Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України льотчику зі Старокостянтинова

Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України льотчику зі Старокостянтинова
Світлини зі «Starkon.City»
  • Державну нагороду Президент вручив дружині та сину загиблого Героя.

Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України льотчику В’ячеславу Ходаківському зі Старокостянтинова.

«За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» Ходаківському  В’ячеславу Анатолійовичу – майору (посмертно)», - йдеться в указі, оприлюднений на офіційному сайті Гаранта.

Державну нагороду 21 березня Президент вручив дружині та сину загиблого.

Відео дня

Майор Ходаківський був заступником командира авіаційної ескадрильї 7 Бригади тактичної авіації імені Петра Франка. Загинув 21 березня 2022-го у літаку Су-24М під час виконання бойового завдання зі знищення живої сили та техніки ворога у Покровському районі Запорізької області.

Дружина загиблого Світлана добре пам’ятає той ранок 21 березня. Їй наснився поганий сон.

«В  тому сні він визволив мене та сина на території нашої частини від чужинців, - оповідає «Starkon.City». - І тоді я зрозуміла, що це не на добре! Я не знала, що ми бачимо його востаннє! Я лише дякую Богу, що він був впізнаваний. Так, ми знаємо, що то дійсно він і ходимо до нього на могилу! Важко, дуже важко, йому б ще жити і жити. Та він завжди мріяв літати, і тепер далі продовжує літати на небі, серед сонця та хмар! Це його стихія!»

«Він був льотчиком від Бога, хотів виконувати усі можливі польоти, любив літати на малій висоті, бо відчував літак так, як те, без чого неможливо жити…» - так згадують майора його бойові побратими.

Ще з початку війни 2014 року брав участь в АТО, згодом ООС. Виконував бойові вильоти, відзначений державними нагородами.

Був учителем, прикладом для багатьох, а тепер став для рідних та друзів небесним охоронцем.

Ходаківський В'ячеслав Анатолійович народився 5 жовтня 1981-го у Бердичеві, що на Житомирщині, зазначають у бригада Тактичної Авіації імені Петра Франка. Літати мріяв змалку. У 2000-му закінчив Вище художнє професійно-технічне училище, й одразу ж вступив до Харківського інституту льотчиків ВПС.

У 2004–му прибув для подальшого проходження служби у Коломию, що на Івано-Франківщині, а згодом розпочав службу у складі 7 Бригади тактичної авіації імені Петра Франка.

13 березня 2022-го Президент видав указ про нагородження майора орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а через 8 днів льотчик героїчно загинув, знищуючи ворога.

«Наш крайній політ був як всі у ті дні: «Сирена, укриття, підготовка, телефонні дзвінки. Все, готові!» Перевірка літака і в небо. Все як завжди - політ, робота і повернення до дому. Але в цей день ми не повернулись. І додому я приїхав вже сам, - пригадує побратим загиблого майора. - До останньої хвилини і секунди він тримав нашого птаха у небі. Але ще одна секунда, і я залишився один. Останні його слова були «Зачекай, не поспішай». Його спокій і витримка у ці хвилини - це було щось неймовірне. Людина зі сталі, з якою я знаходився в одному місці, в одному літаку. Він назавжди залишиться в моїй пам'яті саме таким - спокійним, виваженим. Людина, на яку потрібно рівнятись і брати приклад!»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юлія Пукліч

    Слава Герою!

keyboard_arrow_up