Був Вадим, став Святополк: чому і як хмельничани змінюють імена та прізвища

Був Вадим, став Святополк: чому і як хмельничани змінюють імена та прізвища
Фото ілюстративне
  • То змінять прізвище на Путін, то ім’я - на Аарон. 
  • Чому хмельничани це роблять і що слід знати про послугу?

Кажуть, весна - час змін. Поки хтось вагається при виборі нової зачіски, хтось діє значно рішучіше. Наприклад, змінює власне ім’я. Тим паче, зробити це в Хмельницькому не складніше, ніж, скажімо, записатися до майстра на будь-яку з косметичних послуг. 

Нині зміна прізвища та імені є досить популярною послугою в Хмельницькому. Трапляється, що обирають незвичні імена. Не виключення й цікаві прізвища. Щоправда, деякі з них можуть викликати не досить приємні емоції. 

Так, один із хмельничан живе під “нерідним” прізвищем майже 20 років. “Родзинкою” в його випадку є саме співзвуччя імені та прізвища. 

Відео дня

Володимир Путін - заступник начальника ЖКГ Хмельницької міської ради. Чоловік змінив прізвище ще у 2001 році. На це, каже, були власні причини. Попри те, що його прізвище може викликати хвилю емоцій, сам Володимир ставиться до цього жартома. 

Скрін з сюжету "Еспресо"

Володимир Путін згадує, як міняв прізвище у 2001 році. Каже, процедура надзвичайно проста. Тоді він переступив поріг ДРАЦСу й написав відповідну заяву.

А як змінюють прізвище та ім’я сьогодні? Цим поцікавилися журналісти vsim.ua. 

Позбавитися від свого прізвища найбільше хочуть жінки

Насправді зміна прізвища та імені людини - це один з видів державної реєстрації актів цивільного стану. 

Так, у минулому році нове ім’я для себе обрали 11 хмельничан. Водночас прізвище змінили 174 особи. 

Цікаво, що позбавитися від свого прізвища найбільше хочуть саме жінки. Тетяна Доброріз каже, причиною є розлучення. Мовляв, носити прізвище колишнього чоловіка не дуже й то хочеться.

Вже цього року за цією послугою до ДРАЦСу звернулися 33 хмельничанина. Із них 3 особи виявили бажання змінити ім’я. 

Подекуди нове амплуа, що обирають люди, пов’язане із особистими чи релігійними переконаннями. Та трапляються й інші причини. 

Так, якось чоловік на ім’я Вадим, став Святополком. Було, що хмельничанин обрав собі ім’я Аарон. А хмельничанка Катерина змінила в імені одну літеру й стала Катариною. Олександра обрала для себе ім’я Аля. 

Із прізвищами такі трансформації трапляються рідше. Тетяна Доброріз каже, що зазвичай до них додають літери. Наприклад, м’який знак в кінці. 

Скористатися такою послугою може будь-який громадянин України від 14 років. Та чи погодять зміну імені - питання інше. Адже всіх “заявників” перевіряє поліція. Лише після цього, правоохоронці передають свій висновок до ДРАЦСу. 

На изображении может находиться: 1 человек, часть тела крупным планом
Фото зі сторінки Тетяни Доброріз у Facebook
  • Ми надсилаємо необхідні матеріали до поліції. Після перевірки особи, вони надають висновок про можливість зміни імені. Відмовити можуть при дійсному кримінальному провадженні, за перебування під адміністративним наглядом, при наявності в заявника судимості чи перебування в розшуку - каже Тетяна Доброріз.  

 

Які документи потрібні

Щоб змінити ім’я чи прізвище необхідно прийти із потрібними документами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Вже на місці доведеться написати заяву за зразком. До неї слід додати наступні документи:

  • паспорт громадянина України
  • свідоцтво про народження
  • свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває в шлюбі)
  • свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано)
  • свідоцтво про народження дітей (якщо заявник має неповнолітніх дітей)
  • свідоцтво про зміну імені заявника (якщо воно раніше вже було змінено)
  • фотокартка
  • квитанція про сплату державного мита - 5 гривень 10 копійок
  • при повторній зміні імені вартість послуги 51 гривня

Подані документи потрапляють на розгляд. Триває він 3 місяці. Вже після цього, особа може отримати свідоцтво, де буде значитися її нове ім’я або прізвище. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олекса Шумейко

    А той,що обрав собі Володимир Путін не добавив приставочку Ху....ло.
  • Heathen V

    Сидів у 2001 році чувак з ЖКГ, сливу заливав, і бац, вирішив Путіном стати.
    Норм, чо, а от якби знав інгліш і дивився шось по західним каналам, то став би Обамою чи Меркель.

    Віктор Колтуцький reply Heathen V

    В той час Путін підривав житлові будинки. Не буде ж Путін підривати будинки Путіну. Логіка є.
  • Riccardo Romboli

    Sono perplesso ! Nel mondo occidentale,il cognome si può cambiare in casi eccezionali.
    I cambi più noti risalgono al 1900 quando il cognome dell assassino del Re  ( Bresci) fu cambiato da molti in Ferri..!
  • Daria Jaroszuk

    Принцесса Консуэлла Банана Хэммок:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up