Найстаршій жінці в області – 105 років. Вона живе у Хмельницькому

Найстаршій жінці в області – 105 років. Вона живе у Хмельницькому
  • У Хмельницькій області живе 57 людей, яким понад сто років.

  • Розповідаємо, що відомо про найстарших мешканців Хмельниччини.

Їх вітають усім селом чи громадою. Навідуються в гості представники соцзахисту. Роблять з ними фото й дарують подарунки. Усе це відбувається в день народження довгожителів області. Такі світлини публікують на сторінках громад чи селищних рад у соцмережах.

Пережили Голодомор і Другу світову війну

У березні цього року на Хмельниччині вітали зі сторіччям трьох жінок. Одна з них – Марія Сторожук. Вона мешкає в селі Дзеленці, що в Хмельницькому районі.

Возможно, это изображение 1 человек

Відео дня

- Такий ювілей — дуже важлива і значима подія, адже далеко не кожному судилося зустріти настільки поважний вік. Бажаємо, щоб здоров’я не підводило, життєлюбність і оптимізм ніколи не припинялися, а близькі люди тішили своєю турботою та увагою. Нехай кожен день дарує радість і позитивні емоції, адже це і є запорука довголіття. Мирного неба над головою!, – йдеться в дописі у Facebook.

100 років виповнилося і Євдокії Комінярській. Вона живе в селі Григорівка у Хмельницькому районі. 

Євдокія Микитівна народилася 6 березня 1924 року в родині селян. Змалку, як і більшість сільських дітей, допомагала батькам по господарству. В 14 років пішла працювати на елеватор. Під час Другої світової війни у 1942 році її, ще зовсім юну дівчину, вивезли в Німеччину на примусові роботи. Після перемоги вона пішки пройшла Німеччину, Польщу та пів України, щоб повернутися до свого дому. Після повернення додому Євдокія Комінярська працювала в колгоспі.

У 1946 році жінка вийшла заміж. У її родині народилося 5 дітей. Ювілярка має 6 онуків та 5 правнуків.

- Сьогодні у нашому селі неординарна і дуже приємна подія: свій 100 – річний ювілей святкує жителька села Євдокія Микитівна Комінярська.Від усієї громади вітаємо ювілярку, – розповів староста села Іван Гаєвський.

Ще один ювілей відзначала в березні Ганна Багрій, жителька селища Віньківці, що в Хмельницькому районі. Жінці виповнилося 100 років, – повідомляє Суспільне. 

Жінка народилася у селі Дашківці у родині колгоспників. Дитинство пройшло в роки Голодомору, а юність – під час Другої світової війни. Згодом Ганна Багрій вийшла заміж за військового і покинула рідне село.

Пані Ганна мала двох доньок, які вже померли. Проте жінка має трьох онуків, п’ятьох правнуків та трьох праправнуків. Про стан здоров’я жінки наразі Суспільному розповів її родич Володимир.

Сторічна ювілярка
Фото - Суспільне

- Здоров’я, як для 100-річної людини, в неї хороше. Пересувається вдома вона самостійно за допомогою палиць. Я її виводжу на вулицю гуляти. А от з тиском бувають проблеми. В день свого сторічного ювілею навіть викликали лікарку, бо тиск підстрибнув. Їй зробили кардіограму, але з серцем сказали, що все добре, – розповів чоловік.

Найстаршій жительці Хмельниччини – 105 років

На Хмельниччині живе 57 людей, яким 100 і більше років. З них найстаршими є жінка 1918 року з Хмельницького. У квітні їй виповниться 106 років. А також – чоловік з Новоушицької громади на Кам’янеччині. Він 1921 року народження. Про все це розповіли журналістці vsim.ua в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Такими є дані станом на 27 березня 2024-го.

В управлінні праці та соцзахисту населення розповіли, що 11 людей, яким по 100 років, живуть в Хмельницькій ОТГ. Усі вони – 1924 року народження. 

Загалом, згідно з даними Фонду народонаселення ООН за 2023 рік, в Україні проживає 20,2% людей, віком 65+ років. У звіті зазначено, що в середньому жінки живуть на 10 років довше, ніж чоловіки. Зокрема, середня тривалість життя жінки становить 78 років, а чоловіка – 68 років.

Нагадаємо – раніше ми вам розповідали про 90-річного Анатолія Петичинського з Хмельницького району. Він дуже любить грати в шахи. Це його хобі. Саме тому він вже неодноразово бере участь в різних змаганнях. Чоловік входить до обласної організації ветеранів.

Окрім гри, пенсіонер займається бджільництвом, любить рибалку й захоплюється садівництвом. Розповідаючи про це, в чоловіка наче сяють очі. Все через те, що він у свої 90 залишається дуже активною людиною. Секрет свого довголіття та бадьорості пояснює так: 

- Все своє життя я провів у хорошому відношенні до людей. Секрет моєї бадьорості в тому, що я нікому й ніколи не зробив поганого. Не заздрив. Робив тільки добро і продовжую це робити, - розповів Анатолій Петичинський.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена Федоренко

    Мені дуже приємно читати що  люди живуть гарно і  багато мають років.

    Але дуже хочеться щоб був мир на землі хоб була вільна Україна Щоб не гинули  наші Захисники щоб збереглася нація.

keyboard_arrow_up