Зеленського просять надати звання Героя журналісту Віталію Дереху. Як підтримати?

Зеленського просять надати звання Героя журналісту Віталію Дереху. Як підтримати?
Колаж vsim.ua
  • Віталій Дерех був журналістом, майданівцем, пластуном, мандрівником та активістом. 

  • У 2014 році він вперше пішов воювати з росіянами. А в травні 2022 року загинув на Луганщині. 

  • Йому назавжди залишиться 34… 

  • Друзі створили петицію до Президента, з проханням надати захиснику почесне звання Героя України. 

Сьогодні, 6 червня, в Україні відзначають День журналіста. Цього дня хочемо розповісти про одного із кращих знавців слова — журналіста тернопільського видання “20 хвилин” Віталія Дереха. 

Хто такий Віталій Дерех

Він був не лише журналістом. Віталій — активний учасник Революції Гідності, доброволець, який із 2014 року вирушив на Схід боронити рідну землю від окупантів. А ще він був пластуном та мандрівником. Колеги кажуть, він завжди вирізнявся з-поміж інших.

Його проєкти, статті завжди чіпляли та привертали увагу. Він не боявся жодних викликів ні в професії, ні в житті. А в 2013 році від редакції навіть їздив в експедицію в Південну Африку та на Мадагаскар.

Відео дня
Тут і далі фото ВІталія Дереха з видання "20 хвилин"

У 2014-му Дерех поїхав у зону АТО у складі батальйону «Айдару». Воював до липня 2015 року. У 2016-2018 роках працював в Муніципальній варті Івано-Франківська, був рятувальником. 

Під час повномасштабної війни також не став сидіти склавши руки. З початком вторгнення вступив до 1-ї окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна, в складі якої брав участь в боях під Києвом та на Луганщині.

Керував розрахунком протитанкових засобів, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу. Він відважно бився кілька місяців. А тоді загинув. 

Це сталося 28 травня 2022 року біля Попасної Луганської області внаслідок авіаційного удару військ рф. Його поховали на Микулинецькому кладовищі. 

Про петицію

Побратим захисника Едуард Ростковський створив петицію до Президента України. Він просить Володимира Зеленського присвоїти Віталію Дереху звання «Героя України». 

— Дерех Віталій Мирославович — український журналіст, митець, пластун, лицар куреня «Орден Залізної Остроги», військовослужбовець, молодший сержант, командир протитанкового відділення 3-го окремого батальйону спеціального призначення 1 ОБрСпП ім. Івана Богуна - Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Активний учасник Революції гідності в складі 15-ї сотні Самооборони Майдану. Рятував людей на Інститутській 20 лютого. Учасник та інструктор у військово-патріотичному таборі «Легіон», — перелічує Ростковський. 

Чоловік каже,  його побратим заслуговує увійти в історію України, як вірний син, котрий завжди був готовий нищити ворога і відстоювати інтереси країни.

— Він влучно керував розрахунком ПТРК, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу рф. Був прикладом для всіх військовослужбовців, котрі несли службу поруч з ним. Викладав військову справу усім, хто того бажав, від вибухової справи до тактичних переміщень. Виконував завдання не тільки свого підрозділу, неодноразово ходив у розвідку на позиції ворога. Знищував вибухові загородження ворога на шляху українського війська, хоча і не був сапером. Ефективно нищив ворога та у вільний час навчав інших досягати аналогічних результатів. Він любив Україну і знав, що ми переможемо, — пише Едуард Ростковський.

Станом на 10 годину 6 червня петиція набрала 5 154 голоси з 25 тисяч необхідних. Збір підписів триває. До завершення залишилось 16 днів. 

Як підписати петицію?

Щоб підтримати вже створену електронну петицію, вам необхідно виконати кілька кроків. Розповідаємо детально.

Крок 1: спершу потрібно перейти на офіційний сайт електронних петицій та знайти необхідну петицію. У нашому випадку перейти за посиланням.

Крок 2: натискаєте «Увійти/Реєстрація».

Крок 3: увійти за допомогою – Bank ID НБУ (якщо зареєстровані у банківській системі онлайн, наприклад, Приват24), Ощад24/7 тощо) або Електронного цифрового підпису (якщо маєте). Даний алгоритм – для реєстрації через Bank ID.

Крок 4: якщо ви хочете увійти через BankID, то обираєте необхідний банк із всіх запропонованих і натискаєте «Продовжити».

Крок 5: далі проходите авторизацію від банку. Треба ввести контактний номер та пароль від банківського додатку.

Крок 6: даєте згоду на обробку даних і натискаєте «Продовжити».

Крок 7: далі переходите на сторінку петиції, ознайомитися з її текстом і натиснути кнопку «Підписатися». Зарахування голосу відбудеться одразу ж.

Довідка:
Дерех Віталій Мирославович народився 3 вересня 1987 року у Тернополі. Закінчив Галицький коледж ім. В’ячеслава Чорновола. Працював журналістом газети «20 хвилин». Ті, хто знав Віталія, кажуть – він ніколи не злився, не ображався та не пліткував. Завжди був на позитиві, навіть якщо у його житті були труднощі.

Яким запам’ятали захисника його знайомі та друзі дивіться у відео “20 хвилин”:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up