка субкультури вогняних шоу несе за собою чималівитрати.
Крайня поїздка на фестиваль в Ужгород була нашою колективною. Проте колектив не прийнявучасті у гала-шоу. Та Світлана Куземська – учасниця нашого колективу - виступила на вільній сцені, де можна було продемонструвати свій підготовлений номер, або ж ціле шоу.

Якщо ж виступати цілим колективом – варто розраховувати на закордонні фестивалі. Зараз ми над цим працюємо, щукаючи їх, підбираючи програму для свого шоу.

Зі своєю широкою програмою ми приймали участь на різних фестивалях, наприклад на «Ночі музеїв», «Wer Wolf 2017» у Меджибожі, «Rock&Buh» тощо. Та ці фестивалі не були вогняними.

- Дуже добре, що ви відкриті до глядачів, вас вважають видовищним колективом, ви стаєте гостями все більшої кількості фестивалів і це дуже цікаво.

- Так, ми отримали запрошення на участь у естрадно-цирковому фестивалі, який проходитиме в Польщі. Організатори запропонували провести нам майстер-класи з вогняним реквізитом. Ми звичайно погодилися, але наразі очікуємо остаточної відповіді.

- Розкажіть про вогняний і не вогняний реквізити. Які різновиди його бувають, чим ви користуєтесь?

-  Вогняного реквізиту є дуже багато. Основним і найпопулярнішим  серед артистів вогняного мистецтва є пої (вогняна куля на ланцюжку). Другим за популярністю є вогняний стафф, який має два вогняних гніти, які змочуються у розчині і дуже гарно палають. Наступним нашим реквізитом є віяла та хендси, або як їх називають палми (тому що вони вішаються на долоні). Також є  torches-пої, вогняні кулі яких закріплені на палицях. Їх можна використовувати і як факели, і як стандартні пої. Також є Драґон-стафф, це такий реквізит, при використанні якого глядачам може здатися, що його керування здійснюється не за волею артиста, бо виступаючий майже не торкається його руками, стафф рухається по тілу, спині, шиї таким чином, що навіює враження його незалежності від артиста.

- Я знаю, що у вас є не тільки вогняний реквізит, а також світлодіодний. Деякі речі ви робите самостійно. Розкажи про них.

- Світлодіодного реквізиту у нас не багато. Ми маємо віяла, світлодіодні сукні та квіти. Всі ці речі ми зробили самі. В майбутньому ми плануємо зробити більше реквізиту, який по назвам буде переплітатися з вогняним, але світитиме не вогнем, а діодами. Окрім світлодіодного реквізиту існує також піксельний реквізит. Під час руху він може вимальовувати певні малюнки, або навіть цілімотиви. На даний момент ми не маємо такогореквізиту, але в майбутньому він точно з’явиться.

Що цікаво – для вогняного шоу, яке саме по собі через багряні язики полум’я є видовищним, підібрати костюм не складно. А от для діодного шоу, через особливість яскравості мерехтіння діодів, костюми обов’язково повинні мати підсвітлення.

- Чи вважаєш ти, що ваш колектив є важливим для культурного і мистецького простору нашого міста?

Я думаю, що так. Адже в нашому місті існує велика кількість хорових, хореографічних, оркестрових колективів, студій, але немає студій циркового, вуличного мистецтва. Тому я вважаю, що те що ми робимо є важливим. Під час наших виступів збирається велика кількість людей, які захоплено дивляться, цікавлячись подробицями наших трюків.


Підготувала Юлія Рахно 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up